Birth Forward: Θλιβερή πρωτιά της Κύπρου στα ποσοστά καισαρικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο


Με ανακοίνωση του ο Οργανισμός Birth Forward αναφέρει:

«Η θλιβερή πρωτιά της Κύπρου στις καισαρικές τομές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat[1], αποτελεί ένα γεγονός που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την πολιτεία, τους ιθύνοντες, τους σχετικούς φορείς και ολόκληρη την κοινωνία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καισαρικές τομές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% επί του συνόλου του πληθυσμού. Οι καισαρικές τομές είναι απαραίτητες και σωτήριες, όταν υπάρχουν ενδείξεις, αλλά εμπεριέχουν κίνδυνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί όταν δεν ενδείκνυνται -  κινδύνους τους οποίους πολλοί μέλλοντες γονείς δεν γνωρίζουν. Οι γονείς θα πρέπει να τυγχάνουν έγκυρης ενημέρωσης σχετικά και να τους δίνονται οι επιλογές στο θέμα του τοκετού μετά από ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής.

Η ιατρικοποίηση του τοκετού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σωματική αλλά και ψυχική υγεία των μητέρων και των βρεφών, έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των ποσοστών της καισαρικής τομής στην Κύπρο. Μία από τις δράσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση των καισαρικών τομών είναι η φροντίδα  της εγκύου και της επιτόκου εντός ενός μαιοκεντρικού συστήματος. Σε ένα τέτοιο σύστημα οι χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνες παρακολουθούνται από μαία και αντίστοιχα οι τοκετοί χαμηλού κινδύνου διεκπεραιώνονται από μαίες. Ο ρόλος της μαίας στον φυσιολογικό τοκετό είναι σημαντικότατος, καθώς η μαία είναι που θα στηρίξει την επίτοκο στις πολλές και δύσκολες ώρες του τοκετού. Το καλό παράδειγμα θέτει το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού με τη δημιουργία Κλινικής Φυσικού Τοκετού, παράδειγμα το οποίο ευελπιστούμε να βρει μιμητές και στα άλλα δημόσια μαιευτήρια. Ευελπιστούμε σε αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση εντός των πλαισίων της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας.

Πρώτιστο μέλημά στην παροχή ποιοτικής μαιευτικής φροντίδας με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η σωστή ενημέρωση των εγκύων και η παροχή βέλτιστης ιατρικής φροντίδας βάσει επιστημονικών κριτηρίων. Η πρόσβαση στην πληροφόρηση συμπεριλαμβάνει την ενημερωμένη επιλογή κλινικής και γιατρού, όπως συμβαίνει σε πολλά συστήματα υγείας στην Ευρώπη όπου τα ποσοστά των καισαρικών κάθε κλινικής δημοσιοποιούνται και είναι προσβάσιμα από το ευρύ κοινό. Με αυτό τον τρόπο το κοινό θα γνωρίζει τις επιλογές του, ανάμεσα στις οποίες πρέπει να περιλαμβάνεται και ο Φυσιολογικός Τοκετός Μετά από Καισαρική (VBAC), μία επιλογή ασφαλής και κατάλληλη για τις περισσότερες γυναίκες με μία προηγηθείσα καισαρική. Παράλληλα, αρκετές χώρες έχουν επιτύχει μείωση των καισαρικών μέσω υιοθέτησης συστήματος ελέγχου (auditing). Παρόμοια ή/και άλλα μέτρα θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στη χώρα μας στο πλαίσιο της μείωσης της παγκόσμιας αρνητικής πρωτιάς στις καισαρικές.

Είναι θετικό ότι το Υπουργείο Υγείας Κύπρου αναγνωρίζει τη στρατηγική προτεραιότητα που έχει το θέμα των καισαρικών για την υγεία και την ευεξία των μητέρων, των παιδιών και των οικογενειών τους. Σημαντική ένδειξη αποτελεί η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την ετοιμασία σχετικής Εθνικής  Στρατηγικής, την οποία χαιρετίζουμε ως Οργανισμός.

Ο στόχος του οργανισμού μας είναι η ενημέρωση, στήριξη και ενδυνάμωση των υποψήφιων και νέων γονιών, ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις συνειδητά και αυτόνομα. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα καισαρικών παραμένει ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του οργανισμού μας, ο οποίος παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση με απλό και κατανοητό τρόπο στο κοινό. Έχοντας ήδη μία αποτελεσματική συνεργασία με όλους τους σχετικούς επιστημονικούς φορείς, συνεχίζουμε την ενημέρωση και καλούμε το κοινό να αγκαλιάσει την νέα, δωρεάν, εκπαιδευτική πλατφόρμα Baby Buddy Forward που απευθύνεται σε υποψήφιους και νέους γονείς, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας.

Ενημερωθείτε σχετικά με την εκστρατεία μας για την ευαισθητοποίηση στην καισαρική τομή εδώ: https://bit.ly/35Exwmh

Ενημερωθείτε σχετικά με το Baby Buddy Forward εδώ https://babybuddy.com.cy»

 



[1] Το 54,8% όλων των ζώντων γεννήσεων το 2017 στην Κύπρο έγινε με καισαρική τομή, έναντι 44,1% της δεύτερης Ρουμανίας. Πηγή: Eurostat https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20191217-1




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1263