Ο επίπλαστος πόλεμος γιατρών-ΓεΣΥ


ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΜΕΟΥ*

Αν κάποιος πολίτης άλλης χώρας παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στην Κύπρο το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα έφτανε εύκολα στο συμπέρασμα ότι η όλη προσπάθεια περιστρέφεται γύρω από το πώς θα εξευτελιστούν οι Κύπριοι γιατροί. Και αυτό είναι μια λυπηρή πραγματικότητα την οποία όλα τα μέλη της ιατρικής κοινότητας βιώνουν.

Είναι τέτοια η σπουδή για υποβάθμιση και αποδόμηση του ιατρικού κόσμου που θαρρεί κανείς ότι η επιτυχία του ΓεΣΥ εξαρτάται από το πόσο θα κατηγορηθούν οι γιατροί: όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.

Είμαι σίγουρη πως ο πολίτης της άλλης χώρας θα απορήσει και κουνήσει απογοητευτικά το κεφάλι. Ειδικά δε αν αρχίσει να συγκρίνει με τα όσα συμβαίνουν στην προηγμένη Ευρώπη.

Πώς μπορεί η στέρηση -και ακόμη χειρότερα, η κατάργηση- του κύρους από μια επαγγελματική ομάδα η οποία θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του συστήματος να θεωρείται από αυτούς που θέλουν να το εφαρμόσουν ως κύριος παράγοντας της επιτυχίας του; Πώς γίνεται να θες να έχεις απέναντί σου κάποιον που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχός σου; Γιατί δημιουργείται έντεχνα ένα πολεμικό κλίμα στην Υγεία; Ποιος και γιατί αρέσκεται στο να κατασκευάζει εχθρούς;

Ρητορικά ερωτήματα θα μου πείτε.

Συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι της Κύπρου δεν καταλαβαίνουν από τέτοια ερωτήματα. Από κοντά και μια μερίδα, ευτυχώς μικρή, δημοσιογράφων που στηρίζονται στην πολυετή παρουσία τους στα media για να περάσουν εντέχνως τη «γραμμή».

Εξάλλου, η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη. Στοχοποιούμε μιά επαγγελματική ομάδα, τη ρίχνουμε βορρά στα πόδια του φιλοθεάμωνος κοινού και κρύβουμε αριστοτεχνικά τις διαχρονικές παραλείψεις, τη διαφθορά και τα λάθη ενός αναποτελεσματικού κράτους.

Ενορχηστρώνουμε μία εκστρατεία εξευτελισμού και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με πρώτα βιολιά μάλιστα πολιτευτές τύπου Τραμπ που τιτιβίζουν στα μέσα μέσα μαζικής δικτύωσης.

Και κάπως έτσι εγένετο ΓΕΣΥ. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν.

Δεν γίνονται έτσι τα σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα Υγείας.

Διότι όσο και να εξευτελίσουν τους γιατρούς την απάντηση θα γίνει η Κυπριακή πραγματικότητα:

  • Ο μπακαλίστικος τρόπος που υπολόγισαν το ύψος του συνολικού προυπολογισμού.
  • Η επαρχιώτικη λογική εκείνων των δημοσίων λειτουργών οι οποίοι διάβασαν κάπου στο διαδύκτιο για το Σύστημα Υγείας της Εσθονίας, τους άρεσε, και είπαν να το εφαρμόσουν.
  • Η παγκόσμια πρωτοτυπία έναρξης συστήματος Υγείας χωρίς συμφωνημένα πρωτόκολλα.
  • Τα καταρρέοντα δημόσια νοσηλευτήρια και το παραμύθι με τον λύκο της αυτονόμησης.
  • Η μικροπολιτική προσέγγιση των κομμάτων που μπροστά στην οργή του κόσμου για τις καταστροφές που έχουν φέρει ψάχνουν εναγωνίως τι κόκκαλο να του ρίξουν για να παρατείνουν την εξουσία τους.
  • Η διαφθορά και η ανικανότητα ορισμένων τμημάτων του κρατικού μηχανισμού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το ΓΕΣΥ κινδυνεύει να είναι ο επόμενος Συνεργατισμός.

Και συν τοις άλλοις μετά την εξολόθρευση των γιατρών θα μείνουμε και χωρίς γιατρούς. Μπορείτε βέβαια πάντα να φέρετε από το εξωτερικό, όπως πολλές φορές μεταξύ άλλων μάς απειλήσατε.

Αυτοί, όμως, που πρώτα και κύρια ακυρώνουν την εκστρατεία εξευτελισμού των γιατρών είναι οι ίδιοι οι ασθενείς.

Μέσα στα ιατρεία μας και καθημερινά ο Κύπριος πολίτης τιμά τη σχέση ασθενή με το γιατρό του κλείνοντας τα αυτιά σε παράφωνες ορχήστρες.

*Παιδίατρος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











369