Μαρία Αττιπά: Τα θεμέλια για την υγεία του κάθε ατόμου τίθενται από την παιδική ηλικία


*Γενικές συμβουλές για το διαιτολόγιο των παιδιών και εφήβων

*Οι γονείς απαιτείται να αντιμετωπίσουν έγκαιρα το πρόβλημα των παιδιών τους είτε είναι παχύσαρκα είτε λιποβαρή

Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι μια κρίσιμη ηλικία με πολλές απαιτήσεις και η διατροφή δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στο Ygeia-News η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαρία Αττιπά και υπογραμμίζει ότι τα θεμέλια της υγείας του κάθε ατόμου τίθενται από την παιδική ηλικία.

- Καλή αρχή σε όλα τα παιδιά με σύντροφο την υγιεινή διατροφή.

- H παιδική και εφηβική ηλικία είναι μία κρίσιμη ηλικία με πολλές απαιτήσεις.

- Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλει στην σωστή ανάπτυξη

ΕΡ.: Όλοι ακούμε για το πόσο σημαντική και απαραίτητη πρέπει να είναι η σωστή διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία. Εξηγείστε μας τι σημαίνει σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

ΑΠ: H σωστή = ισορροπημένη διατροφή είναι η διατροφή η οποία μπορεί να καλύψει τα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακας, πρωτεΐνη, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα, και υγρά)., που έχει ανάγκη ο καθένας μας, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, το βάρος, καθώς και την φυσική δραστηριότητά. H παιδική και εφηβική ηλικία είναι μία κρίσιμη ηλικία με πολλές απαιτήσεις. Η διατροφή δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Τα θεμέλια για την υγεία του κάθε ατόμου ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλει στην σωστή ανάπτυξη και κατασκευή των μερών του σώματος, στην παροχή ενέργειας στον οργανισμό, στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, καθώς και στην αντιμετώπιση τους.

Πρωινό το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας

ΕΡ: Πριν φύγει από το σχολείο το παιδί θα πρέπει απαραίτητα να πάρει πρωϊνό και αν όχι τι θα πρέπει να πάρει μαζί του;

ΑΠ: Πάντοτε συνιστούμε την κατανάλωση προγεύματος. Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας (διακόπτει την νηστεία 10-12 περίπου ωρών), το καλό πρόγευμα είναι ή βενζίνη του οργανισμού, καλύπτει θρεπτικά συστατικά όπως ποσοστά σε ασβεστίου, βιτ.Δ., σιδήρου, φυτικών ινών, υδατάνθρακα, πρωτεΐνες, και υγρών, βοηθά στη συγκέντρωση και την μνήμη, καθώς και την επίτευξη και διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους

Υπάρχου πολλές επιλογές για πρόγευμα, όπως δημητριακά με γάλα, ή ψωμί με τυρί ή χαλούμι ή αναρή φρέσκα, ή παξιμάδι ή 1 μπάρα δημητριακών και γάλα, ή γιαούρτι με δημητριακά, ή σμούθι με γάλα και 1 φρούτο, και ψωμί. Μπορεί το παιδί να φάει πριν να πάει σχολείο ένα μικρό πρόγευμα και μετά στο σχολείο να πάρει μαζί του σάντουιτς ή να αγοράσει ένα υγιεινό σνακ από την καντίνα του σχολείου, καθώς και ένα φρούτο.

Στην καντίνα του σχολείου

ΕΡ:Μια εύκολη λύση αλλά και ελκυστική για τα παιδιά είναι η καντίνα του σχολείου. Τι θα πρέπει να προσέξουμε;

ΑΠ: Στις καντίνες υπάρχει ποικιλία εδεσμάτων. Καλό θα ήταν να προσφέρονται και υγιεινές επιλογές. Το παιδί μπορεί να αγοράσει σάντουιτς ή ένα αλμυρό χωρίς σφολιάτα όπως χαλουμωτή ή τυρόπιττα ή ελιωτή, και φρούτο ή φρουτοσαλάτα ή χυμό, ή/και μπάρα δημητριακών.

