Κύλησε το νερό στ’ αυλάκι για τη δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού


Την πρώτη της συνάντηση πραγματοποίησε την Παρασκευή η ad hoc Επιτροπή, που συστάθηκε με σκοπό την ετοιμασία πρότασης για τη λειτουργία εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η συνάντηση της Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή, αποτελεί συνέχεια των ενεργειών του αρμόδιου Υπουργείου για μετατροπή της Μονάδας Μαστού σε εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού. Η σύσταση της Επιτροπής κατέστει εφικτή μετά και την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικής πρότασης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Φίλιππου Πατσαλή τον περασμένο Νοέμβριο.

Όρο εντολής της Επιτροπής αποτελεί η ετοιμασία και κατάθεση στον Υπουργό Υγείας, εντός τριών μηνών, συγκεκριμένης και αναλυτικής πρότασης για τη δημιουργία Κέντρου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στην έκθεση θα καταγράφονται οι ανάγκες σε επιπλέον προσωπικό, χώρους και εξοπλισμό, με σχετική κοστολόγηση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η Επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους της Europa Donna Κύπρου, του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και ιατρών με ειδικότητες που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου. Κατά τη συνεδρία της Παρασκευής αποφασίστηκε, πρόσθετα, όπως στις συνεδρίες της Επιτροπής συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για αντιμετώπιση του Καρκίνου, καθώς και εκπρόσωπος της ειδικότητας ογκολογίας- ακτινοθεραπευτικής. Η λειτουργία εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού ικανοποιεί πάγιο αίτημα της Europa Donna Κύπρου, ακολουθεί τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και την εθνική στρατηγική, όπως και το Σχέδιο Δράσης που καταρτίστηκε από την Εθνική Επιτροπή για αντιμετώπιση του Καρκίνου.

Με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανάγκες ενός εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού, τα εξειδικευμένα Κέντρα Μαστού θα πρέπει να ασχολούνται με επαρκή αριθμό περιπτώσεων, ώστε να είναι αποτελεσματικά και να παρέχουν συνεχή εμπειρογνωμοσύνη, με διεπιστημονική προσέγγιση από μέρους των επαγγελματιών υγείας, με την παροχή υπηρεσιών από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό σε όλη την πορεία της ασθένειας, με δυνατότητα συλλογής δεδομένων και ανάπτυξης διαδικασιών ελέγχου. Ακόμη, θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συνεχιζόμενη φροντίδα σε ασθενείς με προχωρημένη (μεταστατική) νόσο με διεπιστημονική προσφορά θεραπείας και με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, τα μέλη του Κέντρου Μαστού δεν πρέπει απαραίτητα να στεγάζονται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, αλλά μπορεί το Κέντρο να αποτελείται από ειδικούς και να προσφέρει υπηρεσίες από πέραν του ενός νοσηλευτηρίων στην ίδια όμως γεωγραφική περιοχή, ώστε να διασφαλίζεται η στενή συνεργασία και προσβασιμότητα στις απαραίτητες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λειτουργεί από πενταετίας Μονάδα Μαστού με διεπιστημονική συμμετοχή από γενικούς χειρουργούς, πλαστικούς χειρουργούς, ακτινολόγους, ιστοπαθολόγους, ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές και νοσηλευτικούς λειτουργούς. Η Μονάδα συμμετέχει από το 2013 στο δίκτυο κέντρων μαστού του European School of Oncology και σε αυτήν το 2013 παραπέμφθηκαν 160 περιστατικά καρκίνου του μαστού, που αναμενόταν να ανέλθουν στα 180 το 2013. Η διεπιστημονική ομάδα χρησιμοποιεί κοινές οδηγίες και πρωτόκολλα, και μεταξύ άλλων, προσφέρει στερεοτακτική βιοψία ή βιοψία με εκτομή, βιοψία φρούδου αδένα, ευρεία τοπική εκτομή, τμηματική και ολική μαστεκτομή, επανόρθωση στήθους με εμφυτεύματα ή αυτόλογο ιστό, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











256