Ν.Νουρής: Ο νόμος προνοεί αυστηρές ποινές για τους καπνιστές και τους έχοντες την ευθύνη των χώρων


Σε δημοσιογραφική διάσκεψή του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Νουρής σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον έλεγχο του καπνίσματος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με τη νέα νομοθεσία τερματίζεται πλέον το απαράδεκτο φαινόμενο της ανοχής του καπνίσματος σε σχολικούς χώρους, έξω από την είσοδο των νοσοκομείων μας και των δημοσίων κτηρίων, σε χώρους εργασίας και σε κλειστούς ή ημίκλειστους χώρους αναψυχής παραβιάζοντας κατάφορα τα δικαιώματα των μη καπνιστών να απολαμβάνουν ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Χθες η βουλή έκανε ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα μπροστά στην προσπάθεια για προστασία της υγείας των πολιτών από τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος. Καταργώντας μίαν ελαστική νομοθεσία που ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε αφ’ ενός να συμμορφωθεί πλήρως με την ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με την διάθεση καπνικών προϊόντων και αφ’ εταίρου να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μη καπνιστών αλλά και των καπνιστών συμπολιτών μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία μέχρι τις 20 Ιουνίου 2016. Η καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου και των κανονισμών επέφερε και την επακόλουθη προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την απειλή της επιβολής ενός υψηλού τιμωρητικού προστίμου να επικρεμμάται.

Με τη νέα νομοθεσία που έχει ψηφιστεί τερματίζεται πλέον το απαράδεκτο φαινόμενο της ανοχής του καπνίσματος σε σχολικούς χώρους, έξω από την είσοδο των νοσοκομείων μας και των δημοσίων κτηρίων, σε χώρους εργασίας και σε κλειστούς ή ημίκλειστους χώρους αναψυχής παραβιάζοντας κατάφορα τα δικαιώματα των μη καπνιστών να απολαμβάνουν ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.

Την ίδια ώρα διαμορφώνονται κατάλληλοι χώροι με τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές ώστε και οι καπνιστές συμπολίτες μας να συνεχίσουν να ασκούν το δικαίωμα τους αυτό εντός αεροδρομίων, λιμανιών και ξενοδοχείων χωρίς να εκθέτουν και τους μη καπνιστές σε παθητικό κάπνισμα.

Η πλέον σημαντική ρύθμιση αφορά την προστασία των παιδιών μας αφού εφεξής χώροι συνάθροισης παιδιών, σχολεία, παιδότοποι κ.ο.κ. καθίστανται χώροι ελεύθεροι από καπνό. Την ίδια ώρα πρόσθετη προστασία έρχεται να δώσει η τροπολογία του ΔΗΣΥ με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο σε άτομο που καπνίζει σε ιδιωτικό ή δημόσιο όχημα στο οποίο επιβαίνουν παιδιά. Οι ρυθμίσεις αυτές αφ’ ενός προστατεύουν την υγεία των παιδιών μας αλλά πολύ περισσότερο συμβάλουν στην εμπέδωση αντικαπνιστικής κουλτούρας από την παιδική ηλικία με βέβαια μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Βασική παράμετρος της ασυδοσίας που επικρατούσε με τον προηγούμενο νόμο, ήταν η ανυπαρξία ή η επιβολή ελάχιστων ποινών στους παρανομούντες. Με τη νέα νομοθεσία η Βουλή εφαρμόζει αυστηρές ποινές τόσο για τους καπνιστές όσο και για τους έχοντες την ευθύνη των χώρων στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα τόσο μέσα από την επιβολή διοικητικών προστίμων όσο και μέσα από την ποινική δίωξη αφού οι παραβάτες θα οδηγούνται ενώπιων δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα όμως η εισαγωγή της εξώδικης ρύθμισης, που προνοεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, καθιστά ακόμη πιο αποτελεσματική την εφαρμογή των προνοιών της Νομοθεσίας και ενδυναμώνει τις αρμόδιες αρχές στην επιβολή του. Επιπρόσθετα και σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου και εφαρμογής της νομοθεσίας, έχει διευρυνθεί ο κατάλογος των αρμοδίων αρχών που δύνανται να ελέγχουν και να επιβάλλουν ποινές και πέραν της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα όμως βασικό γνώμονα όσων υπερψήφισαν την νομοθεσία, αποτέλεσε και η κατοχύρωση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των καπνιστών. Τέτοιες ήταν και οι ρυθμίσεις που εισήχθησαν στην τουριστική βιομηχανία που επιτρέπουν το κάπνισμα σε ειδικά διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους σε ξενοδοχεία (cigar lounge), στα αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια ξενοδοχείων με αυτόνομα και ξεχωριστά συστήματα εξαερισμού.

Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της χώρας μας με τις πολλές υπαίθριες εστιάσεις υιοθετήθηκε και τροπολογία του ΔΗΣΥ με την οποία ενώ επιτυγχάνεται εφεξής η διατήρηση των εσωτερικών χώρων εστίασης ως ελεύθερων καπνού δημιουργούνται υπό προϋποθέσεις υπαίθριοι χώρων καπνιστών σε συνέχεια των εσωτερικών χώρων νοουμένου ότι αυτοί αερίζονται σε αυξημένο ποσοστό που θα φτάνει ή και θα ξεπερνά το 30 % του συνόλου της περιμέτρου της εξωτερικής εστίασης, αντιμετωπίζοντας έτσι το πρόβλημα με τις υπαίθριες εστιάσεις που λειτουργούν σε πολλά κέντρα αναψυχής.

Δεν μπορούμε όμως να μην απαντήσουμε στην τοποθέτηση του προέδρου του ΔΗΚΟ περί «μαύρης μέρας για την υγεία» αναφερόμενος στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Πράγματι θα ήταν, όχι απλά μαύρη αλλά ολόμαυρη η χθεσινή μέρα, όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, εάν η ελαφρότητα που διακατείχε όσους καταψήφισαν το νομοσχέδιο συμπαρέσυρε κι άλλες πολιτικές δυνάμεις με αποτέλεσμα σήμερα να είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα πρόστιμα των εκατομμυρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ θα παρακολουθούσαμε τα παιδιά μας να καπνίζουν στις σχολικές αυλές, τους ασθενείς και τους επισκέπτες στα νοσοκομεία και τους ενοίκους στις στέγες ευγηρίας, γιατί αυτό αποφάσισε το ....γινάτι κάποιων !!!

Είναι ομολογουμένως άξιον απορίας, ανεξήγητο και υποκριτικό τόσο για το ΑΚΕΛ όσο και για το ΔΗΚΟ αρχικά να ψηφίζουν τις τροπολογίες του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ αντίστοιχα και στη συνέχεια να καταψηφίζουν με την μεγαλύτερη άνεση το Νομοσχέδιο αδιαφορώντας για τις συνέπειες τόσο για την οικονομία από την βέβαιη επιβολή των Ευρωπαϊκών προστίμων όσο πολύ περισσότερο για την υγεία των πολιτών μας.

Από σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία γυρίζει σελίδα και κάνει ένα αποφασιστικό βήμα τόσο προς την υλοποίηση των κοινοτικών της υποχρεώσεων αλλά πολύ περισσότερο όσον αφορά την ανάγκη να προστατεύσουμε τους μη καπνιστές συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τα παιδιά μας, από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος, χωρίς την ίδια ώρα να παραβλέπουμε τις ιδιαιτερότητες και τα χαρίσματα της χώρας μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











403