Μετεξελίσσεται σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας η Νέα Ελεούσα


Τη μετεξέλιξη της Στέγης Νέα Ελεούσα από Κέντρο 24ωρης φροντίδας ατόμων με πολλαπλή αναπηρία σε κέντρο ημερήσιας φροντίδας ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Τούλα Κούλουμου και η προϊσταμένη του Τομέα Ανάπτυξης Προσωπικού και Κρατικών Ιδρυμάτων, Μαρία Κυρατζή, σημειώνοντας ότι το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου των κοινωνικών υπηρεσιών για, αποϊδρυματοποίηση αποκατάσταση και κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία. Η κ. Κούλουμου είπε πως η μετεξέλιξη της Νέας Ελεούσας απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες και συμβάλλει στη μέριμνα του κράτους για τα άτομα αυτά.

Το έργο άρχισε να προχωρά μετά την αποϊδρυματοποίηση των έξι τελευταίων ενοίκων του ιδρύματος, και την εγκατάσταση τους σε κατάλληλη δομή στην κοινότητα. Το κέντρο που υλοποιείται με δαπάνη 530.000 ευρώ θα στεγάζεται στο κτήριο της Στέγης Νέα Ελεούσα, που θα μετονομαστεί. Πρόσθεσε ότι το 59,42% θα χρηματοδοτηθεί από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΕΑ Grants) 2009-2014.

Η κ. Κυρατζή ανέφερε ότι στις δράσεις του έργου πέραν από τις κτηριολογικές εγκαταστάσεις, θα αγοραστεί και εγκατασταθεί εξειδικευμένος εξοπλισμός για τη βελτίωση των παρεχόμενων ειδικευμένων υπηρεσιών, την εκπαίδευση επαγγελματιών που εργάζονται με τα συγκεκριμένα άτομα, τη συνεργασία με εμπειρογνώμονα από τη Νορβηγία για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προώθηση της ενημέρωσης του κοινού για το έργο. Όπως διευκρινίστηκε, το Κέντρο θα είναι δυναμικότητας 60 ατόμων και θα παρέχει υπηρεσίες όταν άλλες υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμες.

Η κ. Κούλουμου είπε πως το Κέντρο πρώτα θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους των σπιτιών στην κοινότητα, που κατά κύριο λόγο είναι ενήλικες εκτός από ένας σπίτι στο οποίο υπάρχουν ανήλικοι, και εξήγησε ότι στη συνέχεια θα εξυπηρετήσει και άτομα, ενήλικες και ανηλίκους που μένουν με τις οικογένειες τους.

Απαντώντας σε ερώτηση η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, για τη στελέχωση του Κέντρου συνεργάζονται και με άλλους φορείς, καθώς απαιτούνται εξειδικευμένα άτομα που θα προσφέρουν υπηρεσίες, όπως η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία και από εξειδικευμένους επαγγελματίες του Υπουργείου Υγείας. Πρόσθεσε ότι αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονταν στην πρώην στέγη Νέα Ελεούσα σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Νέας Ελεούσας από συγκεκριμένα άτομα, τα οποία θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Διευκρίνισε ότι εάν προκύψει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό αυτή θα εξετασθεί με τη Συμβουλευτική Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δύο άτομα προσφέρουν φυσιοθεραπεία εκ των οποίων το ένα είναι υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας και το άλλο της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες στην κοινωνία, ώστε να δημιουργήσουν τα σπίτια, είπε ότι οι Υπηρεσίες βρίσκονταν και βρίσκονται αντιμέτωπες με την προκατάληψη των περιοίκων, όσο και της των ιδιοκτητών κτηρίων. Επί του θέματος, αναφέρθηκε σε παλαιότερες εποχές, όταν, όπως είπε υπήρχε κατάλογος εκτάκτων υπαλλήλων που ενδιαφέρονταν να εργαστούν στα ιδρύματα και ενώ για λειτουργούς κοινωνικών υπηρεσιών οι προσλήψεις γίνονταν από τον πρώτο στον κατάλογο, οι προσλήψεις για ιδρυματικούς λειτουργούς και ειδικά για τη Νέα Ελεούσα, οι προσλήψεις άρχιζαν από τον αριθμό 300 με 400 καθώς οι πλείστοι θεωρούσαν μίασμα να εργαστούν στο ίδρυμα. Η κ. Κούλουμου, συνεχίζοντας ανέφερε πως η Υπουργός Εργασίας σε συνάντηση της με τους λειτουργούς του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών, παρατήρησε ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία και η κοινωνία είναι να παρασημοφορήσει αυτούς τους ιδρυματικούς υπαλλήλους για την σκληρή και ψυχοφθόρο υπηρεσία που προσφέρουν με πολύ μεράκι και αγάπη για τον άνθρωπο. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στη μετακόμιση τους ενοίκους και τον εξοπλισμό από το τελευταίο σπίτι, δεν συμμετείχαν στη μετακόμιση μόνο οι υπάλληλοι, αλλά επιστρατεύτηκαν οι οικογένειες τους, τα οχήματα και τα εργαλεία τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1018