Ν. Νουρής: Θεωρητικά, θα αγοράζουμε πιο φτηνά φάρμακα, θα πωλούμε πιο ακριβά μετά το Brexit


«Είναι πολύ πρόωρο, ίσως και παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε για τέτοια θέματα. Θεωρώ ότι αυτά θα μας απασχολήσουν μετά από πολλούς μήνες και όχι τη φετινή χρονιά». Αυτά αναφέρει σε δηλώσεις του στο Ygeia-News, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και φαρμακοποιός, Νίκος Νουρής. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουμε στις τιμές των φαρμάκων και στην παραπομπή Κυπρίων για ιατρική περίθαλψη σε ιατρικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την ψήφο των βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Νουρής προσθέτει: «Όμως εκείνο το οποίο αναμένουμε είναι το εξής. Τα φάρμακα από την Αγγλία, θεωρητικά, θα έρχονται με μειωμένες τιμές. Όμως το σύστημα αξιολόγησης της Κύπρου, για να μην έχουμε αυτές τις δραματικές αυξομειώσεις, αναθεωρείται κάθε χρόνο το Μάρτιο. Σε βάθος χρόνου θα υπάρξει μια διαφοροποίηση για φάρμακα που εισάγονται από τη Μ. Βρετανία, αλλά όχι τώρα.

Την ίδια ώρα, μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος εξάγει φάρμακα από τις δικές της φαρμακοβιοηχανίες στην Αγγλία και οι εξαγωγές μας θα γίνουν πιο ακριβές. Είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ επισημαίνει: «Όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το θέμα είναι πιο σοβαρό. Ανάλογα με το καθεστώς που θα επιλέξει η Μεγάλη Βρετανία, είτε έξοδο πλήρους κυριαρχίας, είτε έξοδο με πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Αν επιλέξουν πλήρη έξοδο, οι πρώτοι που θα επηρεαστούν είναι οι 70 χιλιάδες συνταξιούχοι βρετανοί που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο. Γιατί μέχρι σήμερα ως ευρωπαίοι υπήκοοι απολάμβαναν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη βάση της διασυνοριακής περίθαλψης. Αυτό το πλεονέκτημα δεν το έχουν πολίτες από τρίτες χώρες. Αν η Μ. Βρετανία επιλέξει πλήρη έξοδο, τότε βρετανός συνταξιούχος στην Κύπρο, θα θεωρείται υπήκοος τρίτης χώρας».

Ο κ. Νουρής σημείωσε ακόμη: «Στο θέμα της παραπομπής ασθενών από την Κύπρο στην Αγγλία, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που έχει κάποιος όταν ταξιδεύει σε τρίτη χώρα, αν οι βρετανοί επιλέξουν πλήρη έξοδο. Διαφορετικές τιμές κοστολόγησης, δυσκολίες στην έκδοση χαρτιών όπως βίζα, εμβάσματα».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ καταλήγει: «Η δική μου προσδοκία είναι ότι επειδή η Κύπρος θα θέλει να διατηρήσει μιαν ουδετερότητα με τη Μ. Βρετανία, εκτιμώ ότι θα υπάρξει συζήτηση σε βάση διμερών σχέσεων για να καθοριστούν κάποιες ιδιαιτερότητες. Εκτίμησή μου είναι ότι το 2016 δεν θα υπάρξουν αλλαγές για όλα τα πιο πάνω».

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











334