Στους Ανδρέα Πίττα και Κώστα Παπανικόλα το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία


Τα Μετάλλια «Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία» απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Δρα Ανδρέα Πίττα, Ιδρυτή και Εκτελεστικό Πρόεδρο της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και Κώστα Ν. Παπανικόλα, Καθηγητή και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019, στην παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, κρατικών αξιωματούχων, βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων, καθώς και πρέσβεων ξένων χωρών.

Απευθυνόμενος στους τιμώμενους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη διακεκριμένη πορεία και το πάθος με το οποίο υπηρέτησε ο καθένας εξ αυτών το όραμά του, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα μετάλλια απονέμονται εις ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης, καθώς το έργο τους, όπως είπε χαρακτηριστικά, υπερβαίνει τα στενά όρια της Κύπρου.

Για τον Δρα Ανδρέα Πίττα ανέφερε συγκεκριμένα, ότι συνέβαλε τα μέγιστα αφενός ως επιστήμονας ιατρός στην προαγωγή της ιατρικής στην Κύπρο και αφετέρου ως φαρμακολόγος σε μία αξιομνημόνευτη επιχειρηματική πορεία, άμεσα συνδεδεμένη με τη δημιουργία της δικής του, ηγετικής στο χώρο, βιομηχανίας φαρμάκων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμα, πως η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που ανέπτυξε η εταιρεία του Δρος Πίττα, ευεργέτησε την οικονομία της Κύπρου και αποδείχθηκε ένας εκ των καλύτερων πρεσβευτών της επιχειρηματικότητας των Κυπρίων στη διεθνή κοινότητα.

Δεν παρέλειψε επίσης, να αναφερθεί και στη δραστηριότητά του για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό των απαράμιλλης τέχνης και αξίας κλεμμένων θησαυρών των κατεχομένων μας, για την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου του απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση, το «Χρυσούν Παράσημον του Αποστόλου Παύλου».

Για τον Καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι κατέχοντας σημαντικές πανεπιστημιακές σπουδές, διδακτική εμπειρία σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και ιδιαίτερα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα στον τομέα της πυρηνικής, σωματιδιακής και ιατρικής  φυσικής, της ενεργειακής πολιτικής, της έρευνας και καινοτομίας, έχει να επιδείξει στη μακρά δραστηριότητά του πλούσιο και αξιόλογο επιστημονικό έργο και αρθρογραφία.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο και την εξασφάλιση τα τελευταία οκτώ χρόνια πέραν των 7.5 εκατομμυρίων ευρώ από ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις σε δεκατέσσερα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία προσωπικά συντόνιζε, ενώ εξήρε τη συμβολή του στη διαφύλαξη και την προώθηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου και στην προσχώρηση της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών “CERN”.

Παραλαμβάνοντας το Μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς», ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ύψιστη τιμή, υπέδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο από το πληθυσμιακό της μέγεθος σε πάρα πολλούς τομείς. Παράλληλα εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη μελλοντική ίδρυση Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, μια πράξη που όπως είπε, προδιαγράφει ένα ευοίωνο μέλλον για τον τόπο μας, καθώς και τη στήριξη προς το Ινστιτούτο Κύπρου που έχει καταστεί όπως είπε, ένα κατ’ εξοχήν κέντρο αριστείας παγκόσμιας εμβέλειας.

Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη διάκριση, ο Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση του Ινστιτούτου Κύπρου, αλλά και στην πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή, που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος τον διόρισε Σύμβουλο και Ειδικό του Απεσταλμένο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1087