Ένα ζωντανό περιβάλλον πολυγραμματισμών στην αίθουσα αναμονής του Μακάρειου Νοσοκομείου


Η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού (ΠΟΠΓ) έχει λάβει την πρωτοβουλία αναβάθμισης της αίθουσας αναμονής του Μακάρειου Νοσοκομείου στο πλαίσιο των επιδιώξεών της που αφορούν στη διαμόρφωση περιβάλλοντος εγγραμματισμού για την κυπριακή κοινωνία με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Με την ευγενή χορηγία της Εταιρείας ΚΕΑΝ ύψους 13 000 ευρώ και την αγαστή συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την Ομάδα Τέχνης ΠΟΕΔ Λευκωσίας το έργο έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Στόχος του έργου, όπως αυτός τέθηκε από την Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού, ήταν η προσφορά ενός φιλικού, ευχάριστου κι ελκυστικού χώρου στα παιδιά και τις οικογένειές τους που αναμένουν να δεχθούν τις ιατρικές υπηρεσίες του Μακάρειου Νοσοκομείου. Ειδικότερα, η δημιουργία ενός ζωντανού περιβάλλοντος πολυγραμματισμών, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν δεξιότητες μέσα από ποικίλους τρόπους και μέσα. Παράλληλα με την αφύπνιση της φαντασίας και της δημιουργικότητας μέσω των παραμυθιών που θα αποτυπώνονται εικαστικά στον χώρο, τα παιδιά θα μπορούν να εμπλέκονται σε δραστηριότητες ψηφιακού γραμματισμού μέσα από οθόνη αφής, να παίζουν εκπαιδευτικά παιχνίδια χωρικού γραμματισμού και να περνούν εποικοδομητικά τον χρόνο τους, διασκεδάζοντας την ανησυχία της αναμονής σε ένα νοσοκομείο.

Ο σχεδιασμός της πτέρυγας αναμονής εκπονήθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της επίκουρης καθηγήτριας κ. Κίκας Καζαμία.

Την εικαστική πινελιά στον χώρο ανέλαβαν εκπαιδευτικοί της Ομάδας Τέχνης ΠΟΕΔ Λευκωσίας, οι οποίοι σχεδίασαν ενότητες εμπνευσμένες από αγαπημένα παραμύθια. Στη δράση αυτή συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από 10 δημοτικά σχολεία της Κύπρου που δημιούργησαν πρωτότυπα έργα τέχνης. Τα εικαστικά αυτά αριστουργήματα όχι μόνο θα κοσμήσουν τον χώρο, αλλά θα τον ζωντανέψουν με την αλληλεπιδραστική και εκπαιδευτική τους διάσταση.

Μέσα από τη δημιουργική συνεργασία όλων των συντελεστών του έργου και τον συντονισμό του από την Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού, η ιδέα ενός χαρούμενου περιβάλλοντος γραμματισμού μέσα σε ένα νοσοκομείο έγινε πραγματικότητα. Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στην Εταιρεία ΚΕΑΝ που χωρίς την ευγενή της χορηγία, το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, ιδιαίτερα δε στην κ. Μαρία Οδυσσέως, Debuty Marketing Manager της ΚΕΑΝ. Θερμά ευχαριστούμε και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τους φοιτητές που εργάστηκαν με ζήλο κι αγάπη για να καταλήξουν σε ένα εξαιρετικό σχεδιαστικό αποτέλεσμα και ιδιαίτερα την καθηγήτρια κ. Κίκα Καζαμία που είχε την ευθύνη της όλης προσπάθειας. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την Ομάδα Τέχνης ΠΟΕΔ Λευκωσίας για τη δημιουργικότητα, την αγάπη και το κέφι με τα οποία περιέβαλαν την όλη τους δράση στα δημοτικά σχολεία, καθώς επίσης και την Επαρχιακή Επιτροπή ΠΟΕΔ Λευκωσίας που ανέλαβε την αγορά των παραμυθιών που αξιοποιήθηκαν.

Τα εγκαίνια της νέας αίθουσας αναμονής του Μακάρειου Νοσοκομείου προγραμματίζονται για τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Μαρίνα Γεωργίου Μωριά Γραμματέας της ΠΟΠΓ
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
1621