Laughing gas: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, ενώ μπορεί να επιφέρει μέχρι και το θάνατο


Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, που φθάνουν μέχρι και το θάνατο, εμπερικλείει η χρήση του laughing gas, της νέας μόδας...ναρκωτικού που έκανε την εμφάνισή της και στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζεται πως σε συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας σε περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου σήμερα το πρωί, εντοπίστηκαν τρία πρόσωπα να προβαίνουν σε πώληση του συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος χωρίς άδεια.

*Τι είναι το laughing gas και πού χρησιμοποιείται: Η επίσημη ονομασία του αερίου του γέλιου είναι «πρωτοξείδιο του αζώτου» ή «ιλαρυντικό αέριο» και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια για τη χαλαρωτική επίδρασή του. Το αέριο του γέλιου εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ακόμη καλύτερα, από ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο.

*Οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους.

*Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν.

*Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους.

Η πρακτική της εισπνοής του πρωτοξειδίου του αζώτου, κατέκλυσε τους βρετανικούς δρόμους, όπου οι νέοι πίνουν το «αέριο γέλιου», προκειμένου να περάσουν καλά. Η μόδα μάλιστα έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς πωλείται στους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου. Οι χρήστες του, αναφέρουν πάντως ότι το «αέριο γέλιου» έχει την ίδια επίδραση με μια γραμμή κοκαΐνης, με τη διαφορά ότι δεν είναι παράνομο.

Υπεύθυνο για 17 θανάτους

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King George στο Λονδίνο το υποξείδιο του αζώτου ευθύνεται για 17 θανάτους μεταξύ 2006-2012 στο Λονδίνο. Περισσότεροι από 460.000 άνθρωποι ηλικίας 16 έως 24 το χρησιμοποίησαν τακτικά το 2013, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 7,6 τοις εκατό αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Το Φεβρουάριο του 2014 έγινε γνωστός ο θάνατος του 21χρονου Τζόρνταν Γκάιζ από το Κίντερμινιστερ, επικεφαλής σεφ στο εστιατόριο La Charniere στο Μπεζιέ, της νότιας Γαλλίας. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, πειραματιζόταν με το υποξείδιο του αζώτου και βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του.

Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή, ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο-συνήθως επειδή είναι σε κατάσταση μέθης από την κατασταλτική δράση του υποξειδίου του αζώτου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1012