Μόλις 7 κλινικοί διαιτολόγοι εργοδοτούνται παγκύπρια στον δημόσιο τομέα-Άμεση ανάγκη για προσλήψεις


Δεν έγινε καμία πρόσληψη τα τελευταία 15 χρόνια, την ώρα που οι 7 κλινικοί διαιτολόγοι καλύπτουν τις ανάγκες των 1500 κλινών των δημοσίων νοσηλευτηρίων παγκύπρια, καθώς και άλλων υπηρεσιών

Την ανάγκη για άμεση πρόσληψη κλινικών διαιτολόγων στα κρατικά νοσηλευτήρια, τόνισαν για ακόμη μία φορά εκπρόσωποι των κλινικών διαιτολόγων του δημοσίου και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ). Όπως ανέφεραν στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, αυτό τους το αίτημα επαναλαμβάνεται τα τελευταία 15 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο δεν έχει προσληφθεί κανένα νέο μέλος τους στον κρατικό τομέα, ενώ παραμένουν στις ίδιες κλίμακες χωρίς καμία προοπτική ανέλιξης σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα τμήματα της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, κατά τα τελευταία 15 χρόνια εργοδοτούνται μόλις 7 κλινικοί διαιτολόγοι στα δημόσια νοσηλευτήρια παγκύπρια για τις 1500 κλίνες, οι οποίοι πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των Νοσοκομείων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Αμμοχώστου, Μακάρειου Νοσοκομείου και Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, όπως και διάφορες άλλες υπηρεσίες (π.χ Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας), γεγονός που καθιστά το έργο τους δύσκολο. Ο αριθμός των 1500 κλινών παγκύπρια αντιστοιχούν κανονικά, σύμφωνα με την κ Ελίζα Μαρκίδου εκ μέρους των κλινικών διαιτολόγων του δημοσίου, με 32,5 ειδικούς αντί τους 7 που εργοδοτούνται αυτή τη στιγμή. Η κ Μαρκίδου πρόσθεσε ακόμη ότι οι θέσεις κλινικών διαιτολόγων απαιτείται να αυξηθούν άμεσα, με τις ανάγκες να ανέρχονται στους 7-8 ειδικούς επιπλέον, αλλά σε πρώτη φάση απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 2.

Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχουν λίστες αναμονής 2 μηνών, και αυτό γιατί οι κλινικοί διαιτολόγοι εργάζονται πέραν του ωραρίου τους ώστε να μην αυξηθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ) Ελένη Αντρέου, σημείωσε ότι σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές πρέπει να υπάρχουν 2,1 κλινικοί διαιτολόγοι ανά 100 κρεβάτια/ασθενείς σε ένα νοσοκομείο, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να ασχολούνται άλλοι διαιτολόγοι (1.3/100 κρεβάτια) με τη σίτιση των ασθενών. Η κ Αντρέου ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με τον ΣυΔιΚυ για το 2016 έγινε εγγραφή 56 διαιτολόγων (31)/κλινικών διαιτολόγων (25).

Εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας και την ΠΑΣΥΔΥ ανέφεραν ότι είναι δικαιολογημένα τα εν λόγω αιτήματα και ότι προτίθενται να τα εξετάσουν, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Υγείας τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας οργανωτικής δομής, διασαφήνισης των καθηκόντων και υποχρεώσεων των κλινικών διαιτολόγων στον κρατικό τομέα, αλλά και ενημέρωσης από πλευράς των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για το τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προς επίλυση του ζητήματος. Αναφέρθηκε τέλος ότι η Επιτροπή Υγείας προτίθεται να ετοιμάσει και να αποστείλει σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας (με κοινοποίηση το Υπουργείο Οικονομικών) επί του θέματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











510