Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η συμφωνία Κράτους και του Γερμανικού Ογκολογιικού Κέντρου


Κίκης Καζαμίας: Μας γνωστοποιήθηκε ότι ήδη λήφθηκε η πολιτική απόφαση και αναμένουμε ότι θα υπάρξει και θετική κατάληξη

Τρεις σχεδόν μήνες έχουν περάσει από την έναρξη των εργασιών του υπερσύγχρονου Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στον Άγιο Αθανάσιο της Λεμεσού. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για συνεργασία με το Κράτος ώστε να μπορέσουν οι καρκινοπαθείς της Λεμεσού και της Πάφου να δεχθούν τις υπηρεσίες του Κέντρου, χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρούνται στο δρόμο προς και από την πρωτεύουσα και χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά;

Όπως αναφέρει στο «Ygeia–News» ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Κίκης Καζαμίας, δεκάδες είναι οι ασθενείς που μεταβαίνουν καθημερινά στο ΓΟΚ, είτε για διαγνωστικές εξετάσεις, για θεραπεία και για να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο.

Ως επί το πλείστο οι ασθενείς που επισκέπτονται το Κέντρο προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, πολλοί είναι οι δικαιούχοι κρατικής νοσηλείας που μεταβαίνουν στο ΓΟΚ αναζητώντας ελπίδα εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης.

Ελπίδα που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα αφού όπως εκτιμάται, μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται ότι θα υπάρξει κατάληξη και συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Κράτους και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου. «Μας γνωστοποιήθηκε ότι ήδη λήφθηκε η πολιτική απόφαση για αυτή τη συνεργασία, εμείς έχουμε στείλει την πρόταση μας, αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα υπάρξει και θετική κατάληξη» ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Καζαμίας. Μια πρόταση με την οποία όχι μόνο δεν πλήττεται αλλά εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον στον οικονομικό τομέα. «Δεν θα επιβαρύνει επιπλέον το δημόσιο απ’ ότι ξοδεύει σήμερα για να εξυπηρετήσει αυτούς τους ασθενείς, ενώ θα τους βοηθήσει στο να μην πηγαινοέρχονται οι ασθενείς στη Λευκωσία και το εξωτερικό, να ταλαιπωρούνται περισσότερο και να επιβαρύνονται επιπλέον με περιττά έξοδα μεταφοράς» τονίζει ο κ. Καζαμίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΓ, επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι το Κέντρο προσδοκεί να αποτελέσει την απάντηση στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, οι οποίοι χρειάζεται να μεταβαίνουν στη Λευκωσία για τις θεραπείες τους.

Ο κ. Κίκης Καζαμίας, ανέφερε ότι η παρουσία του ΓΟΚ δεν είναι σε καμία περίπτωση ανταγωνιστική αλλά συναγωνιστική. Υπενθύμισε πως το 80% των καρκινοπαθών στην Κύπρο απευθύνονται στο κράτος για οικονομική κάλυψη των ιατρικών αναγκών του και υπέδειξε πως η παρουσία του ΓΟΚ προσφέρει την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να συνομολογήσει μια οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία συνεργασίας, με δεδομένο πως δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει κατορθωτό να δημιουργηθεί ακτινοθεραπευτικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, του οποίου το κόστος λειτουργίας θα ανέρχετο σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ το λειτουργικό του κόστος θα ήταν υψηλότερο από την οικονομική πρόταση του ΓΟΚ προς το Υπουργείο Υγείας.

Συνεχής η ροή των ασθενών για θεραπεία και διάγνωση

Σύμφωνα με τον κ. Καζαμία στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του Κέντρου στο οποίο προσφέρονται υπηρεσίες ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας, βραχυθεραπείας, πυρηνικής ιατρικής, μαγνήτη, PET –CT και Ραδιο-ιώδιο, η ανταπόκριση των ασθενών είναι συνεχής και με αυξητική τάση. Υπηρεσίες, κάποιες από τις οποίες μέχρι πρότινος προσφέρονταν μόνο στο εξωτερικό με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αναγκάζονται να ταξιδεύουν και να επωμίζονται εκτός από την ταλαιπωρία του ταξιδιού, τα έξοδα διαμονής των ιδίων και των συγγενών τους.