Φυσικά, το τι θα αγοράσει το κάθε παιδί εξαρτάται και από τις ημερήσιες θερμιδικές του ανάγκες και το τι θα φάει και το υπόλοιπο της ημέρας, οπότε ένας εγγεγραμμένος κλινικός διαιτολόγος/διαιτολόγος-διατροφολόγος θα μπορούσε να μας συμβουλέψει για το ποιες είναι αυτές οι ανάγκες.

Παχυσαρκία και τρόποι αντιμετώπισης

ΕΡ: Ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα είναι η παχυσαρκία. Πως αντιμετωπίζεται στις περιπτώσεις παιδιών και εφήβων;

ΑΠ: Δυστυχώς πολλοί γονείς προσπαθούν από μόνοι τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους βρίσκοντας δίαιτες από οπουδήποτε, είτε είναι το διαδίκτυο ή περιοδικά κτλ., χωρίς την παρακολούθηση του παιδιού τους από τον ειδικό επιστήμονα, δηλ. το κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο. Αυτό είναι λάθος, διότι μόνο ο εγγεγραμμένος επιστήμονας μπορεί να υπολογίσει τις διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Γι’ αυτό τον λόγο για να τελειώσει ένας επιστήμονας κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος χρειάζονται τουλάχιστον 5-6 έτη.

ΕΡ:Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

ΑΠ: Οι γονείς απαιτείται να αντιμετωπίσουν έγκαιρα το πρόβλημα του παιδιού τους είτε είναι παχύσαρκα είτε λιποβαρή. Η αντιμετώπιση ξεκινά νωρίς στην παιδική ηλικία, ως συνήθως από την ηλικία των 3 ή και ποιο νωρίς αν κρίνεται αναγκαίο. Όλη η οικογένεια απαιτείται να εστιαστεί στην εισαγωγή υγιεινής διατροφής και άσκησης (όχι μόνο από τα παιδιά). Οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα.

Οι γονείς θα πρέπει να υποστηρίζουν και να στηρίζουν τα παιδιά τους ψυχολογικά στις διατροφικές τους επιλογές, ιδιαίτερα στις καινούριες υγιεινές διατροφικές επιλογές τους και όχι μόνον να εστιάζονται στο να κατακρίνουν τις κακές τους επιλογές.

ΕΡ:Πως μπορούμε να αλλάξουμε τις κακές διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού;

ΑΠ: Οι διατροφικές αλλαγές στην ζωή ενός παιδιού και ενός έφηβου θα πρέπει να γίνονται σταδιακά. Δεν μπορούμε από την μία μέρα στην άλλα να αλλάξουμε όλες τις συνήθειες του παιδιού. Αν για παράδειγμα δεν τρώει λαχανικά το παιδί σας, προσπαθήστε κάθε εβδομάδα να βάλετε σαν στόχο να εισάγεται ένα καινούριο λαχανικό. Αν τρώει πολλά γλυκά περιορίστε το παιδί σας σε ποιο λίγη ποσότητα από αυτά που τρώει και σταδιακά θα μάθει να αποφεύγει κάποια ανθυγιεινά σνακς.

Υποθρεψία και ανορεξία

ΕΡ: Εκτός από τα πολλά αυξανόμενα περιστατικά παχυσαρκίας, παράλληλα παρατηρούμε αύξηση και στα περιστατικά υποθρεψίας και ανορεξίας. Ποια ή άποψη σας για αυτό το θέμα;

ΑΠ: Όντως, η υποθρεψία και η ανορεξία είναι ένας άλλος μεγάλος διατροφικό πρόβλημα για πολλά παιδία, που για ποικίλους λόγους δεν τρέφονται επαρκές. Είναι αρκετά σημαντικό να καθορίζεται ωράριο για τα 3 γεύματα της ημέρας, καθώς και για τα ενδιάμεσα σνακς για να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας παίρνουν επαρκές ποσότητες από όλα τα θρεπτικά συστατικά για να αποτρέψουμε τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, οι οποίες έχουν ολέθριες επιπτώσεις στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Διαιτολόγιο των παιδιών και εφήβων

