Λήγει η υποβολή προσφορών για Πνευμονολογική Κλινική στην Κυπερούντα


Τον Φεβρουάριο του 2019 θα ολοκληρωθεί το έργο

Λήγει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου η υποβολή προσφορών για υλοποίηση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάιο του 2015 για δημιουργία της πνευμονολογικής και φυματιολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Κυπερούντα και μέχρι τις 6 Νοεμβρίου θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών.
Αυτό δήλωσε ενώπιον της σημερινής συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία ενημερώθηκε για την μη αξιοποίηση πνευμονολόγου κλίμακας Α16 και μηχανημάτων μεγάλης αξίας στο νοσοκομείο Κυπερούντα, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Βασιλείου Γιαννάκη, σημειώνοντας ότι αρχές Δεκεμβρίου του 2017 θα κατακυρωθεί η προσφορά, ενώ η ολοκλήρωση του έργου αυτού αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2019.
Ανέφερε ότι η αρχική εκτίμηση για την δημιουργία αυτής της κλινικής από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ήταν στο 1,20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όταν έγινε μια λεπτομερής καταγραφή των αναγκών η αναθεωρημένη εκτίμηση δαπάνης ήταν στα 2,95 εκ. ευρώ.
Πρόσθεσε ότι στις 13 Μαΐου του 2016 υποβλήθηκαν οι προσφορές για την υλοποίηση του έργου με την μέθοδο μελέτη, κατασκευή και συντήρηση και λήφθηκαν δύο προσφορές αρκετά πιο ψηλές από την εκτίμηση κόστους.
Είπε ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες για εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών με διαπραγματεύσεις και αφού δεν κατέστη δυνατό οι προσφορές ακυρώθηκαν και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέθεσε σε ιδιώτες μελετητές την ετοιμασία μελετών με στόχο την εξασφάλιση της πολεοδομικής συναίνεσης για να υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές και πρόσθεσε ότι η πολεοδομική συναίνεση δόθηκε στο τέλος Μαΐου του 2017 και οι προσφορές επαναπροκηρύχθηκαν στις 6 Ιουλίου του 2017 με τελευταία ημερομηνία υποβολής των προσφορών στις 6 Οκτωβρίου του 2017.

6 κλίνες με κομοδίνα και τραπεζάκια
Η κ. Γιαννάκη είπε ότι λόγω αυτής της καθυστέρησης μέρος του εξοπλισμού έχει ήδη παραληφθεί με κόστος 169.622 ευρώ και χρησιμοποιείται ή θα χρησιμοποιηθεί με την ολοκλήρωση του έργου.
Σε σχέση με τον εξοπλισμό, η κ. Γιαννάκη είπε ότι αυτός ο εξοπλισμός, ο οποίος ζητήθηκε από τον πνευμονολόγο, αφορά 16 κλίνες με κομοδίνα και τραπεζάκια με κόστος 52.512 ευρώ και 2 οξυμέτρων κόστος 1.200 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνται, καθώς και πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου κόστος 6.116 ευρώ, το οποίο είναι κλειδωμένο στο γραφείο του πνευμονολόγου ο οποίος απουσιάζει με άδεια ασθενείας.
Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ άλλων αγοράστηκαν 6 μεταλλικά τρόλεϊ κόστος 2.950 ευρώ και 2 βρογχοσκόπια και 1 ενδοσκοπικού πλυντηρίου κόστος 106.814 ευρώ.

