Καταργούνται από σήμερα τα δωρεάν rapid test σε ανεμβολιάστους, διαφοροποίηση μέτρου για safepass


Καταργείται από σήμερα η δωρεάν διενέργεια ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ τίθενται σε εφαρμογή και τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων την υποχρεωτική προσκόμιση SafePass σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Διάταγμα, αρ. 32, ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2021, από 1η Αυγούστου η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια rapid test αντιγόνου ορίζεται στα 10 ευρώ.

Διαφοροποίηση των μέτρων από 1η Αυγούστου

Μεταξύ των μέτρων, που θα ισχύσουν από σήμερα , θα είναι και η μείωση μέγιστου αριθμού που απαιτείται για την επίδειξη safepass, από τα 20 άτομα στα 10 άτομα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων του υποστατικού ή της επιχείρησης

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση των προνοιών του ισχύοντος Διατάγματος μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021, με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:

Μείωση μέγιστου αριθμού που απαιτείται για την επίδειξη SafePass από τα 20 άτομα στα 10 άτομα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων του υποστατικού/επιχείρησης.

Υποχρεωτική επίδειξη SafePass από όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, περιλαμβανομένων των ασθενών, των επισκεπτών και των εργαζομένων, για είσοδο στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών ή αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών από όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, περιλαμβανομένων των εργαζομένων και των επισκεπτών, για είσοδο σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές.

Οι μη μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία που εισέρχονται μέσω των νόμιμων πυλών εισόδου οφείλουν να υποβάλλονται σε εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου από την 7η ημέρα από την ημερομηνία άφιξής τους και έπειτα. Εξαιρούνται οι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης από την COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών.

Διεξαγωγή πανηγυριών μόνο στους παρακείμενους χώρους θρησκευτικής λατρείας, νοουμένου ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι κατέχουν SafePass, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων.

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν rapid test   

Το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου του Υπουργείου Υγείας παραμένει για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που δεν δύνανται να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 2 Ιουλίου, υπενθυμίζεται ότι από την 1η Αυγούστου, στις κινητές μονάδες rapid test που θα λειτουργούν μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, δύνανται να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Συγκεκριμένα, δύνανται να εξυπηρετηθούν με δωρεάν διενέργεια rapid test τα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 17 ετών, ενώ σημειώνεται πως τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, τα οποία δεν έχουν τη συγκατάθεση των γονέων/νόμιμων κηδεμόνων τους για εμβολιασμό, δύνανται να διενεργούν δωρεάν rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Επίσης, δωρεάν διενέργεια rapid test δύναται να έχουν τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με τεκμηρίωση με ιατρικό πιστοποιητικό και αφού το αίτημά τους εξεταστεί από την ad-hoc επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Υπουργείου Υγείας και δοθεί σχετική έγκριση, η οποία πρέπει να παρουσιάζεται στη μονάδα δειγματοληψίας, καθώς και οι εγκυμονούσες, οι οποίες δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να υποβληθούν σε εμβολιασμό, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού από τον Γυναικολόγους τους.

Διευκρινίζεται ότι από την 1η μέχρι τις 7 Αυγούστου, οι εγκυμονούσες θα μπορούν να προσκομίζουν στις μονάδες δειγματοληψίας ιατρική βεβαίωση από τον Γυναικολόγο τους, που να βεβαιώνει ότι δεν συστήνεται ο εμβολιασμός, ενώ από τις 8 Αυγούστου και έπειτα, θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία για εξασφάλιση σχετικής έγκρισης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας.

Δωρεάν διενέργεια rapid test δύναται, επίσης, να έχουν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου, για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ, ως προϋπόθεση για την έκδοση SafePass, ενώ σημειώνεται ότι για σκοπούς επαλήθευσης θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.

Επιπροσθέτως, δωρεάν rapid test θα δικαιούνται τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους, ενώ σημειώνεται ότι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.

Επίσης, δωρεάν ελέγχους δύνανται να έχουν τα άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Και σε αυτή την κατηγορία νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζεται το πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως οι πολίτες οφείλουν απαραίτητα να προσκομίζουν αποδεικτικό ταυτότητας (π.χ. Ταυτότητα, Άδεια Οδήγησης, Διαβατήριο, κτλ), για σκοπούς ταυτοποίησης. Πολίτες, σημειώνει, που δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω ομάδες πληθυσμού, για σκοπούς εξασφάλισης SafePass, δύνανται να διενεργούν, με ιδία έξοδα, εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια ή φαρμακεία
 
Από τη Δευτέρα και η έναρξη εμβολιασμού ατόμων ηλικίας 12-15 ετών
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου του  2021, θα επιτρέπεται ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 12-15 ετών, με εμβόλια τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna), κατόπιν και της σύστασης από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό.

Ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 12-17 ετών γίνεται με απαραίτητη ενυπόγραφη συγκατάθεση από τους δύο γονείς/νόμιμους κηδεμόνες, σύμφωνα με τη διαδικασία που τηρεί το Υπουργείο Υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1270