Να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια ως βάση για τη μεταρρύθμιση και για εφαρμογή του ΓεΣΥ


ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Ενόψει της διαδικασίας αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων εκφράζει τη μεγάλη της ικανοποίηση για την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια, αλλά αισθάνεται τη μεγάλη ανάγκη να επαναλάβει τη θέση της σε σχέση με την άμεση και ύψιστης σημασίας στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εμμένοντας στην πεποίθησή της ότι μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων και η εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η επιτυχής εφαρμογή του ΓεΣΥ θα σημάνει την καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και εν δυνάμει ασθενών, και προϋποθέτει ένα δυνατό κρατικό τομέα διασφάλισης των υπηρεσιών Υγείας μέσα από δημόσια νοσηλευτήρια που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτική φροντίδα και εξυπηρέτηση σε όλους όσους τις χρειάζονται. Για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, τα δημόσια νοσηλευτήρια του κράτους πρέπει να στελεχωθούν επαρκώς, να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν του ανταγωνισμού που θα προκύψει με τη δημιουργία ενιαίας αγορά υπηρεσιών υγείας, βάσει των συμφωνιών για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σήμερα, τα κρατικά νοσηλευτήρια, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας των εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας, εξακολουθούν να είναι σχεδόν τα μόνα που μπορούν να παρέχουν την κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη και υποστήριξη για την αντιμετώπιση πολλών και πολύπλοκων περιστατικών που χρειάζονται εξειδικευμένο εξοπλισμό και ειδική φροντίδα που να χρήζει μεγάλης πείρας. Τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι και πρέπει να παραμείνουν η ναυαρχίδα του τομέα της Υγείας. Θερμή παράκληση της ΠαΣΣΠ όπως αποφασιστούν και επισπευσθούν οι εργασίες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έτσι ώστε να προωθηθούν στοχευμένες ενέργειες με τεκμηριωμένες δράσεις.

Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, ως αέναος υπέρμαχος και υποστηρικτής της ολιστικής μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας, δηλώνει ότι θα παραμείνει στοχοπροσηλωμένη στον αγώνα μέχρι την επίτευξη του στόχου της που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή ενός ενιαίου Γενικού Συστήματος Υγείας, ενός συστήματος που θα είναι σε θέση να παρέχει ποιότητα και πραγματικό όφελος σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς, χρόνιους και μη, σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, και παραμένει βαθιά προσηλωμένη στο να στηρίζει και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.

*Πρόεδρος Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συμμαχίας Συνδέσμων Ασθενών (IAPO)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











328