Μέτωπο γιατρών για τους εκτάκτους στο Δημόσιο, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα


Σε πλήρη συστράτευση βρίσκει σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο στον δημόσιο τομέα-και όχι μόνο-, ο αγώνας των εκτάκτων/συμβασιούχων γιατρών, που στόχο έχει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της δράσης την οποία έχει προ πολλού αναλάβει ο Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου(ΣΕΣΙΚ) σε συνεννόηση πάντα με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ), στο πλευρό της συγκεκριμένης επηρεαζόμενης ομάδας του ιατρικού κόσμου στα κρατικά νοσηλευτήρια (που απαριθμεί γύρω στα 200 άτομα και αποτελεί περίπου το 60% των γιατρών στο Δημόσιο), έχει ταχθεί ενεργά και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ).

Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Π.Ι.Σ με αντιπροσωπεία των εκτάκτων/συμβασιούχων, κατά την οποία η ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου έτυχε ενδελεχούς ενημέρωσης όσον αφορά το πρόβλημα που προέκυψε. Ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων από τον ΠΙΣ. Η πρώτη την περασμένη Τετάρτη, διά τη οποίας ζητούσε όπως το Υπουργείο Υγείας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος των έκτακτων και συμβασιούχων ιατρών. Συναφώς, εισηγείτο όπως δοθεί παράταση στην προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουλίου 2014 και μέσω συγκεκριμένων εσωτερικών τεχνοκρατικών ρυθμίσεων επιλυθεί το θέμα που έχει προκύψει. (Σ.σ. η προκήρυξη έληξε την Παρασκευή).

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ο ΠΙΣ τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι δεν θα δεχθεί την θυματοποίηση του ιατρικού επαγγέλματος για χάρη του ΓεΣΥ και θα διεκδικήσει την εφαρμογή σωστών όρων που να διέπουν το εργασιακό καθεστώς του ιατρικού επαγγέλματος, ώστε αυτό να μπορεί να εξελιχθεί στα πλαίσια ενός καθολικού συστήματος υγείας προς όφελος των ασθενών.

Χωρίς αποτέλεσμα

Πάντως, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες και την καθολική κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί οποιαδήποτε πρακτική λύση που να καθησυχάζει της ανησυχίες των εκτάκτων/ συμβασιούχων γιατρών του δημοσίου.

Όπως το ygeia-news πληροφορείται, απάντηση δεν υπήρξε έως τώρα ούτε και από τη Νομική Υπηρεσία, ως προς τη γνωμοδότηση που της ζητήθηκε γύρω από το κατά πόσον μπορεί να δοθεί λύση με την υφιστάμενη προκήρυξη και να διασφαλιστεί πως οι γιατροί που τώρα εργάζονται ως έκτακτοι στο Δημόσιο δεν θ’ απολυθούν.

Με τα δεδομένα αυτά, οι έκτακτοι/συμβασιούχοι γιατροί του δημοσίου εξακολουθούν να βρίσκονται στο περίμενε και σε στάση αναμονής για τις επόμενες τους κινήσεις, φροντίζοντας να στείλουν, ωστόσο, το μήνυμα πως δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και πως αν χρειαστεί, δεν αποκλείεται να προσδώσουν δυναμική μορφή στον αγώνα τους…

Το πρόβλημα

Υπενθυμίζεται πως βάσει της νέας προκήρυξης που αφορά τους καταλόγους των εκτάκτων γιατρών η οποία δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 4 του περασμένου Ιούλη, μεταξύ άλλων παράδοξων- όπως τα χαρακτηρίζουν οι άμεσα επηρεαζόμενοι-, η προϋπηρεσία στον δημόσιο τομέα της Κύπρου παύει ουσιαστικά ν’ αποτελεί… πλεονέκτημα σε ό,τι έχει να κάνει με την μοριοδότηση, καθώς εξισώνεται με την προϋπηρεσία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γεγονός που, σύμφωνα με την ΣΕΣΙΚ, παρέχει τη δυνατότητα σε γιατρούς από άλλες χώρες να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν θέση πολύ πιο εύκολα από τους γιατρούς στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι περίπου, όπως έχει προαναφερθεί, 200 έκτακτοι γιατροί στο Δημόσιο, να κινδυνεύουν με απόλυση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











325