Νέο τριετές ερευνητικό πρόγραμμα από το ΙΝΓΚ για διάγνωση ασθενών που παραμένουν αδιάγνωστοι


Το κόστος του πρωτοποριακού αυτού έργου και για τα τρία χρόνια που χρειάζονται, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 180,000 ευρώ

Τριετές ερευνητικό πρόγραμμα με τη χρήση της καινούριας τεχνολογίας Αλληλούχισης DNA Νέας Γενιάς για τη διάγνωση και μελέτη ασθενειών, εγκαινιάζει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, μετά από χορηγία ύψους 180 χιλιάδων ευρώ από την RCB Bank Ltd. Σκοπός του όλου έργου είναι η διάγνωση ασθενών που μέχρι στιγμής παραμένουν αδιάγνωστοι.

Η χορηγία της RCB Bank Ltd ανακοινώθηκε την Τρίτη και επίσημα κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής, Λεωνίδας Φυλακτού και ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της RCB Bank, Σώτος Ζακχαίος.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου εδώ και 26 χρόνια αναπτύσσει δραστηριότητες που αφορούν στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και στην εκπαίδευση με την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Μοριακής Ιατρικής.

Ο κ. Παμπορίδης είπε ότι το Ινστιτούτο διεκπεραιώνει κατά μέσο όρο 45 προγράμματα το χρόνο με χρηματοδότηση συνολικής αξίας 8 εκατομμυρίων ετησίως διαβεβαιώνοντας για τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας προς το Ινστιτούτο το οποίο με την λειτουργία του παρέχει πολλαπλά οφέλη στην Κύπρο, τυγχάνοντας και διεθνούς αναγνώρισης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Φυλακτού εξήγησε ότι η χορηγία αφορά την διεκπεραίωση ερευνητικών προγραμμάτων με τη χρήση της νέας τεχνολογίας Αλληλούχισης DNA Νέας Γενιάς η οποία επιτρέπει τον εντοπισμό του DNA, της αιτίας που προκαλεί την ασθένεια και που δύσκολα διαφορετικά θα μπορούσε να διαγνωστεί.

Πρόσθεσε ότι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της καινοτόμου αυτής προσπάθειας είναι ο εντοπισμός της αιτίας της ασθένειας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με έμφαση σε ασθενείς των οποίων η διάγνωση ήταν μέχρι τώρα δύσκολη.

Τέλος, ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της RCB Bank, Σώτος Ζακχαίος, στον δικό του χαιρετισμό είπε ότι είναι με ιδιαίτερη χαρά που η Τράπεζα στηρίζει το έργο ενός Ινστιτούτου που είναι συνυφασμένο με την αριστεία στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικών επιστημών και που έχει αναγνωριστεί στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα.

Αναφερόμενος στην χορηγία του σημαντικού αυτού ερευνητικού προγράμματος από την RCB Bank, ο κ. Ζακχαίος είπε ότι «πρόκειται για απτή οικονομική ενίσχυση του πρωτοποριακού αυτού έργου και για τα τρία χρόνια που χρειάζονται, με το συνολικό ποσό των 180,000 Ευρώ».

Σημειώνεται πως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου από της ιδρύσεώς του το 1990 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμοσμένη/καινοτόμο έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας μεταφράζονται σε υπηρεσίες με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο, τον ασθενή και την κοινωνία στο σύνολό της.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











326