Νουρής: Να καταθέσουν πρόταση νόμου για μη υλοποίηση του ΓεΣΥ όσοι διαφωνούν με την εφαρμογή του


Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής κάλεσε όποιον έχει διαφορετική άποψη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ να καταθέσει πρόταση νόμου για να σταματήσει την υλοποίησή του, απαντώντας στις συνδικαλιστικές και συμφεροντολογικές φωνές αντίδρασης που, όπως είπε, ακούγονται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής που συζητά τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, είπε ότι η μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ «αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενδεχομένως να αποδειχθεί δυσκολότερη από την ίδια την αποφυγή της χρεωκοπίας την οποία πετύχαμε».

Ωστόσο υπέδειξε ότι αυτή η προσπάθεια δεν επιδέχεται ούτε αναβολής, ούτε πισωγυρίσματος.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι η συνεχής διολίσθηση της ποιότητας υγείας και οι μεγάλες λίστες αναμονής κατέστησαν τα τελευταία χρόνια αδήριτη ανάγκη τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας.
Όπως ανέφερε, η πρόσφατη ψήφιση των νομοσχεδίων και κανονισμών του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης, αλλά και η προώθηση των αναγκαίων πολιτικών στη βάση του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος που η πολιτική ηγεσία καθόρισε, μας φέρνει πιο κοντά στην οριστική και ολιστική αντιμετώπιση των διαχρονικών αδυναμιών και ελλειμμάτων της δημόσιας υγείας.
«Προχωρούμε αποφασιστικά προς την εφαρμογή ενός μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, για παροχή καθολικής, ισότιμης και ποιοτικής περίθαλψης πρώτα με την εισαγωγή πρωτοβάθμιας φροντίδας τον Ιούνιο του 2019 ακολουθούμενης από την ολιστική εφαρμογή ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2020» είπε.
Παράλληλα ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων βρίσκεται ήδη στη Νομική Υπηρεσία, τα δημόσια νοσηλευτήρια μετατρέπονται σε πανεπιστημιακά, αναβαθμίζοντας έτσι τις παρεχόμενες υπηρεσίες, και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ η ηλεκτρονική υγεία καθίσταται βασικός πυλώνας της μεταρρύθμισης.
Μέχρι την καθολική εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια τεράστια εμβαλωματική αλλά ταυτόχρονα στοχευμένη προσπάθεια απάμβλυνσης των προβλημάτων των ασθενών και μείωσης των λιστών αναμονής, προσθέτοντας πως λαμβάνονται μέτρα όπως ενίσχυση των νοσηλευτηρίων με προσωπικό και εξοπλισμό και συνομολόγηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα, με 17.198 ασθενείς να έχουν προωθηθεί τους πρώτους δέκα μήνες του 2017 για χειρουργικές επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
216