Εκστρατεία ενημέρωσης σε θέματα Σακχαρώδη Διαβήτη…


…και ελέγχου για προ-διαβήτη και επιπέδων γλυκόζης αίματος

Η 14η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως η παγκόσμια μέρα Σακχαρώδη Διαβήτη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (Ιnternational Diabetes Federation-IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί μία από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις, η οποία συνοδεύεται από συν-νοσηρότητες. Έχει επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ατόμων αφού οδηγεί σε οξείες και χρόνιες επιπλοκές που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή. Εκτός από τις ψυχοσωματικές επιπτώσεις, αυξημένες είναι και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αφού υπολογίζεται ότι η διαχείριση του ΣΔ και των επιπτώσεων του, απορροφά παγκοσμίως κάθε χρόνο το 12% του συνολικού κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, ένας στους έντεκα ανθρώπους παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με ΣΔ. Επιπλέον, πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από ΣΔ τύπου 1, ενώ ένας στους δύο ενήλικες παραμένουν αδιάγνωστοι (212 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως).

Το φετινό σύνθημα όπως αυτό αποφασίστηκε από τον IDF είναι: «Διαβήτης: προστάτεψε την οικογένεια σου».

Με ευκαιρία την παγκόσμια μέρα ΣΔ, ο Τομέας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Παγκύπριο Διαβητικό Σύνδεσμο, διοργανώνουν 2 εκστρατείες ενημέρωσης σε θέματα Σακχαρώδη Διαβήτη και ελέγχου για προ-διαβήτη και επιπέδων γλυκόζης αίματος. Οι συγκεκριμένες εκστρατείες θα συντονίζονται από ομάδα ειδικευμένων Νοσηλευτών/τριών στο Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι/ες ολοκλήρωσαν την ενός έτους εκπαίδευση τους και προέρχονται από όλα τα Κρατικά Νοσηλευτήρια (ΟΚΥπΥ) καθώς και από ιδιωτικό Νοσηλευτήριο. Οι νοσηλευτές/τριες θα επισκεφτούν στις 12 Νοεμβρίου 2019, 11  χωριά της επαρχίας Πάφου και στις 14 Νοεμβρίου 2019  8 χωριά της Πιτσιλιάς. Οι εκστρατείες θα περιλαμβάνουν προφορική ενημέρωση για την πρόληψη, την συμπτωματολογία και την αυτό-φροντίδα του ατόμου με ΣΔ  και διάχυση έντυπου υλικού. Επίσης, θα πραγματοποιείται αξιολόγηση για προ-διαβήτη καθώς και έλεγχος επιπέδων σακχάρου στο αίμα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2575