Νοσηλευτές: Καθοδηγητική φωνή - για την Υγεία και Ευημερία


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΡΥΩΝΙΔΗ*

Ο φετινός εορταστικός στόχος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Nursing Council) για την 12η Μαΐου που έχει τίτλο «Νοσηλευτές: Καθοδηγητική φωνή - για την Υγεία και Ευημερία» φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία που δίνουν οι νοσηλευτές, οι μαίες και οι επισκέπτριες υγείας στον ίδιο τον άνθρωπο καθώς και στο υπέρτατο αγαθό της υγείας, στη φροντίδα και στην ευημερία του ατόμου, της οικογένειας αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας.

Αποτελεί δε αναπόσπαστο μέρος τόσο της νοσηλευτικής όσο και της μαιευτικής επιστήμης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτιστικών και πολιτισμικών του δικαιωμάτων, καθώς και του δικαιώματος του στη ζωή, στην υγεία και στην ευημερία. Στα πλαίσια αυτά οι επαγγελματίες αυτοί υποστηρίζουν με την δράση τους το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για αξιοπρεπή νοσηλεία αλλά και για αξιοπρεπή διαβίωση ανεξάρτητα από την ηλικία του, το φύλο του, την φυλή του, το χρώμα του, το θρήσκευμα του, την εθνικότητα του, τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, την πολιτική του τοποθέτηση, την κοινωνική του θέση ή το είδος της ασθένειας ή αναπηρίας του.

Στο διεθνή σκηνικό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εντοπίζει δυστυχώς σημαντικές ελλείψεις, ως προς τον τρόπο διάθεσης των πόρων της υγείας, σε αυτούς που χρειάζονται την φροντίδα υγείας, ενώ παράλληλα θεωρεί τον εκσυγχρονισμό της Νοσηλευτικής φροντίδας ως απαραίτητο στοιχείο βελτίωσης στην κατανομή των υγειονομικών πόρων, στη σύγχρονη και συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία.

Όσον αφορά δε την σύγχρονη Κυπριακή πραγματικότητα, με τις τρέχουσες μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην υγεία αλλά και στον απόηχο των πρόσφατων πολύ δυσχερών καταστάσεων στην οικονομία του τόπου μας, η συνεισφορά των νοσηλευτών, των επισκεπτριών υγείας και των μαιών, που εργάζονται για τις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας, είναι πρωτίστως σημαντική. Ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας υγείας μπορούν αναντίλεκτα οι επαγγελματίες αυτοί να συν-δημιουργήσουν ένα εθνικό σύστημα υγείας για την χώρα μας που θα λαμβάνει υπόψη τους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας αλλά και θα περιορίζει τις ανισότητες στην προσφορά φροντίδα υγείας, στην θεραπεία των ασθενειών και στην αποκατάσταση της υγείας.

Από την άλλη, το φετινό αλλά και διαχρονικό μήνυμα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ΔΣΜ) ότι “Μαίες και Μαιευτές είναι Προασπιστές των Δικαιωμάτων των Γυναικών”, γίνεται όλο και πιο επιτακτικό. Αυτό το μήνυμα τονίζει το σημαντικό ρόλο των μαιών και των μαιευτών στην προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών κάθε ηλικίας, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα όσον αφορά στη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ίδιων των μαιών και των μαιευτών, ως εργαζόμενων επαγγελματιών υγείας, να ασκήσουν την μαιευτική σε ένα ασφαλές και ενδυναμωτικό περιβάλλον.

Ως τα πιο πολυάριθμα επαγγέλματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο αλλά και αυτά με την μεγαλύτερη και συχνότερη πρόσβαση στα κοινωνικά θέματα αλλά και προβλήματα των πολιτών, οι Νοσηλευτές και οι Μαίες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι αποτελούν σημαντικό κλειδί για την επιτυχία τόσο της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων όσο και του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας μας. Στο ραγδαίως μεταβαλλόμενο περιβάλλον υγείας που δραστηριοποιούνται, είναι σε θέση να αξιοποιούν τις καταλληλότερες διαθέσιμες επιστημονικές μεθόδους προς επίτευξη της βέλτιστης πρακτικής προς όφελος των χρηστών των υπηρεσιών υγείας, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η συμμετοχή τους στις υπηρεσίες υγείας εστιάζεται στη διασφάλιση ποιοτικής φροντίδας, στην ασφάλεια των ασθενών και στη συνέχιση της φροντίδας υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής με πάντα κυρίαρχο γνώμονα τη βέλτιστη διαχείριση των διατιθέμενων πόρων και την ίση πρόσβαση στην κατανομή των υπηρεσιών.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, εν μέσω των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο υγειονομικό τοπίο της Κύπρου, ο επαγγελματικός σύνδεσμος των Νοσηλευτών και των Μαιών, διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, δηλώνοντας σθεναρά παρόν στην στήριξη και ανακούφιση των συνανθρώπων μας και στην ολιστική ευημερία του λαού μας.

Παράλληλα όμως, διαβεβαιώνει τους επαγγελματίες Νοσηλευτές και Μαίες ότι θα συνεχίσει Δυνάμει του Άρθρου 20, Εδαφίου (α) των Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμων 1988-2012, να προωθεί, να προστατεύει και να διαφυλάσσει το κύρος του επαγγέλματος του Νοσηλευτή και της Μαίας στον χώρο της δημοκρατίας προβαίνοντας (όταν είναι απαραίτητο) σε όλες τις απαραίτητες προς τον σκοπό αυτό, ενέργειες.

Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους υγεία και ευόδωση των επαγγελματικών, προσωπικών και οικογενειακών τους στόχων.

(*Απο τον χαιρετισμό στην εκδήλωση στη Λεμεσό με την ευκαιρία των εορτασμών της Eπαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού για την 5η Μαΐου και 12η Μαΐου).

*Πρώτος Νοσηλευτικός Λειτουργός

Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











500