Μετάθεση του πνευμονολόγου
Αναφορικά με την μετάθεση του πνευμονολόγου, η κ. Γιαννάκη είπε ότι το Υπουργείο έκανε πρόταση στην ΕΔΥ στις 23 Δεκεμβρίου του 2015 για μετάθεση του πνευμονολόγου μετά από συναίνεση του ίδιου για κάλυψη των αναγκών της κλινικής σημειώνοντας ότι η μετάθεση έγινε μετά την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάιο του 2015 για δημιουργία της πνευμονολογικής και φυματιολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Κυπερούντα.
Ανέφερε ότι λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του έργου και για κάλυψης αναγκών, υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου του 2017 πρόταση στην ΕΔΥ για μετάθεση του πνευμονολόγου στο γενικό νοσοκομείου Λεμεσού τέσσερις φορές την εβδομάδα και μια μέρα να μένει στην Κυπερούντα.
Ανέφερε επίσης ότι στις 14 Ιουλίου λήφθηκε επιστολή από τους πέντε πνευμονολόγους του νοσοκομείου Λεμεσού που ζητούσαν την αναθεώρηση της απόφαση του Υπουργού για μετάθεση του πνευμονολόγου στο νοσοκομείο Λεμεσού και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο τους ενημέρωσε με επιστολή ότι «δεν δέχεται εκβιασμούς και την απόπειρα κατάργησης της κρατικής ιεραρχίας και σημειώνεται ότι το δικαίωμα υποβολής παραίτησης είναι απόλυτα σεβαστό».
Η κ. Γιαννάκη είπε ότι στις 25 Ιουλίου η ΕΔΥ ζήτησε εξηγήσεις ως προς το πως ικανοποιούνται οι ανάγκες αυτής της υπηρεσίας και ενόψει αυτού ο Υπουργός Υγείας απάντησε στον Πρόεδρο της ΕΔΥ στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017 ότι η πρόταση για μετάθεση του κ. Γεωργιάδη (πνευμονολόγου) στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού έγινε λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πρώτος διαγωνισμός για αναβάθμιση της κλινικής Κυπερούντας έληξε ατελέσφορος και προκηρύχθηκε νέος στις 6 Ιουλίου του 2017 καθώς και τις αυξημένες ανάγκες στις άλλες κλινικές…»
Στην επιστολή του ο Υπουργός αναφέρει επίσης, σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, ότι «κατόπιν της ημερομηνίας που σας έχει αποσταλεί για το εν λόγω αίτημα έχει προκύψει ζήτημα το οποίο ενεπλάκη η Ελεγκτική Υπηρεσία και έχω αναθέσει στις ιατρικές υπηρεσίες να επανεξετάσουν το ζήτημα ώστε η τελική απόφαση να στηριχθεί σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση δεδομένων και γεγονότων και ως εκ τούτου θεωρείστε το πιο πάνω αίτημα ως μη υποβληθέν».
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι φαίνεται πως για αυτή την Κυβέρνηση το μόνο που έχει σημασία είναι οι εξαγγελίες έργων και οι θεμέλιοι λίθοι, προσθέτοντας ότι «επί της ουσίας τα έργα δεν υλοποιούνται και αν κρίνω από την μέχρι τώρα τακτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη επανεξαγγέλλονται ως να είναι καινούργια».
Ανέφερε ότι μια τέτοια περίπτωση είναι και το νοσοκομείο της Κυπερούντας όπου ενώ αρχικά εγκρίθηκε ένας προϋπολογισμός 1,20 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει πνευμονολογική κλινική φαίνεται ότι το σχέδιο έχει καταρρεύσει γιατί υπάρχει θέμα έλλειψης προγραμματισμού και υποδομών, προσθέτοντας ότι «ο εξοπλισμός σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία, που παραγγέλθηκε παραμένει αναξιοποίητος».
«Δεν θα με εκπλήξει καθόλου η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να εξαγγείλει και πάλι την δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής στην Κυπερούντα και να καταθέσει θεμέλιο λίθο Δεκέμβρη του 2017 ως αυτό το έργο να εμφανίζεται στους προγραμματισμούς για πρώτη φορά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι εμφανές ότι δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν αυτόν τον σχεδιασμό και δημιουργείται και μεγάλο πρόβλημα με τις μετακινήσεις γιατρών για το συγκεκριμένο πλάνο».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε ότι το θέμα αφορά διασπάθιση δημόσιου χρήματος και την κοροϊδία από τις εξαγγελίες το 2015 του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημιουργία ενός μεγαλεπήβολου εξειδικευμένου νοσοκομείου χρησιμοποιώντας αυτή την εξαγγελία σε μια περιοχή όπου κατοικούν γύρω στις 30.000 συμπολιτών μας.
Ανέφερε ότι αυτοί οι συμπολίτες μας δεν είναι υποτακτικοί μας ούτε δούλοι μας που επέλεξαν και γεννήθηκαν στην ορεινή Λεμεσό και Λευκωσία αλλά απεναντίας χρήζουν της ίδιας ευαισθησίας τα θέματα που αφορούν την υγεία ενός πατέρας, μιας μητέρα και ενός νεογνού το οποίο πρέπει να τρέχει στη Λεμεσό ή στην Λευκωσία με υψηλό πυρετό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί το νοσοκομείο Κυπερούντας και πρόσθεσε ότι «αυτή η αναβάθμιση που χρησιμοποιήθηκε ως καραμέλα εκμετάλλευσης των ψηφοφόρων της περιοχής παραμένει ένα νοσοκομείο με αγορά μικρών ή μεγάλων μηχανημάτων και με αυτή την λογική διόρισαν έναν πνευμονολόγο κλίμακας Α16 ο οποίος θα είναι και διευθυντής του νοσοκομείου».

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι όταν για διάφορους λόγους αυτή η πολιτεία, η Κυβέρνηση αποφάσισε να μην αναβαθμίσει το νοσοκομείο αυτός ο άνθρωπος κάνει διακοπές στην Κυπερούντα και πρόσθεσε ότι αυτό «δείχνει και την τσαπατσοδουλειά και τις πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις, οι δικοί μας, οι δικοί τους».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











384