H εγχείρηση της τελευταίας ελπιδας με επιτυχή εφαρμογή Σύγχρονης Μεθόδου Θεραπείας για πρώτη φορά στην Κύπρο


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ*  

(Ψευδομύξωμα περιτοναίου/Γενικευμένη καρκινωμάτωση κοιλίας (2η Υποτροπή), Μείζονα Ογκομειωτική Χειρουργική( Cytoreductive Surgery), και Συνδιασμός HIPEC/Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Υπερθερμία και Χημειοθεραπεία. Και EPIC ( Early Postoperative Intraperitoneal Chemotherapy) Μετεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία..

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρό δύο εβδομάδων περίπου στο Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, η πιο πάνω δύσκολη, υψηλής επικυνδυνότητας, εξειδικευμένη , πολύωρη και πρωτοπόρα Xειρουργική επέμβαση και Θεραπεία, σε ασθενή ηλικίας 68 χρονών με Υποτροπή Ψευδομυξώματος περιτοναίου και γενικευμένη καρκινωμάτωση κοιλίας. (Δρ. Π.Χατζηκώστας Υπεύθυνος Χειρουργός, Δρ Α.Χριστοδούλου και Δρ Δ. Χρήστου Χειρουργοί, Δρ Άγης Ιακωβίδης Αναισθησιολόγος). Λόγω του είδους της, η  εξειδικευμένη αυτή εγχείρηση γίνεται σε επιλεγμένους ασθενείς με γενικευμένη καρκινωμάτωση κοιλίας και θεωρείται ως εγχείρηση «τελευταίας ελπίδας» (lasthopeprocedure).

Ο ασθενής αυτός,, -με την δύναμη του Θεού και της Παναγίας -προ 4 ετιας περίπου , υπέβλήθη απο την ίδια Χειρουργική ομάδα στό Γεν. Νοσ. Λάρνακας στην εγχείριση Sugarbaker, οπου έγινε εκτεταμένη Ογκομειωτική Χειρουργική (Cyto Reductive Surgery) με αφαίρεση όλων των εμφανών βλεννωδών/ μυξωματωδών όγκων στην κοιλία, Επιπλοεκτομή, Υφολική Κολεκτομή και αναστόμωση, καυτηρίαση και αφαίραση/καθαρισμός του Ήπατος από μεταστάσεις, Σπληνεκτομή, Περιτονεκτομή και καθαρισμός από μικρές μεταστάσεις των Διαφραγμάτων άμφω, όπως επίσης και περιτονεκτομή και καθαρισμός της πυέλου. Η εγχείρηση συμπληρώθηκε με τη διενέργεια Διεγχειρητικής  Ενδοπεριτοναϊκής Υπερθερμίας (42◦C) με χημειοθεραπεία για μία ώρα (ΗΙPEC/ HyperthermicIntra Peritoneal Chemotherapy), με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος με εξωσωματική κυκλοφορία, και σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ακολουθεί ο ίδιος ο Χειρουργός Sugarbaker (που πρώτος περιέγραψε την επέμβαση) στο Washington Cancer Institute των Η.Π.Α ).(Η πρώτη  αναφερόμενη εφαρμογή στην Κύπρο)

Τώρα και αφού επιβίωσε για 4 (τέσσερα) και πλέον χρόνια της νόσου του με αρκετά καλή ποιότητα ζωής , λόγω υποτροπής της νόσου, επιχειρήθηκε από εμάς, γιά δεύτερη φόρά μιά άλλη Μείζονα ‘’ηρωϊκή’’ Χειρουργική επέμβαση , η εγχείρηση «τελευταίας ελπίδας» (lasthopeprocedure) όπως συνηθίζεται να λέγεται στο εξωτερικό.

