Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου και Υπουργείου Άμυνας


Σε θεσμοθέτηση της συνεργασίας του με το Υπουργείο Άμυνας, υπό τη μορφή του Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησε το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, στόχος του Μνημονίου είναι η μείωση της πιθανότητας έναρξης χρήσης ουσιών εξάρτησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και ιδιαίτερα στο χώρο της Εθνικής Φρουράς και η ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων, καθώς και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.

Όπως αναφέρεται, το περιβάλλον του στρατού αποτελεί ειδικό χώρο προληπτικών παρεμβάσεων, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι οι έφηβοι άντρες αποτελούν ομάδα υψηλότερου κινδύνου όσον αφορά στη χρήση ουσιών εξάρτησης, όπως έχει τεκμηριωθεί μέσα από έρευνες. Το γεγονός ότι η θητεία στην Εθνική Φρουρά έχει ως συνιστώσες την υποχρεωτική θητεία 24 μηνών για όλους τους άντρες, συνήθως στην ηλικία των 18, αμέσως μετά την αποφοίτηση τους από το λύκειο, αποτελεί ευκαιρία για έγκαιρες παρεμβάσεις στον συγκεκριμένο πληθυσμό, προστίθεται.

Μέσα από τη διαπίστωση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, σε συνδυασμό με σειρά άλλων ερευνητικών ευρημάτων αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου ως προς τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον χώρο αυτό.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου και του Υπουργείου Άμυνας, η οποία άρχισε κατά το 2012 θέτοντας τα θεμέλια για έναρξη συστηματικής και στοχοθετημένης από κοινού προληπτικής δράσης στην Εθνική Φρουρά και σε συνέχεια μιας θετικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας, κρίθηκε αναγκαία η συνέχιση αλλά και εξέλιξη της σχέσης αυτής μέσα από την υπογραφή ενός νέου και βελτιωμένου μνημονίου. Το ανανεωμένο μνημόνιο συνεργασίας, όπως αναφέρεται, συνάδει με την Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή κατανάλωση του αλκοόλ 2013-2020.

Οι δράσεις του μνημονίου, τις οποίες καλούνται να υλοποιήσουν κρατικές και μη υπηρεσίες, στοχεύουν στην ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων, καθώς επίσης και στην περαιτέρω αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που συντείνουν στη μείωση της χρήσης στις ηλικίες 18-20, ενώ οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται μόνο στη συμπεριφορά του ατόμου αλλά διευρύνονται σε πεδία που αφορούν στην αλλαγή του κοινωνικού και φυσικού του περιβάλλοντος, προστίθεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, συνεχίζει, προωθούνται δράσεις με στόχο τη μείωση της πιθανότητας έναρξης χρήσης ουσιών εξάρτησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και ιδιαίτερα στον χώρο της Εθνικής Φρουράς, αλλά και την αύξηση της πρόσβασης σε θεραπευτικές δομές για αυτούς που τις χρειάζονται.

Ενδεικτικά παρατίθενται κάποιες δράσεις του νέου μνημονίου συνεργασίας: Διεξαγωγή σεμιναρίων από την Υ.ΚΑ.Ν. σε στελέχη της Εθνικής Φρουράς και εθνοφρουρούς, διεξαγωγή επιμορφωτικών μαθημάτων σε εθνοφρουρούς, που σκοπό έχουν τη δημιουργική απασχόληση κατά τον ελεύθερο τους χρόνο, επιμόρφωση Διοικητών Λόχων σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και προβληματικών συμπεριφορών, δημιουργία «Σώματος Εθελοντών Εθνικής Φρουράς», εφαρμογή Προγράμματος εξ αποστάσεως φοίτησης των εθνοφρουρών, εφαρμογή προγραμμάτων αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών σε εθνοφρουρούς, εφαρμογή, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εξ αποστάσεως φοίτησης των εθνοφρουρών, λειτουργία επί 24ώρου βάσεως της «Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης» 1404 για τους εθνοφρουρούς με εξειδικευμένο και προσοντούχο προσωπικό του Τμήματος Ψυχικής Υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΦ, συνέχιση της ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της Εθνικής Φρουράς μέσω της απασχόλησης δύο Ψυχολόγων με την οικονομική κάλυψη του ΑΣΚ, παραπομπή οπλιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης σε Θεραπευτικά Κέντρα με βάση το «Πρωτόκολλο Παραπομπής Οπλιτών», κ.α.

«Σε εποχές όπως η σημερινή, με δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν αλλοιώσει σημαντικά την κυπριακή πραγματικότητα σε διάφορες εκφάνσεις, όπου οι ευάλωτες ομάδες αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο λόγω της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο Στρατός στη χώρα μας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως δυνατός φραγμός σε σχέση με επιβλαβείς συμπεριφορές, φροντίζοντας για αυτούς που χρειάζονται στήριξη, αλλά και ευρύτερα, εφαρμόζοντας σύγχρονα προγράμματα για αξιοποίηση του χρόνου που βρίσκονται εκεί οι νέοι. Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου θα είναι αρωγός σε αυτή την πορεία του Υπουργείου Άμυνας», καταλήγει η ανακοίνωση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











354