Με πολλά θέματα στην ατζέντα την Τρίτη στον Υπ. Υγείας ο Κλάδος Ακτινολόγων-Ακτινοθεραπευτών


Με υπόμνημα οκτώ σημείων, και σειρά άλλων αιτημάτων, προσέρχεται την Τρίτη σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας η ηγεσία του Κλάδου Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Τεχνολόγων Ακτινοθεραπευτών, Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών και Πυρηνικής Ιατρικής, ΠΑΣΥΔΥ. Η ηγεσία του Κλάδου θα τα πει με τον Φίλιππο Πατσαλή στις δέκα το πρωί, σε μια συνάντηση η οποία αρχικά είχε οριστεί για τις 12 του περασμένου Δεκέμβρη, αλλά τελικά αναβλήθηκε. Οι θέσεις του Κλάδου, όπως αυτές καθορίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου την περασμένη βδομάδα, έχουν ως εξής:

Οι θέσεις

«1. Ζητούμε επέκταση της χρονικής περιόδου υποβολής των θέσεων μας στο Υπουργείο Υγείας επί των προσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση γι’ ακόμη εύλογο χρονικό διάστημα.

2. Τροποποίηση του Νομοσχεδίου που αφορά το ΓΕΣΥ. Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε την πρόθεσή σας να αφαιρέσετε τα άρθρα 65 και 66 από το βασικό Νόμο. Η θέση μας είναι ότι αυτά τα δύο άρθρα θα πρέπει να παραμένουν ως έχουν . Η κατοχύρωση και διατήρηση της δημοσιοϋπαλληλικής πρότασης, καθώς και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μας, όπως αυτά πηγάζουν από το Κυπριακό Σύνταγμα και τον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο, δεν είναι θέμα που χρήζει διαπραγμάτευσης ή οποιασδήποτε αλλαγής ή αναθεώρησης.

3. Κοινή διαπίστωση είναι η απαξίωση στην επιστημονική και επαγγελματική μας ταυτότητα εκ μέρους σας, αφού σε κανένα άρθρο για το ΓΕΣΥ ή την αυτονόμηση δεν αναφερόμαστε.

4. Ο χαρακτήρας των δημόσιων Νοσηλευτηρίων αλλάζει ριζικά με τη δημιουργία πέντε αυτόνομων Οργανισμών με καταρτισμό πολύπλοκων επιπέδων διοίκηση και σταδιακή φθίνουσα πορεία χρηματοδότησης των νοσηλευτηρίων εντός τριετίας. Ζητούμε να μας παρουσιάσετε μελέτη βιωσιμότητας, αλλά και χρηματοοικονομικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα αυτονομημένα νοσηλευτήρια θα είναι οικονομικά βιώσιμα.

5. Εντοπίζεται επίσης δυσμενής και ελλιπής εκπροσώπηση των επαγγελματιών υγείας στη προτεινόμενη διοικητική και επιστημονική δομή. Με διαμαρτυρία σημειώνουμε ότι η προδιαγραφόμενη πενταμελής διευθυντική ομάδα εκάστου νοσηλευτηρίου δε δύναται να αξιολογεί επαρκώς και να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις που μας αφορούν, δεδομένου ότι οι επαγγελματίες υγείας που εκπροσωπούμε δεν είναι προέκταση οποιασδήποτε επιστήμης υγείας. Πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ως ισότιμα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας για να εξασφαλίζεται η δημιουργία υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

6. Αναφορικά με το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση, ο Κλάδος μας υιοθετεί τη θέση ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί και δοθεί γραπτή γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για την νομιμότητα ή όχι της μετατροπής των υφιστάμενων δημοσίων νοσηλευτηρίων σε Αυτόνομους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου. Τονίζουμε ότι η μεταφορά του υφιστάμενου προσωπικού που εργάζεται τώρα στα νοσηλευτήρια, μόνιμοι και έκτακτοι θα πρέπει να γίνει με το καθεστώς του μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου.

7. Πολύ σημαντική κρίνεται η αναβάθμιση της μισθολογικής κλίμακας των επαγγελματιών υγείας του Κλάδου μας σε κλίμακα Α8, Α10, Α11-όπως προβλέπεται για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου που κατέχουν πανεπιστημιακά προσόντα. Αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας και θέμα ίσης και δίκαιης μεταχείρισης.

8. Υπάρχουν και άλλες απόψεις και θέσεις και γίνονται μελέτες και όταν ολοκληρωθεί η μελέτη και κωδικοποιηθούν οι θέσεις μας θα σας αποσταλούν και παράλληλα θα πρέπει να διευθετηθεί συνάντηση για συζήτηση και ανάλυση των θέσεων μας».

Πέραν των πιο πάνω, ο Κλάδος Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Τεχνολόγων Ακτινοθεραπευτών, Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών και Πυρηνικής Ιατρικής, εγείρει τα εξής θέματα:

1. Αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγής και σωστή στελέχωση των Τμημάτων.

2. Διασφάλιση των δικαιωμάτων και των όρων εργοδότησης του υφιστάμενου προσωπικού. Οι νέες προσλήψεις να γίνονται πάνω σε μόνιμη βάση και όχι με συμβόλαια.

3. Στελέχωση νέων και υφιστάμενων Υπηρεσιών. Προτού λαμβάνονται οποιεσδήποτε αποφάσεις να προηγείται διαβούλευση με το Κλαδικό Συμβούλιο.

4. Αλλαγή τρόπου καταβολής υπερωριακή αποζημίωσης.

5. Στο Επιστημονικό Συμβούλιο κάθε νοσοκομείου να μετέχουν και εκπρόσωποι από το παραϊατρικό προσωπικό.

Διαβάστε εδώ: Πιερής Οικονόμου: Επιμένουμε στις ενστάσεις μας για την κατάργηση των άρθρων 65 και 66




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











265