Με 165 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε από τον Παγκύπριο Σύλλογο Φαρμακοποιών η ένταξη τους στο ΓεΣΥ


Η γενική συνέλευση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε απόψε κατά πλειοψηφία (165 ψηφους υπερ, 139 κατά, και ένα άκυρο) να εγκρίνει την τελική πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για τη συμμετοχή των ιδιωτικών φαρμακείων στο ΓεΣΥ, με τον Σύλλογο να δεσμεύεται έναντι των μελών του ότι θα προχωρήσει σε υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με τον ΟΑΥ προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφωνηθέντα.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε ενημέρωση των μελών για την τελική πρόταση του ΟΑΥ, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κατά τη διαβούλευση με τον ΟΑΥ αλλά και κατόπιν έντονων διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες.
«Καταλυτική, στην όλη προσπάθεια ήταν η παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η πρόταση περιελάμβανε την οικονομική πτυχή της συμμετοχής των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ ,αλλά και θέματα πολιτικής τα οποία αποτελούσαν εδώ και χρόνια πάγια αιτήματα του ΠΦΣ με κυριότερα την ενοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας για ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων, την απεξάρτηση των φαρμακοποιών από το ποσοστό κέρδους το οποίο επηρέαζε την αποζημίωση των φαρμακοποιών τα τελευταία χρόνια λόγω των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων.
Επιπλέον, ύστερα από τη διαβούλευση οριστικοποιήθηκε η απόφαση για μη ένταξη των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στο ΓεΣΥ αλλά και εφαρμογή του υφιστάμενου τιμοκαταλόγου για τις εκτός ΓεΣΥ συναλλαγές των ιδιωτικών φαρμακείων.
Παραχωρήθηκε επίσης, εγγύηση για ελάχιστη τιμή μονάδας στην βάση της οποίας θα αποζημιώνονται οι φαρμακοποιοί σε περίπτωση υπέρβασης του συμφωνηθέντος αριθμού συσκευασιών, ενώ ο ΟΑΥ ανακοίνωσε και την παραχώρηση κινήτρων για τη συστέγαση των φαρμακείων ή και άνοιγμα φαρμακείων σε αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμερα ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ορθής διασποράς των φαρμακείων του ΟΑΥ.
Πέραν της έγκρισης των προτάσεων του ΟΑΥ, ο ΠΦΣ σημειώνει ότι δεσμεύεται έναντι των μελών του ότι θα προχωρήσει σε υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με τον Οργανισμό, προκειμένου να διασφαλιστούν και επίσημα τα συμφωνηθέντα.
Παράλληλα ο ΠΦΣ δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο θα εξελίσσεται ο τομέας των φαρμάκων μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και θα προβαίνει, εάν προκύπτει ανάγκη στις δέουσες ενέργειες ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων. Θα παρακολουθεί επίσης κάποια επιμέρους ζητήματα, τα οποία έχουν τεθεί ως ανησυχίες από τα μέλη μας και θα πράττει ανάλογα.
Τέλος, ο Σύλλογος σημειώνει πως έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις από τον ΟΑΥ ότι, ο ΠΦΣ θα συμμετέχει στην Συντονιστική Επιτροπή παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Η πρόταση που εγκρίθηκε, όπως την παρουσίασε η τηλεόραση του Σίγμα, στο πιο κάτω έγγραφο:




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











482