Νικόλας Γεωργίου: Πολύτιμα εργαλεία τα πόδια μας που χρειάζονται φροντίδα


*Ο σκοπός των ορθωτικών πελμάτων είναι να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πόδι στη σωστή θέση κατά τη διάρκεια της βάδισης και της ορθοστασία

* Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη στα πόδια μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής στα άτομα αυτά

Ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν ότι ένα τέταρτο των οστών του σώματός μας βρίσκονται στα πόδια. Και όμως τα πόδια μας είναι αυτά που σηκώσουν το βάρος του σώματος μας. Τα πολύτιμα, λοιπόν, αυτά «εργαλεία» χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα, από τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας.
Ποια είναι λοιπόν η σωστή φροντίδα των πολύτιμων αυτών εργαλείων του σώματος μας, τι χρειάζονται τα κάτω άκρα μας για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να σηκώνουν το βάρος του σώματος μας και κυρίως μας να βοηθούν να κινούμαστε ελεύθερα;

Μιλώντας στο «YgeiaNews» ο ποδολόγος-ποδίατρος Νικόλας Γεωργίου μας αναλύει τον ρόλο της συγκεκριμένης ειδικότητας στην υγεία των ποδιών.

ΕΡ: Η ειδικότητα σας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Κύπρο. Με τι ασχολείται ακριβώς ο ποδολόγος;

ΑΠ: Δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή η ειδικότητα του πόδιατρου-ποδολόγου στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή στο κοινό, λόγω της αύξησης του αριθμού των ποδιάτρων στην Κύπρο.

Ο ποδίατρος-ποδολόγος ασχολείται με διάφορες παθήσεις των κάτω άκρων. Για παράδειγμα, καθαρισμός κάλων-τύλων, δερματoλογικές παθήσεις, παθήσεις των νυχιών, μυοσκελετικές παθήσεις (άκανθας πτέρνας, τενοντίτιδες), διαβητικό πόδι, ρευματικό πόδι. Επίσης ο ποδίατρος-ποδολόγος κατασκευάζει ορθωτικά πέλματα.

ΕΡ: Απαιτούνται ειδικές σπουδές;

ΑΠ: Απαιτούνται ειδικές σπουδές βεβαίως. Οι πλείστοι ποδολόγοι-ποδίατροι στην Κύπρο είναι απόφοιτοι από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας όπου και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους έκαναν την κλινική πρακτική σε πανεπιστημιακά και γενικά νοσοκομεία.

ΕΡ: Με ποιες ιατρικές ειδικότητες συνεργάζεστε στενότερα;

ΑΠ: Υπάρχει συνεργασία με διάφορες ειδικότητες, όπως ενδοκρινολόγους, διαβητολόγους, δερματολόγους, χειρούργους, αγγειοχειρούργους, ρευματολόγους, ορθοπαιδικούς, παθολόγους, πλαστικούς χειρούργους.

ΕΡ: Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα για τα οποία απευθύνονται στους ποδιάτρους οι ασθενείς; Παραπέμπονται από άλλους επαγγελματίες υγείας σε σας;

ΑΠ: Διάφορα προβλήματα που εμπίπτουν στην ειδικότητα μας ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Τα συχνότερα προβλήματα με τα οποία απευθύνονται στους ποδιάτρους είναι καθαρισμός κάλων-τύλων, δερματoλογικές παθήσεις, παθήσεις των νυχιών, μυοσκελετικές παθήσεις (άκανθας πτέρνας, πελματιαία απονευροσίτιδα, τενοντίτηδες), διαβητικό πόδι, ρευματικό πόδι.

Ιδιαιτερότητες του ποδιού

ΕΡ: Τι περιλαμβάνει συνήθως μια εξέταση στον ποδολόγο;

ΑΠ: Ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής γίνεται και η ανάλογη εξέταση. Για παράδειγμα, στο διαβητικό πόδι εξετάζεται η κυκλοφορία του αίματος και η αίσθηση στα κάτω άκρα καθώς η γενική κατάσταση υγείας του ποδιού όπως δυσμορφίες, παραμορφώσεις, δερματολογικές παθήσεις, παθήσεις των νυχιών. Σε ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα γίνεται εμβιομηχανική εξέταση και πελματογράφημα.

ΕΡ: Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί κάποια ανωμαλία στο πόδι, όπως πλατυποδία, πτώση μεταταρσίου ή «κότσι», πως την αντιμετωπίζετε;

ΑΠ: Στις μυοσκελέτικες παθήσεις γίνεται μια σειρά από εξετάσεις (MRI, X-RAY, diagnostic ultrasound) και θεραπείες. Μια από αυτές τις θεραπείες γίνεται και με τον σχεδιασμό ορθωτικών πελμάτων.

ΕΡ: Ποια η λογική των ορθωτικών πελμάτων;

ΑΠ: Τα ορθωτικά πέλματα σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορες συμπτωματικές μυοσκελετικές παθήσεις.

Επίσης τα ορθωτικά πέλματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά σε ασθενείς με διαβήτη και ρευματοπάθειες εκεί όπου μπορεί να υπάρξει αλλαγή της δομής του ποδιού.

Ο σκοπός των ορθωτικών πελμάτων είναι να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πόδι στη σωστή θέση κατά τη διάρκεια της βάδισης και της ορθοστασίας, καθώς και να αποφορτίσουν συγκεκριμένες περιοχές του ποδιού όπου ασκείται περισσότερη πίεση από εκείνη που θα έπρεπε.

