Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 3ηΔιάλεξη Ακαδημαϊκής Αριστείας του ΙΝΓΚ και της Σχολής Μοριακής Ιατρικής


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, η 3ηΔιάλεξη Ακαδημαϊκής Αριστείας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ), στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ. Η εκδήλωση έγινε σε συνδυασμό με την επέτειο 25 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς του ΙΝΓΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε απονομή τιμητικών βραβείων στα άτομα που στήριξαν το Ινστιτούτο στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του καθώς επίσης και στους υπαλλήλους εκείνους που εντάχθηκαν τότε στο δυναμικό του Ινστιτούτου και παραμένουν μέχρι σήμερα.

Επίτιμος ομιλητής στη φετινή διάλεξη ήταν ο Sir Tim Hunt, κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας - Ιατρικής 2001, με θέμα διάλεξης “Controlling Cell Division”. Ο Sir Hunt κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού με την παραστατική του παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέθεσε μια ιστορική ανασκόπηση των εργασιών που οδήγησαν στην έρευνα που του χάρισε μερίδιο του βραβείου Νόμπελ. Ολοκληρώνοντας, ο Sir Hunt εξήρε το έργο του ΙΝΓΚ, λέγοντας ότι έχει επισκεφθεί πολλά ερευνητικά ιδρύματα και ότι το ΙΝΓΚ είναι ανάμεσα σε αυτά που τον έχουν εντυπωσιάσει. Συνέχισε χαρακτηρίζοντας το ΙΝΓΚ ως ένα διαμάντι για την Κύπρο και προέτρεψε την πολιτεία να συνεχίσει να το στηρίζει.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Κράτους, ιατροί, επιστήμονες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ευχαριστώντας τον Sir Tim Huntο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, επεσήμανε τη σημασία της παρουσίας του Νομπελίστα στην Κύπρο και υπογράμμισε ότι το ΙΝΓΚ τάσσεται πλάι στον ασθενή μέσα από τις ιατρικές, ερευνητικές και ακαδημαϊκές του υπηρεσίες. Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη πρωτοποριακής και καινοτόμου έρευνας στο Ινστιτούτο, αποσκοπεί στη δημιουργία νέας γνώσης για τη διάγνωση και ριζική θεραπεία των ασθενειών. Χρέος του ΙΝΓΚ είναι να προσφέρει ενημέρωση στο κοινό μέσα από τις διεθνείς σχέσεις που έχει αναπτύξει στην 25-χρονη πορεία του. Στην πορεία αυτή, έχουν αναπτυχθεί προγράμματα διδακτορικών σπουδών μέσα από διεθνείς ακαδημαϊκές συνεργασίες με αποκορύφωμα τη δημιουργία της αυτόνομης Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ).Χρέος της ΣΜΙΚ είναι να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της εκπαίδευσης, στην παραγωγή και διάχυση της γνώσης και γενικότερα στην ανάπτυξη της έρευνας και της παιδείας στη χώρα μας και στη γύρω περιοχή.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΓΚ, κ Παύλος Φωτιάδης ο οποίος καλωσόρισε τον Sir Tim Hunt και τον ευχαρίστησε που αποδέχτηκε την πρόσκλησή του ΙΝΓΚ και της ΣΜΙΚ. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους βοήθησαν στη δημιουργία του ΙΝΓΚ, επισημαίνοντας ότι το Ινστιτούτο αποτελεί κόσμημα για την πατρίδα μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν ο Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού και ο κ Παύλος Φωτιάδης στον ιδρυτή του ΙΝΓΚ, Δρ. Λεύκο Μίτλεττον.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Υγείας Δρ Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ Νίκου Αναστασιάδη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











309