Σε απομόνωση επιβάτες πτήσεων που έφτασαν μετά τις 6.μ.μ στη Λάρνακα και Πάφο


Σε περιορισμό για 14 μέρες, στις κατοικίες που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση ως χώροι απομόνωσης, θα μεταφερθούν οι επιβάτες πτήσεων που έφτασαν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μετά τις έξι το απόγευμα, οπότε τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της Δημοκρατίας για μη είσοδο ατόμων στην Κύπρο εάν δεν κατέχουν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος ο οποίος μετέβη απόψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο Λάρνακας ύστερα από τις διαμαρτυρίες και την ένταση που επικράτησε στα δύο αεροδρόμια από επιβάτες που δεν ήθελαν να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες αναχώρησαν, επειδή δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το ιατρικό πιστοποιητικό.

Απευθυνόμενος στους γονείς και συγγενείς φοιτητών αλλά και εργαζομένων, ο Υπουργός είπε πως «όλοι οι επιβάτες θα αποβιβαστούν από τα αεροσκάφη και θα πάνε σε απομόνωση, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Υπουργείου Υγείας».

Ανέφερε ακόμα ότι «εξετάζουμε ό,τι μέτρα είναι δυνατόν να ληφθούν εναντίον της εταιρείας, ή εκείνων που έχουν επιτρέψει την επιβίβαση στους επιβάτες γιατί θεωρούμε ότι έχουν παραβεί αρκετούς Κανονισμούς, Νόμους και Διατάγματα. Θα τα εξετάσουμε αύριο με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να πάρουμε  τα μέτρα που πρέπει εναντίον της εταιρείας ή και όσων επέτρεψαν την επιβίβαση των ατόμων, αφού υπήρχε Νόταμ και δεν έπρεπε να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη».

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι «όταν επικοινωνήσαμε με τον πράκτορα της αεροπορικής εταιρείας, μας ενημέρωσε πως υπήρχαν όλα τα πιστοποιητικά και στην πορεία μάθαμε ότι πολύ πιθανόν να μην είχαν οι επιβάτες τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά.  Η απόφαση είναι ότι οι επιβάτες θα αποβιβαστούν από τα αεροσκάφη και θα μεταφερθούν σε απομόνωση σύμφωνα με τις διαδικασίες του Υπουργείου Υγείας».

Ανέφερε επίσης ότι «αύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τι θα γίνει με περιπτώσεις οι οποίες έχουν κάποια ιδιαιτερότητα, δηλαδή είναι Κύπριοι πολίτες που είτε μετέβησαν στο εξωτερικό για λόγους υγείας, είτε πήγαν για διακοπές, είτε γιατί υπήρχε κάποιο πρόβλημα και θα πρέπει να δοθεί λύση».

Ο Γιάννης Καρούσος έστειλε «το μήνυμα ότι καμία εταιρεία και κανένας να μην δοκιμάσει να παραβεί το διάταγμα που έχει εκδοθεί. Αυτό που έγινε απόψε και υπό τις περιστάσεις που έγινε δεν πρόκειται να επιτραπεί ξανά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι πρόκειται για δύο πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Easy Jet που προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και προήλθαν από τη Βρετανία, «και έχουν παραβεί το διάταγμα που έχει εκδοθεί», ενώ μια πτήση από την Αθήνα δεν μετέφερε  επιβάτες.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι φοιτητές και άλλοι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσουν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «αύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κάποια μέτρα πως δηλαδή θα επιλύσει ορισμένα προβλήματα για συμπατριώτες μας οι οποίοι εν μέσω της έκδοσης του διατάγματος έχουν μείνει στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, ο κ. Καρούσος απάντησε πως «τα μέτρα δεν εφαρμόζονται αλα κάρτ αλλά κατανοούμε ότι με τη συγκεκριμένη πτήση έχουν φτάσει Κύπριοι πολίτες, που έχουν παρανομήσει, κάτι που κατανοούμε και εμείς αλλά και οι ίδιοι. Ωστόσο αυτό που με προβληματίζει είναι η ανευθυνότητα αυτών που επέτρεψαν την επιβίβαση στο συγκεκριμένο αεροσκάφος» είπε και τόνισε πως «δεν έπρεπε να τους επιτραπεί να μπουν στο αεροπλάνο από το check in στη Βρετανία».  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «τα παιδιά δεν ευθύνονται για τίποτε και γι’ αυτό θα επιτραπεί η αποβίβαση τους στην Κύπρο».

Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά πριν από τις έξι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πτήση της Emirates από τη Μάλτα και πρόλαβε οριακά, προτού τεθεί σε ισχύ το νέο μέτρο.

Δύο λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας μία πτήση τη Qatar Airways από την Ντόχα, με 14  αλλοδαπούς επιβαίνοντες από τη Σρι Λάνκα, οι οποίοι επειδή δεν είχαν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό και θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους.

Γύρω στις 19.30 προσγειώθηκε επίσης στη Λάρνακα, πτήση της Easy Jet από το Gatwick με 41 επιβάτες μεταξύ αυτών και φοιτητές.

Όσον αφορά το αεροδρόμιο της Πάφου στις 6 το απόγευμα προσγειώθηκε πτήση της Easy Jet από το Luton του Λονδίνου μεταφέροντας 30 φοιτητές οι οποίοι επίσης θα μεταφερθούν με λεωφορείο στις κατοικίες στο Τρόοδος για να τεθούν σε περιορισμό.

Το αεροσκάφος της Easy Jet που προσγειώθηκε λίγο πριν από τις οκτώ απόψε στο αεροδρόμιο Πάφου από το Manchester, θα μεταφέρει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονταν στην Κύπρο για διακοπές.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1134