Μήνυμα Επ. Εθελοντισμού για Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη και Ημέρα κατά της κακομεταχείρισης ηλικιωμένων


Η Κύπρος κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εθελοντών αιμοδοτών σε αναλογία πληθυσμού της σε σύγκριση με άλλα κράτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, που εορτάζεται στις 14 Ιουνίου, αναφέρεται ότι, «η εθελοντική αιμοδοσία είναι θεσμός στην Κύπρο, με αποτέλεσμα Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο θεσμός αυτός αφορά τη μη αμειβόμενη Εθελοντική Αιμοδοσία γεγονός για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι».

Η σημερινή ημέρα, προστίθεται, «πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για την προώθηση της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, ως στάση ζωής. Η αιμοδοσία μπορεί να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες προσφορές προς τον συνάνθρωπο και μια από τις σπουδαιότερες πράξεις αγάπης και ανθρωπιάς. Η ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες θα συνδράμει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος που αφορά στην έλλειψη αίματος».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η μετάγγιση αίματος αποτελεί βασικό συστατικό της επείγουσας περίθαλψης. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αυξάνουν τη ζήτηση για μετάγγιση αίματος και δυστυχώς οι στατιστικές της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν ότι περίπου 250 εκατομμύρια άτομα τον χρόνο πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκη.

Εξάλλου σε άλλη ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων, που εορτάζεται στις 15 Ιουνίου, αναφέρεται ότι, οι διακρίσεις σε βάρος οποιασδήποτε ομάδας στην κοινωνία είναι απαράδεκτες και «είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν χωρίς τον φόβο της κακοποίησης, παραμέλησης ή εκμετάλλευσης. Η προστασία των ευάλωτων ηλικιωμένων ανθρώπων από την κάθε μορφής κακοποίηση πρέπει να εντάσσεται στις προτεραιότητες μιας κοινωνίας και να μην αφήνεται κανένα περιθώριο να συμβαίνει».

«Η κακομεταχείριση που υφίστανται οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση και παράλειψη. Οποιαδήποτε και αν είναι η μορφή κακοποίησης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν θα πρέπει να αφήνουμε τα περιθώρια να συμβαίνει και θα πρέπει να την εμποδίζουμε με κάθε τρόπο και μέσο» προστίθεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











844