Νέα κοινοτική οδηγία για προϊόντα καπνού εφαρμόζεται στην ΕΕ


Με 10 βασικές αλλαγές για τη σήμανση και την κυκλοφορία προϊόντων καπνού που πωλούνται στην ΕΕ, ξεκινά από σήμερα Παρασκευή η ισχύ νέας κοινοτικής οδηγίας. Η οδηγία έχει μεταφερθεί ήδη στο εθνικό δίκαιο από δέκα κράτη μέλη (το Βέλγιο τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιταλία τη Λεττονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ μέχρι σήμερα, άλλες τέσσερις χώρες της (Ιρλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία και Σλοβενία) έχουν εισάγει ή βρίσκονται στο στάδιο της καθιέρωσης της λεγόμενης «απλής», δηλαδή χωρίς άλλα διακριτικά, συσκευασίας.

Σύμφωνα με την οδηγία, προβλέπονται:

1) Μεγαλύτερες και υποχρεωτικές εικονογραφικές προειδοποιήσεις για την υγεία

2) Απαγόρευση τσιγάρων και στριφτών τσιγάρα με χαρακτηριστικές γεύσεις

3) Αντικατάσταση της σήμανσης TNCO (πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα)

4) Απαγόρευση στις προωθητικές ή παραπλανητικές συσκευασίες

5) Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή εκθέσεων για τα συστατικά

6) Προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας για το ηλεκτρονικά τσιγάρα

7) Κανόνες συσκευασίας και επισήμανσης για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

8) Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων για τις εξελίξεις που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

9) Δυνατότητα απαγόρευσης διασυνοριακών πωλήσεων

10) Μέτρα για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου

Δύο σημαντικά βήματα

Ο αρμόδιος επίτροπος για την Υγεία Βιτέλις Αντριουκαϊτης, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων, δήλωσε «πολύ περήφανος» για δύο σημαντικά βήματα στον αγώνα κατά του καπνίσματος.

- Πρώτον, τη δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας, «η οποία επιβεβαιώνει ότι η δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από το απλό οικονομικό κέρδος», όπως είπε και

- δεύτερον, την οδηγία για τον καπνό, «η οποία μας δίνει τα μέσα για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με καλή υγεία για τους πολίτες μας και να μειώσουμε τον αριθμό των πρόωρων θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το κάπνισμα είναι πράγματι η κυριότερη αιτία ενός αποφευκταίου πρόωρου θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι υπεύθυνο για περισσότερο από 700.000 θανάτους κάθε χρόνο», τόνισε ο Επίτροπος για να συμπληρώσει: «Επαναλαμβάνω - 700 000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του τσιγάρου! Είναι περισσότεροι από το συνολικό πληθυσμό της Μάλτας!».

Ξοδεύονται 544.000.000.000 ευρώ ανά έτος

Ο Επίτροπος εξήγησε ότι «η οδηγία αυτή είναι μια εργαλειοθήκη, όπου τα κράτη μέλη θα βρουν πολύ συγκεκριμένα μέσα για την καταπολέμηση του καπνίσματος από άποψη μάρκετινγκ, διαφήμισης κ.λπ.».

Η ΕΕ έχει υπολογίσει, σύμφωνα με τον Επίτροπο, πως ξοδεύονται 544.000.000.000 ευρώ ανά έτος για το κόστος που σχετίζεται με το κάπνισμα, την νοσηλεία και τους θανάτους από αυτό στην ΕΕ.

«Πράγματι, το κάπνισμα όχι μόνο οδηγεί σε ένα σημαντικό κόστος από άποψη της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, αλλά, προκαλεί και δαπάνες στους προϋπολογισμούς υγείας των κρατών μελών», είπε ο Επίτροπος στο ΚΥΠΕ.

“Η οδηγία αυτή μας δίνει την ευκαιρία να μειώσουμε τους πρόωρους θανάτους, να μειώσουμε τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, την αναπηρία και για τις μη εργαζόμενες ημέρες.

Η δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας υπερασπίζεται και πάλι την αρχή ότι το δίκαιο της ΕΕ - και όταν βασίζεται στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς - πρέπει να διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η υγεία των πολιτών μας, πρέπει να υπερισχύει του κέρδους ενός προϊόντος που σκοτώνει τους ανθρώπους”, κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











369