Εκδήλωση διαμαρτυρίας γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού στο Γ. Νοσοκομείο Αμμοχώστου


Διαφωνίες προκαλεί στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για χρήση του 2ου ορόφου του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ως επέκταση του Νοσοκομείου Αναφοράς για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου σύσκεψη για το θέμα της επέκτασης του Νοσοκομείου Αναφοράς στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Χρήστος Λοϊζίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, βουλευτές και το Διοικητικό προσωπικό του Νοσηλευτηρίου.

Την ίδια ώρα γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό που διαφωνούν με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως «στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα συζητήθηκαν οι αντιδράσεις που έχουν οι  γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο αλλά και ο κόσμος της επαρχίας Αμμοχώστου, για αυτό που θα συμβεί στο νοσηλευτήριο. Υπάρχει απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για δημιουργία ενός ορόφου για κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, αφού υπάρχουν δύο χώροι στον δεύτερο και τρίτο όροφο, που είναι κενοί».

Πρέπει, συνέχισε «να γίνουν σύντομες μελέτες για να διαμορφωθούν οι συγκεκριμένοι χώροι, με στόχο να χρησιμοποιηθεί ο τρίτος όροφος για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό και ταυτόχρονα το υπόλοιπο Νοσοκομείο να μπορεί να λειτουργεί κανονικά».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις τόσο του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού όσο και των κατοίκων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, στην συνέχιση της χρήσης του Νοσοκομείου ως Νοσοκομείου Αναφοράς, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως «θα συζητήσουμε για να δούμε πώς, σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού και θα χρειάζονται περίθαλψη, να καταφέρουμε να βρούμε λύσεις τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν εκτός Νοσοκομείου».

Σε ερώτηση κατά πόσον το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου θα παραμείνει ως Νοσοκομείο Αναφοράς, απάντησε πως «αυτή είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Υγείας».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Λοϊζίδης απάντησε πως «δεν έδωσα υποσχέσεις, συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να συζητούμε για να βρούμε λύσεις. Θα έχουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στις 5 Οκτωβρίου και θα κάνουμε μέχρι εκείνη την ημερομηνία τους σχεδιασμούς μας, για να δούμε τι είναι το καλύτερο για όλους μας».  

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι «το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου αντιμετώπισε το πρώτο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού που είχαμε στην Κύπρο με τεράστια επιτυχία και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό εργάστηκαν, υπερέβαλαν εαυτόν και κατάφεραν να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους σώζοντας τις ζωές αρκετών ασθενών. Σήμερα αντί να στεκόμαστε δίπλα σ’ αυτά τα άτομα κωλυσιεργούμε και άμεσα το Νοσοκομείο Αναφοράς θα πρέπει να στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες».

Θα πρέπει άμεσα, συνέχισε «να γίνουν αυτά που δεν έγιναν τους περασμένους πέντε μήνες, επειδή υπήρχε η εντύπωση ότι δεν θα είχαμε στην Κύπρο αρκετά κρούσματα κορωνοϊού και θα έφταναν οι κλίνες για νοσηλεία τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αιτία να κλείσει το Νοσοκομείο Αναφοράς», σημείωσε.

Ο κ. Πυρίλλης ανέφερε ακόμα ότι «οποιοσδήποτε ασθενής χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας πρέπει να χρησιμοποιούνται οι Μονάδες που υπάρχουν σε όλα τα δημόσια Νοσηλευτήρια. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αμμοχώστου θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη για να μπορεί να εξυπηρετεί πιθανές χρήσεις για ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Παραλιμνίου είπε ότι «δεν γίνεται να κλείνει η μία κλινική μετά την άλλη. Όπως έχουν κάνει σε άλλα Νοσοκομεία, θα πρέπει μέσα σε μία εβδομάδα να εξοπλιστεί και να παραδοθεί ο 2ος και 3ος όροφος του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ούτως ώστε ο 3ος όροφος να νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό και το υπόλοιπο Νοσηλευτήριο να εργάζεται κανονικά».

Οσον αφορά το αίτημα γιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, όπως το κάθε Νοσοκομείο έχει δική του πτέρυγα για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, ο Θεόδωρος Πυρίλλης είπε πως «δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να μολυνθούν όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια στην Κύπρο με πιθανές μολύνσεις του Covid – 19. Το αίτημα μας είναι πως όλοι πρέπει να εγκύψουν στο τι χρειάζεται αυτό το Νοσοκομείο και όχι αυτό που έγινε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής όπου οι βουλευτές Λάρνακας και οι βουλευτές Αμμοχώστου που κατοικούν στη Λάρνακα, ζήτησαν να φύγουν οι αναισθησιολόγοι από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου και να πάνε στο Νοσοκομείο Λάρνακας. Ντροπή τους», κατέληξε.

Εξάλλου εκπρόσωπος των νοσηλευτών που αντιδρούν στη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως Νοσοκομείο Αναφοράς είπε πως «δεχόμαστε να πάρουμε το ποσοστό των ασθενών που μας αναλογεί και να νοσηλεύσουμε τον πληθυσμό που αναλογεί στο Νοσοκομείο, χωρίς όμως να επηρεαστεί η λειτουργία κανενός Τμήματος του δημόσιου Νοσηλευτηρίου και να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όποιον έχει ανάγκη».

Αφού ανέφερε πως «ασθενείς, ηλικιωμένοι, παιδιά και οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας άνθρωπος πρέπει να έχουν το δικαίωμα της νοσηλείας σε Νοσοκομείο», σημείωσε πως «δεν μπορεί το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου να νοσηλεύει μόνο ασθενείς με κορωνοϊό». Πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται σήμερα με το Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Ολοι πληρώνουν φόρους και έχουν δικαίωμα να νοσηλευτούν στο χώρο που διαμένουν άμεσα χωρίς να ταλαιπωρούν άλλες επαρχίες» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2190