Ερ: Ποιες θα πρέπει να είναι οι γενικές συμβουλές για το διαιτολόγιο των παιδιών και εφήβων;

ΑΠ:

  • Νερό: Αναγκαίο για τον καθένα. Υπάρχει σε κάθε κύτταρο του αίματος. Βοηθά στην πέψη των τροφών και στην αποβολή των άχρηστων ουσιών.
  • Υδατάνθρακες: Πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Προσφέρουν σωματική και πνευματική ενέργεια. Πηγές: αμυλούχα (ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά προγεύματος, πατάτες, ρύζι, κ.α.), φρούτα, γαλακτοκομικά, λαχανικά. Ο οργανισμός χρειάζεται 55-70 %.
  • Πρωτεΐνες: Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και ανάπτυξη των κυττάρων. Πηγές: κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, ξηροί καρποί). Ο οργανισμός χρειάζεται 10-15 %.
  • Λίπη: Δίνουν θερμότητα στο σώμα καθώς και ενέργεια. Υπάρχουν 2 είδη λιπών: α) κορεσμένα λίπη (στέρεα σε θερμοκρασία δωματίου-ζωικά). β) ακόρεστα λίπη (φυτικά λίπη). Πηγές: βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι, σάλτσες, ξηροί καρποί, σπόροι, γαλακτοκομικά, ψάρι, πουλερικά, παγωτό, επιδόρπια). Ο οργανισμός χρειάζεται 20-25 %.
  • Βιταμίνες: Αναγκαίες για το σωστό μεταβολισμό των τροφών και για την σωστή λειτουργία του σώματος (φρούτα, λαχανικά και όσπρια).
  • Μέταλλα-Ιχνοστοιχεία: Βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών, δοντιών, σύσταση του αίματος και συμβάλουν στις λειτουργίες ζωτικών οργάνων του σώματος π.χ. καλή λειτουργία του νευρικού & μυϊκού (γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς).

Πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας

ΕΡ: Θεωρείτε ότι στην Κύπρο θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας,

ΑΠ: Η υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μπορεί να γίνει στυλοβάτης για την μετέπειτα διατροφή ενός ανθρώπου. Τα παιδιά πολύ ποιο εύκολα μπορούν να αποκτήσουν καλές διατροφικές συνήθειες που μπορούν να τους ακολουθούν εφόρου ζωής. Έτσι σωστό θα ήταν να υιοθετηθεί συνεργασία μεταξύ γονιών, εκπαιδευτικών, διαιτολόγων, και γιατρών για την εισαγωγής μίας ισορροπημένης διατροφής, σε συνδυασμό με άσκηση.

Παράλληλα, οι κρατικοί και επιστημονικοί φορείς θα ήταν πολύ χρήσιμο αν μπορούσαν να δώσουν περισσότερη έμφαση στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, γιατί τα ωφελήματα που θα κερδίσουν από την πρόληψη όλων των χρόνιων νοσημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η παχυσαρκία είναι πολλά. Όλοι μας γνωρίζουμε πόσα δαπανηρό είναι για το κράτος αλλά και για τα άτομα τα ίδια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας που επιφέρει η παχυσαρκία (ιατρικά έξοδα, μακροχρόνια χρήση φαρμάκων, απουσία ή απώλεια εργασίας, έξοδα επεμβάσεων, ψυχική αναστάτωση, δύσκολη αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο, κ.α.)

*Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, B.Sc., R.D. Ν.,(U.S.A.)

Ενεργός μέλος του Αμερικάνικου και Κυπριακού Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων.

Τηλ: 26941058 99453027




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











485