Μεταρρύθμιση του συστήματος με υιοθέτηση των στόχων της ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Υγεία 2020»


Στην επίσημη έναρξη και στις εργασίες της 64ης Περιφερειακής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη παρακάθισε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής. Η Σύνοδος, που αποτελεί το ανώτατο σώμα λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Περιφέρεια της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, συζητήθηκε η Στρατηγική Υγεία 2020 και θέματα όπως, η προαγωγή της υγείας των παιδιών και εφήβων, το Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή, οι Εμβολιασμοί και η πρόληψη των τραυματισμών. Συζητήθηκαν, επίσης, διοικητικά και οργανωτικά θέματα του Οργανισμού.

Η Κύπρος έχει υιοθετήσει τους στρατηγικούς στόχους που διαλαμβάνει η Στρατηγική Υγεία 2020, και το Μνημόνιο Συναντίληψης για την Εφαρμογή Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποτελεί την επικύρωσή τους.

«Οι στόχοι αυτοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των βασικών αρχών που διέπουν τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που προωθούμε στη χώρα μας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας μας», ανέφερε σε παρέμβασή του ο Υπουργός Υγείας. Σημείωσε δε, πως η Στρατηγική Υγεία 2020 αποτελεί πυξίδα για τα κράτη ως προς την ανάπτυξη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της υγείας για προώθηση της υγείας και ευεξίας του πληθυσμού, την μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας μέσω ενός ανθρωποκεντρικού, δίκαιου, βιώσιμου και υψηλού σε ποιότητα συστήματος υγείας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Υπουργός Υγείας κ. Πατσαλής και η Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-Περιφέρεια Ευρώπης κα Zsuzsana Jakab υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την Εφαρμογή Στρατηγικής Συνεργασίας (WHO Country Cooperation Strategy) μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που ακολούθησε, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην επιστημονική και τεχνική υποστήριξη που ο διεθνής Οργανισμός προσφέρει στις προωθούμενες από το Υπουργείο Υγείας μεταρρυθμίσεις του τομέα της υγείας στην Κύπρο, καθώς και η πρόοδος που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











299