Νέα έκκληση υπ. Υγείας προς νοσηλευτές να προσέλθουν στο διάλογο για μεταρρύθμιση της υγείας


Νέα έκκληση προς τους νοσηλευτές να προσέλθουν στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης την ώρα που συνεχίζεται η απεργία των νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια για 4η συνεχή μέρα.

Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τα φάρμακα και κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση των νοσηλευτών να κλιμακώσουν τα απεργιακά μέτρα, ο κ. Παμπορίδης σημείωσε ότι ο χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για ακραίες συμπεριφορές οι οποίες αδικούν επιστημονικές ομάδες όπως είναι οι νοσηλευτές.

«Και τονίζω το 'επιστημονικές ομάδες' γιατί εγώ τους αναγνωρίζω ως επιστήμονες» τόνισε, και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα «τόσο σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της απεργίας, κυρίως όμως στο να προσέλθουν στο διάλογο ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη για την πλήρη μεταρρύθμιση της υγείας από τον οποίο δεν μπορεί να περισσεύει κανένας».

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι νοσηλευτές ότι την ώρα που καλεί σε διάλογο βάζει τρικλοποδιά σε αυτό το διάλογο, ο Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι για τον ίδιο το θέμα δεν είναι επικοινωνιακό. «Εγώ είμαι εδώ και ζητώ τον διάλογο, τους απευθύνω έκκληση. Δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατό να μου λένε ότι εγώ δεν θέλω το διάλογο όταν αυτοί λένε `θα έρθουμε στο διάλογο αν πρώτα μας δεχτεί στις επιστημονικές δομές του δημοσίου`» είπε και πρόσθεσε πως «ή θα έρθουν και θα συζητήσουμε ειλικρινώς την αυτονόμηση ή δεν θα έρθουν» και πως ο ίδιος δεν μπορεί να επιβάλει στους νοσηλευτές να προσέλθουν στο τραπέζι.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως φαίνεται ότι ο διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί καθώς η κάθε πλευρά θέτει τη δική της ατζέντα η οποία είναι διαφορετική από αυτή της άλλης πλευράς ο Υπουργός Υγείας είπε «εγώ μεταρρυθμίζω την υγεία, αυτή είναι η εντολή που έλαβα από τον πολιτικό μου προϊστάμενο» και πρόσθεσε ότι «στη μεταρρύθμιση της υγείας δεν υπάρχει χώρος για ανεδαφικές και ανελαστικές διαδικασίες του εν στενή εννοία δημοσίου».

«Γι` αυτό δημιουργείται το αυτονομημένο όργανο το οποίο θα αναλάβει τα δημόσια νοσοκομεία για να μπορέσει να έρθει το ΓΕΣΥ. Το να έρθω εγώ με εκ προοιμίου αποδοχή αιτήματος το οποίο θα επιβάλει στους ώμους της Πολιτείας ένα βάρος, ένα γομάρι, στο νέο αυτόν αυτονομημένο οργανισμό, 35 και τόσα εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, σκοτώνοντας όλη τη μεταρρύθμιση πριν καν αρχίσω επειδή τελώ σε ομηρία, θα ήταν προσφορά προς το κράτος ή τους πολίτες; Λυπούμαι αλλά εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι έτσι» είπε.

«Και ευθαρσώς λέω: αν θέλετε να μιλήσουμε για αναγνώριση της πανεπιστημιακής δομής και μάλιστα η οποία θα συνοδεύεται και με συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα έναντι αυτών που λαμβάνουν σήμερα, μέσα στα πλαίσια του αυτονομημένου, ελάτε» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται την άρνηση του τύπου «όχι, θέλουμε να μείνουμε στο δημόσιο».

«Αν θέλουν να μείνουν στο δημόσιο δεν μπορώ να συζητώ μαζί τους. Αφού μιλώ για ένα όραμα το οποίο θέτει όλη την υγεία εκτός της στενής έννοιας του δημοσίου» δήλωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση των νοσηλευτών ότι είναι ηθική υποχρέωση τους να καλύπτουν τα έκτακτα περιστατικά και πως δεν τους υποχρεώνει κάποια νομοθεσία, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι το 2004 όταν η Πολιτεία ήταν πολύ κοντά στη θεσμοθέτηση νόμου που θα ρύθμιζε όλα τα ζητήματα των ουσιωδών υπηρεσιών, με την υπευθυνότητα που χαρακτήριζε το συνδικαλιστικό κίνημα τότε, ζητήθηκε από την Πολιτεία να μην το πράξει γιατί οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αναλάμβαναν ως Συμφωνία Κυρίων να τηρήσουν ένα κανόνα δεοντολογίας, ότι στις συγκεκριμένες ουσιώδεις υπηρεσίες δεν υπήρχε ανάγκη ρύθμισης αλλά θα υπήρχε αυτορύθμιση.

«Αν λοιπόν κάποιοι θέλουν να κρύβονται πίσω από το γράμμα του νόμου για να αρνούνται προσωπικό ασφαλείας στους συνανθρώπους μας είναι δικαίωμα τους να το πράξουν και δεν θα τους το εμποδίσω. Αν όμως δια των συμπεριφορών κάποιων τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κάποιου συνανθρώπου μας, αν υπάρχει νόμος που το ρυθμίζει ή όχι αυτό το πράγμα να τους το πει επίσης ο νομικός τους σύμβουλος ο οποίος τους ενθαρρύνει να προβαίνουν στις ενέργειες οι οποίες προβαίνουν επικαλούμενοι νομική συμβουλή» είπε.

«Ας κάμει ο καθένας ότι τον φωτίσει ο Θεός» είπε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











242