  Συγκεκριμμένα υπεβλήθη σε Ερευνητική Λαπαρατομή κατα την οποία έγινε

 1) Μεγιστη Ογκομειωτική Χειρουργική (CytoreductiveSurgery) , με αφαίρεση 2-3 κιλών μυξωματωδών μαζών και βλέννας από την περιτοναική κοιλότητα,και αφαίρεση τμημάτων περιτοναίου καθώς και εμφυτεύσεων ψευδομυξώματος.και επιμελής πλύσεις και καθαρισμός της κοιλίας.

2) Συναφαίρεση ικανού τμήματος του προσθίου κοιλιακού τοιχώματος, με τον κηλικό σάκκο της ευμεγέθους ΜΤΧ κήλης και δέρματος που είχαν προσβληθή και καταληφθή απο τον όγκο ( ψευδομύξωμα περιτοναίου) και αποκατάσταση του ελλείματος με ειδικό δίκτυ ( MeshVentrioOval  20 cmx 24 cm) ενδοπεριτοναϊκά.

3) Διεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Υπερθερμία  και Χημειοθεραπεία ( (κλειστή μέθοδος) , σύμφωνα με το ακολουθούμενο προτόκολλο του WashingtonCancerCenter, WashingtonDC, USA.( HIPEC).

4) Mετεγχειρητικά έγινε συνδιασμός EPIC (EarlyPostoperativeIntraperitonealChemotherapy,)  Άμεση Μετεγχειρητική Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία με 5 – FU, γιά πέντε ημέρες. (για πρώτη φορά -ίσως- στην Κύπρο)

Η μετεγχειρητική του πορεία εξελίχθηκε ομαλά χωρίς προβλήματα, και ο ασθενής εξήλθε του Νοσοκομείου  την  6η μετεγχειρητική ημέρα σε αρκετά καλή κατάσταση  με οδηγίες.

Εύσημα αξίζουν και στο Νοσηλευτικό προσωπικό του Χειρουργείου και ΜΑΦ /Θαλάμου, για τον άψογο συντονισμό και συνεργασία, που συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας.

Ευχαριστώ τον Θεό και την Παναγία για την Δύναμη και φώτιση που μας έδωσαν, για να αντεπεξέλθουμε του δύσκολου αυτού εγχειρήματος.

Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους, συνεργάτες, συμπαραστάτες Χειρουργούς και Αναισθησιολόγο που αναφέρθησαν πιό πάνω. Και τους Ογκολόγους Δρ Γ.Ιωαννίδη και Δρ Π. Κουντουράκη για τη συμβολή τους.  Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τους δασκάλους μου, Καθηγητές Χειρουργικής, αείμνηστο Καθ.  Μ.Φιλιππάκη και Β.Χ.Γολεμάτη, που με δίδαξαν, ότι η Χειρουργική εκτός από τη γνώση, χρειάζεται συνεχή προσπάθεια, τόλμη και αποφασιστικότητα. Ευχαριστώ το FulbrightCommission (ΗΠΑ), που μέσω των υποτροφιών του, μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω και να εκπαιδευτώ στά μεγαλύτερα Ιατρικά και Αντι - καρκινικά Κέντρα της Αμερικής, που η χρήση της τελευταίας τεχνολογίας και επιστήμης από τον ανθρώπινο νου, μπορεί να επιτύχει το ακατόρθωτο..( If nobody does, we can do it / MD Anderson Cancer Center- Houston, Texas, USA).

Τέλος εκφράζω την ευχαριστία και σεβασμό μου, στόν ασθενή και την οικογένεια τους, που αρνήθηκαν την παραπομπή του στό εξωτερικό για θεραπεία, και με εμπιστεύθηκαν για δεύτερη φορά.

*MDPhD, FACS

Consultant General & HPB Surgeon/Surgical Oncology

Advanced Laparoscopic & Bariatric Surgery

SICU Specialist

Former President of the Cyprus Surgical Society

Former Director / Chairman in Gen.Surgery (NHS- Cyprus)

HIPPOCRATEON PRIVATE HOSPITAL 

Nicosia, Cyprus

fax.         +35722263961

E mail: prhadjicostas@cytanet.com.cy

            p.hadjicostas@hippocrateon.com

 

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3178