Στους πρώτους λοιπόν μήνες λειτουργίας του ΓΟΚ, εκατόν πενήντα και πλέον ασθενείς υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις με την βοήθεια του πρώτου κυκλοτρόνιου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κυκλοτρόνιο έχει τη δυνατότητα παραγωγής, σύνθεσης και αυτοματοποιημένου ελέγχου ραδιονουκλιδίων με τις πιο υψηλές προδιαγραφές, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξέταση PET/CT( ποζιτρονικό / αξονικό τομογράφο) που αποτελεί συνδυασμό αξονικής τομογραφίας με ποζιτρονική τομογραφία και θεωρείται η πλέον σύγχρονη μέθοδος διαγνωστικής στον τομέα της ογκολογίας και της καρδιολογίας.

Για πρώτη φορά επίσης, λειτουργεί ο υπερσύγχρονος θάλαμος βραχυθεραπείας, όπου ο εμπνευστής του Κέντρου, Δρ Νίκος Ζάμπογλου, καταγράφει και τις περισσότερες επιτυχίες του. Μια σύγχρονη πτέρυγα η οποία θεωρείται μια από τις κορυφαίες του κόσμου ίσως η πιο κορυφαία.

Εκατοντάδες είναι και οι ασθενείς που δέχονται τους τελευταίους τρεις μήνες τις υπηρεσίες του υπερσύγχρονου ακτινοθεραπευτικού και χημειοθεραπευτικού κέντρου. Ασθενείς από τη Λεμεσό και την Πάφο, οι οποίοι πλέον δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται στους δρόμους για να μεταβούν στην πρωτεύουσα για τη θεραπεία τους.

Πρώτιστο, η εξυπηρέτηση του ασθενή

Πέραν του ευρέως φάσματος ιατρικών και καινοτόμων για τα Κυπριακά δεδομένα υπηρεσιών, με τη δημιουργία ολοκληρωμένου Τμήματος Ακτινοθεραπείας, Παθολογικής Ογκολογίας, Διαγωνιστικού και Επεμβατικού Τμήματος και Πυρηνικής Ιατρικής που προσφέρονται στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, μεγάλη σημασία δίνεται στην εξυπηρέτηση και την ψυχολογία του ασθενή.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνεται στην άνεση και ψυχολογία των ασθενών είναι και ο τρόπος διαμόρφωσης των διαφόρων χώρων, όπως το δωμάτιο χημειοθεραπείας, με θέα ολόκληρη τη Λεμεσό, ο υπό δημιουργία κήπος στην οροφή, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να μεταφέρονται ακόμα και με τα κρεβάτια τους, καθώς και η δυνατότητα που δίνεται στους ασθενείς που λαμβάνουν ραδιενεργό ιώδιο για τον θυρεοειδή, να συναναστρέφονται με συμπάσχοντες τους σε ακτινοπροστατευόμενο κήπο, αντί να είναι απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο.

«Αρχίσαμε να λειτουργούμε σε συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες διαμορφώθηκαν αφού λήφθηκαν υπόψη τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας στον τομέα της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας που έγινε το καλοκαίρι του 2015 για λογαριασμό της Κυβέρνησης. Το πόρισμα ήταν ότι χρειάζονταν απαραίτητα δύο γραμμικοί επιταχυντές για τα θέματα ακτινοθεραπείας στη Λεμεσό. Εντοπίστηκε η ανάγκη διπλασιασμού των προσφερόμενων ακτινοθεραπειών και θεωρήθηκε αναγκαία η ύπαρξη PET-CT Scan, κενά τα οποία το κέντρο μας συμπληρώνει 100%. Ουσιαστικά το ΓΟΚ με δική του πρωτοβουλία υλοποιεί ανεκπλήρωτες εξαγγελίες του κράτους την τελευταία δεκαπενταετία», τόνισε ο κ. Καζαμίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











290