Μπορώ να απαλλαγώ από το κότσι;

ΕΡ: Για το «κότσι», που πολλοί άνθρωποι έχουν στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, τα ειδικά πέλματα βοηθούν; Τα «διαχωριστικά» πως λειτουργούν;

ΑΠ: Ο «Βλαισός μέγας Δάκτυλος» ή κοινός το κότσι προκαλεί δυσμορφία στη δομή του ποδιού, των δακτύλων και των αρθρώσεων σε βαθμό που επηρεάζεται η βάδιση και να ασκείται περισσότερη πίεση σε συγκεκριμένα σημεία. Τα ειδικά ορθωτικά πέλματα, όπως προανέφερα, χρησιμοποιούνται ως μέτρο αποφόρτισης μαζί με ορθοπεδικά υποδήματα και αποσκοπούν στον περιορισμό της εξέλιξης της συγκεκριμένης πάθησης. Τα διαχωριστικά που τοποθετούνται μεταξύ των δακτύλων λειτουργούν ως μέτρα αποτροπής της τριβής μεταξύ των δακτύλων.

Φροντίδα διαβητικού ποδιού

ΕΡ: Ειδικά για το διαβητικό πόδι, δεδομένης της αυξημένης συχνότητας του διαβήτη τύπου ΙΙ στην Κύπρο, πότε πρέπει να ξεκινά η φροντίδα του ώστε να αποφευχθούν ανεπανόρθωτες βλάβες και ο ακρωτηριασμός;

ΑΠ: Τα τελευταία χρόνια παγκόσμια παρατηρείται ραγδαία αύξηση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη στα πόδια μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής στα άτομα αυτά. Παγκόσμια κάθε 30’ ένα πόδι χάνεται εξαιτίας του διαβήτη.

Το 50% των ατόμων με διαβήτη και ακρωτηριασμό στο ένα πόδι θα χρειαστεί να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό και στο άλλο πόδι σε χρονικό διάστημα 4 χρόνων. Μέχρι και 70% των ακρωτηριασμών μπορεί να προληφθεί.

Όπως σε όλες τις παθήσεις η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία έτσι και στο διαβητικό πόδι. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι καλό να εξετάζονται από τον ποδίατρο-ποδολόγο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο αν δεν έχουν συγκεκριμένα προβλήματα με τα πόδια τους. Στην εξέταση αυτή ο ποδίατρος- ποδολόγος θα εξετάσει την κυκλοφορία του αίματός και αν πάσχει από οποιαδήποτε μορφή νευροπάθειας. Υπάρχουν 4 μορφές νευροπάθειας: η αισθητική, η οποία προκαλεί μειωμένη αίσθηση στα πόδια, η οξεία επώδυνη, κατά την οποία παρουσιάζονται έντονοι πόνοι στα πόδια με δερματική υπερευαισθησία, η αυτόνομη νευροπάθεια, όπου υπάρχει έντονη ξηροδερμία και απώλεια της ποιότητας των νυχιών, και η κινητική νευροπάθεια, κατά την οποία οι μύες και οι τένοντες αποδυναμώνονται.

Έναν άλλο σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιών που προσφέρει ο ποδίατρος-ποδολόγος είναι η αντιμετώπιση και θεραπεία των εξελκώσεων που μπορεί να δημιουργηθούν στο διαβητικό πόδι.

Παιδικά πόδια…

ΕΡ: Για την πρόληψη προβλημάτων, από ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η πρώτη εξέταση των παιδικών ποδιών;

ΑΠ: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία. Συνήθως παρουσιάζονται παιδιά στην κλινική 3 ετών και άνω. Αν οι γονείς παρατηρήσουν οποιαδήποτε προβλήματα στα πόδια ή στη βάδιση των παιδιών τότε μπορεί να γίνει πιο γρήγορα εξέταση.

ΕΡ: Οι γονείς, τι πρέπει να προσέχουν στην επιλογή των παιδικών παπουτσιών, και πως πρέπει οι ενήλικες να επιλέγουν τα σωστά παπούτσια;

ΑΠ: Τα παπούτσια των παιδιών πρέπει να μετρούνται στο μήκος και στο πλάτος, καθώς τα πόδια αναπτύσσονται συνεχώς. Όπως και στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες το πίσω μέρος του παπουτσιού πρέπει να είναι σκληρό για να κρατά το πόδι από το να μετακινείται προς τα μπρος. Χοντρή σόλα και μαλακός πατός για να απορροφά το παπούτσι τους κραδασμούς. Ο μπροστινός χώρος των δακτύλων πρέπει να είναι στο σχήμα του ποδιού και όχι μυτερό ούτως ώστε να αποφευχθούν δυσμορφίες στα δάκτυλα. Να υπάρχει αρκετό βάθος στο παπούτσι για να αποφευχθεί η τριβή με το πάνω μέρος του ποδιού και των δακτύλων με το παπούτσι. Προτιμάται να αποφεύγονται οι ραφές στο πάνω μέρος των παπουτσιών και το παπούτσι να δένεται με αυτοκόλλητο. Κατά προτίμηση τα παπούτσια πρέπει να είναι δερμάτινα ώστε να αποφεύγεται υγρασία στα πόδια. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα στη δομή του ποδιού τότε αναλόγως συστήνονται και διαφορετικά είδη παπουτσιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2001