Με κολονοσκόπηση πρόληψης, ο καρκίνος παχέως εντέρου θα μειωνόταν μέχρι και κατά 80%


*Συνέντευξη του δρα Στέλιο Χρ. Παπασάββα, στο Ygeia-News

΄Ενας άνθρωπος έχει πιθανότητα 5-6% να αναπτύξει καρκίνο παχέως εντέρου

*Γαστρο – οισοφαγική παλινδρόμηση: δεύτερη συνηθέστερη νόσος του πεπτικού μας συστήματος μετά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ένα από τους πιο συχνούς καρκίνους είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ας μην μας πανικοβάλει ο όρος αφού ο ΚΠΕ μπορεί να προληφθεί αλλά και να θεραπευτεί, αν ανιχνευθεί στα αρχικά στάδια. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο δρ. Στέλιος Χρ. Παπασάββας, MD Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, απαντά στις ερωτήσεις του Ygeia- News.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι ο καρκίνος του Παχέος Εντέρου (ΚΠΕ) αποτελεί σήμερα μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου ακόμα και σε νεαρά άτομα;

ΑΠ: Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος αποτελεί την 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως (1η καρδιακά επεισόδια).

Ο 3ος σε συχνότητα καρκίνος σε άντρες και γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες (πίσω από πνεύμονα, προστάτη και μαστό, πνεύμονα αντίστοιχα) είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και είναι η 2η αιτία θανάτου από καρκίνο (πίσω από τον καρκίνο του πνεύμονα).

Πρόληψη

ΕΡ: Υπάρχουν τρόποι πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου; Ποιοι θα λέγατε ότι είναι;

ΑΠ: Βεβαίως και υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση του ΚΠΕ.

Σήμερα η εξέταση εκλογής όσον αφορά την πρόληψη είναι η ενδοσκόπηση Κατωτέρου πεπτικού συστήματος, η γνωστή σε όλους κολονοσκόπηση, κατά την οποία ελέγχεται το εσωτερικό του παχέος εντέρου σε όλο το μήκος, μέχρι και τον πυθμένα του τυφλού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες τεχνικές πρόληψης, όπως: η εύκαμπτος σιγμοειδοσκόπηση, η μικροσκοπική εξέταση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα (FOBT, FIT κοπράνων), βαριούχος υποκλυσμός, αξονική κολονογραφία.

ΕΡ: Ποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

ΑΠ: Σε γενικές γραμμές κάθε άνθρωπος (άνδρας ή γυναίκα) ο οποίος είναι 50 ετών (και χωρίς συμπτώματα) διατρέχει τέτοιο κίνδυνο που είναι ικανός για να πρέπει να γίνει έλεγχος του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση πρόληψης).

Ασθενείς οι οποίοι έχουν ένα τουλάχιστον 1ου Βαθμού συγγενή με ΚΠΕ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο (γίνεται κατανοητό ότι αν υπάρχουν περισσότεροι συγγενείς με ΚΠΕ, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος).

Γενικά, είναι γνωστό ότι πάνω από την ηλικία των 50 ετών, αυξάνεται και κίνδυνος για ΚΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του εκάστοτε ασθενούς τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα ΚΠΕ.

Προγράμματα πρόληψης

ΕΡ: Τι συστήνετε στους ασθενείς σας άνδρες και γυναίκες;

ΑΠ: Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν αρχικά, είναι ότι ο ΚΠΕ μπορεί να προληφθεί αλλά και να θεραπευτεί, αν ανιχνευθεί στα αρχικά στάδια. Πρέπει γι’ αυτόν το λόγο να ακολουθούν τα προγράμματα πρόληψης που ισχύουν για τις συγκεκριμένες ηλικίες έναρξης του ελέγχου, αλλά και σε περιπτώσεις που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως: αίμα στα κόπρανα, αναιμία, αιφνίδια αλλαγή συνηθειών Παχέος εντέρου, πόνος, φούσκωμα, απώλεια βάρους, εύκολη κόπωσης, αιφνίδιο αίσθημα ατελούς αφόδευσης, να επισκέπτονται τον ιατρό τους ο οποίος θα πρέπει να τους παραπέμψει στον Γαστρεντερολόγο για περαιτέρω έλεγχο.

Κολονοσκόπηση

ΕΡ: Θεωρείτε ότι η κολονοσκόπηση είναι η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής εξέταση για μια ξεκάθαρη εικόνα;

ΑΠ: Ναι, η Κολονοσκόπηση σήμερα θεωρείται μία ασφαλής και πολύ αποτελεσματική εξέταση για την ανίχνευση του ΚΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν όλοι οι άνθρωποι υποβάλλονταν προληπτικά σε κολονοσκόπηση, τότε ο ΚΠΕ θα μειωνότανε δραματικά, μέχρι και στο 80%.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι τέτοιος που να παρέχεται καθαρή εικόνα και έτσι να μην υπάρχει περίπτωση να χαθούν βλάβες κατά την εξέταση.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της Κολονοσκόπησης και με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδίκευση, ο ιατρός είναι υποχρεωμένος, θα λέγαμε, να αφαιρέσει ενδοσκοπικά τους πολύποδες στην ίδια συνεδρία, χωρίς να χρειάζεται να γίνει επανάληψη της Κολονοσκόπησης.

