Λ. Κουρσουμπά: Η υποβοηθούμενη λήψη αποφάσεων, από τα σύγχρονα εργαλεία για στήριξη των ΑμεΑ


Η υποβοηθούμενη λήψη αποφάσεων, είναι ένα από τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτουν τα κράτη προκειμένου να υποστηρίξουν τη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων – με νοητικές, αναπτυξιακές ή άλλες, σοβαρής μορφής, αναπηρίες - στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν, δήλωσε μεταξύ άλλων η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, στο Συνέδριο «Η Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα άτομα με αναπηρίες 2017 – 2023» στο πλαίσιο της Προεδρίας της Κύπρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη παρέμβασή της, όπως στάληκε στα ΜΜΕ από το Γραφείο της, αναφέρεται ότι η κ. Κουρσουμπά σημείωσε πως στο κυπριακό πλαίσιο, έχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε μέχρι να εξασφαλίσουμε συνθήκες που να επιτρέπουν αποτελεσματική εφαρμογή του δικαιώματος του παιδιού στη συμμετοχή γενικά, πόσο δε μάλλον της υποβοηθούμενης λήψης αποφάσεων, για τα παιδιά με αναπηρίες.

Ανέφερε ακόμη ότι μέσα από τη διαδικασία υποβοηθούμενης λήψης αποφάσεων, θέματα σημαντικά όπως η θεραπεία που θα λάβει ένα παιδί ή/και οι επιλογές που θα γίνουν κατά τη μετάβασή του στην ενήλικη ζωή, αλλά και λιγότερο σημαντικά, δεν αποτελούν αποκλειστική ευθύνη/ δικαίωμα των γονιών/ κηδεμόνων ή των ενήλικων προσώπων που τα φροντίζουν.

"Με άλλα λόγια η υποβοηθούμενη λήψη αποφάσεων δίνει τη δυνατότητα, στο κάθε άτομο, να λάβει αποφάσεις ή στην περίπτωση που αφορά παιδιά, να έχουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την ίδια τους τη ζωή. Αντίθετα, αναγνωρίζοντας πλήρως το δικαίωμα του παιδιού στη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν και με πλήρη σεβασμό στις αναπτυσσόμενες του ικανότητες και τη διακριτή του προσωπικότητα ως υποκείμενο δικαιωμάτων, το εμπλέκουμε στη διαδικασία, στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Πάντα φυσικά, με, με γνώμονα η απόφαση που θα ληφθεί να εξυπηρετεί πρωτίστως το συμφέρον του παιδιού", ανέφερε.

Η Επίτροπος είπε ακόμη ότι αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας υποβοηθούμενης λήψης αποφάσεων προϋποθέτει, αφενός την ενδυνάμωση του παιδιού, μέσα από μια εξατομικευμένη εκπαίδευση και την κατάρτιση, των ενηλίκων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς το παιδί και, αφετέρου, ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο, θα διασφαλίζει την εγκυρότητα της απόφασης.

"Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, διατηρώ σταθερά ως μια από τις βασικές μου προτεραιότητες την ενδυνάμωση των παιδιών και τη δημιουργία δομών και διαδικασιών, περιλαμβανομένης και της υποβοηθούμενης λήψης αποφάσεων, που θα επιτρέπουν την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών και εργάζομαι προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, των επαγγελματιών που ασχολούνται με παιδιά, καθώς και του ευρύτερου κοινού καθώς επίσης και μέσα από παρεμβάσεις μου τόσο προς την Εκτελεστική όσο και προς τη Νομοθετική εξουσία", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











303