ΕΡ: Πότε θα πρέπει να υποβάλλεται ο ασθενής σε κολονοσκόπηση;

ΑΠ: Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, έχει πλέον θεσμοθετηθεί και καθιερωθεί να γίνεται η 1η προληπτική Κολονοσκόπηση στο γενικό πληθυσμό, στην ηλικία των 50 ετών.

Αν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό για ΚΠΕ, σε ένα συγγενή πρώτου βαθμού (δηλαδή πατερά, μητέρα, αδελφό/ή) σε ηλικία > 60 έτη, τότε η πρώτη κολονοσκόπηση πρέπει να γίνει στην ηλικία των 40 ετών.

Αναλόγως των ευρημάτων στη πρώτη προληπτική κολονοσκόπηση, θα πρέπει να προγραμματιστεί η επόμενη προληπτική κολονοσκόπηση. Το χρονικό διάστημα θα κριθεί από διάφορους παράγοντες (αριθμός, μέγεθος και ιστολογία του πολύποδα) και θα καθορισθεί από τον ιατρό που διενήργησε την εξέταση.

Σε γενικές γραμμές αν ένας ασθενής υποβληθεί σε κολονοσκόπηση στα 50 έτη και δεν ανιχνευθεί κάποιος πολύποδας (η εξέταση θεωρείται φυσιολογική), τότε η επόμενη εξέταση θα πρέπει να γίνει μετά από 7- 10 έτη (στα πλαίσια πρόληψης).

Βέβαια, όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω, αν κάποιος ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα που μπορεί να προέρχονται από το κατώτερο πεπτικό σύστημα, από το παχύ έντερο, όπως π.χ. απώλεια αίματος από τον πρωκτό κ.α., θα πρέπει να εξετάζεται πάντα το ενδεχόμενο πιο άμεσης εξέτασης του παχέος εντέρου, δηλαδή σε ηλικίες μικρότερες ακόμα και από τα 40 έτη.

Γαστροσκόπηση

ΕΡ: Τι είναι η γαστροσκόπηση , πώς διενεργείτε και ποιοι ασθενείς υποβάλλονται σε αυτή;

ΑΠ: Η γαστροσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Είναι εξέταση ασφαλής και σύντομη (διαρκεί περίπου 5-15 λεπτά).

Η γαστροσκόπηση είναι ανώδυνη εξέταση και ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση. Ενδέχεται να σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι, που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί, εάν χρειάζεται, μια ελαφριά καταστολή (μέθη). Ενδέχεται επίσης να σας τοποθετηθεί σε ένα δάχτυλο του χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι, για να ελέγχονται οι σφυγμοί και οι αναπνοές σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Εάν κριθεί απαραίτητο θα σας χορηγηθεί οξυγόνο.

Ο γιατρός θα ψεκάσει το φάρυγγά σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και θα τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο που προστατεύει το γαστροσκόπιο από το δάγκωμα.

Στη συνέχεια το γαστροσκόπιο επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, προωθείται μέσα από το επιστόμιο, στο πίσω μέρος του στόματος, στον φάρυγγα και από κει στον οισοφάγο, στο στόμαχο και στο δωδεκαδάκτυλο. Αναπνέετε αργά και βαθιά από τη μύτη και το στόμα.

Μετά από λίγα λεπτά ο γιατρός θα αποσύρει το όργανο και θα αφαιρέσει το επιστόμιο. Μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας.

Οι ασθενείς εκείνοι οι οποίοι έχουν συμπτώματα από το ανώτερο πεπτικό σύστημα και είναι μεγαλύτεροι από 45- 50 ετών, θα πρέπει να υποβάλλονται άμεσα σε γαστροσκοπηση.

Επιπρόσθετα, οι ασθενείς εκείνοι οι οποίοι είναι μικρότεροι από 45- 50 ετών αλλά παρουσιάζονται στον ιατρό τους με τα λεγόμενα Συμπτώματα Συναγερμού (‘ALARM SYMPTOMS’) όπως:

Μαύρα κόπρανα ή εμετός με πρόσμιξη αίματος, δυσκολία στην κατάποση ή αίσθηση ότι το φαγητό κολλάει στο πίσω μέρος του λαιμού. Παθολογικά ευρήματα από άλλες εξετάσεις του πεπτικού συστήματος, διερεύνηση αναιμίας (που συνοδεύεται από χαμηλό σίδηρο ή χαμηλή Βιταμίνη Β12) για αποκλεισμό κοιλιοκάκης ή άλλου συνδρόμου δυσαπορρόφησης, κατάποση ξένου σώματος (μεταλλικά αντικείμενα, κόκκαλα, ενσφήνωση βλωμού κ.α.). Επανέλεγχος επί ιστορικού έλκους στομάχου, καρκίνου στομάχου, οισοφάγου, οισοφάγου Barrett.

Σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού καρκίνου στομάχου ή οισοφάγου ή και δωδεκαδακτύλου, πρέπει να γίνεται εξέταση πρόληψης σε όλους τις συγγενείς 1ου βαθμού, τουλάχιστον σε ηλικία 10 έτη νωρίτερα από την ηλικία εμφάνισης του καρκίνου.

Υπάρχουν όμως και οι ασθενείς εκείνοι που δεν πληρούν τα πιο πάνω κριτήρια και θέλουν για διάφορους λόγους να υποβληθούν σε Γαστροσκόπηση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κάθε ιατρός οφείλει να συζητήσει σε πρώτη φάση με τον ασθενή και αν είναι αναγκαίο να προχωρήσει στην εξέταση.

ΕΡ: Η γαστροσκόπηση γίνεται εάν το επιθυμεί ο ασθενής

ταυτόχρονα με κολονοσκόπηση;

ΑΠ: Ναι, αν ο ασθενής επιθυμεί την ίδια ημέρα να υποβληθεί και στις δύο εξετάσεις μπορεί να γίνει ταυτόχρονα. Τεχνικά δεν υπάρχει κάποια δυσκολία ή αντένδειξη να γίνουν ταυτόχρονα οι δύο εξετάσεις.

Πόνοι στο στομάχι μετά από κάθε γεύμα

ΕΡ: Αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από πόνους στο στομάχι κυρίως μετά από κάθε γεύμα. Τι θα τους συμβουλεύατε;

ΑΠ: Είναι αλήθεια ότι σήμερα όλο και πιο πολύς κόσμος παραπονιέται για πόνο στο στομάχι μετά τα γεύματα. Σίγουρα κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική και δε σημαίνει ότι υπάρχει κάτι σοβαρό.

Είναι γνωστό ότι η πιο συχνή αιτία αυτού του πόνου είναι η λειτουργική δυσπεψία, πρέπει όως όπως και να’ ‘χει ο κάθε ασθενής να συμβουλευτεί τον ιατρό του γιατί μπορεί να υποθάλπονται σοβαρά νοσήματα του ανώτερου πεπτικού συστήματος, όπως ο Καρκίνος του στομάχου, αλλά και νοσήματα που δεν έχουν καμία σχέση με το στομάχι- οισοφάγο- δωδεκαδάκτυλο, όπως χολολιθίαση, καρκίνος Παγκρέατος κ.α.

Γαστρο - οισοφαγική παλινδρόμηση: μια ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΕΡ: Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πως θεραπεύεται;

ΑΠ: Ως γαστρο- οισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση οισοφαγίτιδας. Χαρακτηρίζεται ως νόσος όταν γίνεται η αιτία βλαβών στον οισοφάγο ή επηρεάζει την ποιότητα ζωής, με δύο ή περισσότερα επεισόδια οπισθοστερνικού καύσου εβδομαδιαίως.

Είναι η δεύτερη συνηθέστερη νόσος του πεπτικού μας συστήματος μετά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου Η γαστρο- οισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι καούρες, το σφίξιμο στο στομάχι και δεκάδες άλλα συμπτώματα που βασανίζουν τους ασθενείς σε καθημερινή βάση απαιτούν άμεση αντιμετώπιση με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής.

Παρά το γεγονός ότι η γαστρο- οισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζεται σε γενικές γραμμές εύκολα σε πρώτη φάση, με την αλλαγή του τρόπου ζωής, την τροποποίηση της διατροφής (αποφυγή όξινων υγρών, πολλά και μικρά γεύματα, αποφυγή πρόωρης κατάκλισης μετά το γεύμα- πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες μετά τη λήψη φαγητού, αποφυγή καπνίσματος, λιπαρών, σοκολάτας, αλκοολούχων κ.α.) και τη φαρμακευτική αγωγή από το στόμα (αντιόξινα σκευάσματα και αναστολείς αντλίας πρωτονίων- τα γνωστά σε όλους PPIs), είναι αναγκαίο ο ασθενής να συμβουλεύεται τον Γαστρεντερολόγο του για τις σωστές οδηγίες/ θεραπεία και αν χρειαστεί ακόμα, περαιτέρω διερεύνηση με Γαστροσκόπηση.

Υπάρχει η πιθανότητα τα συμπτώματα της Γαστρο- οισοφαγικής Παλινδρόμησης να μην μπορέσουν να μετριασθούν με τους γνωστούς, συμβατικούς τρόπους, οπότε να πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον Χειρούργο ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου, ικανός και έμπειρος να πραγματοποιήσει την λεγόμενη Αντιπαλινδρομική Επέμβαση (Θολοπλαστική Επέμβαση) προς αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος

Διαγνωστική και Θεραπευτική Ενδοσκόπηση

ERCP, EUS, EBGH

Ιδ. Νοσ. Άγιος Γεώργιος και Κυανούς Σταυρός ΛΤΔ

Τηλ. 9924 5688

E- mail: steliospapa3@gmail.com

ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1720