Εγκαινιάστηκε στο Γεν. Νοσοκομείο Λεμεσού η πρώτη Κλινική Φυσικού Τοκετού


ΚΥΠΕ - Στο πλαίσιο της εκστρατείας για προώθηση του φυσικού τοκετού και με στόχο τη μείωση του ποσοστού καισαρικών τομών στην Κύπρο, του μεγαλύτερου που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές χώρες, εγκαινιάστηκε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού η πρώτη Κλινική Φυσικού Τοκετού.

Τα εγκαίνια της Κλινικής και του Δωματίου Φυσικού Τοκετού "Μαργαρίτα Γιασουμή", τέλεσαν η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

Σε χαιρετισμό της, η κ. Γιαννάκη αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό που η Κύπρος καταγράφει σε καισαρικές τομές, το οποίο το 2016 έφτασε το 56,9% και το 55,3%, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές των Στατιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Η δημιουργία της Κλινικής Φυσικού Τοκετού, πρόσθεσε, ήταν αποτέλεσμα της εκστρατείας ενημέρωσης και προώθησης του φυσιολογικού τοκετού που ξεκίνησε το 2015, υπό την αιγίδα της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τελική έγκριση δόθηκε τον Ιούλιο του 2016 και η ολοκλήρωση του εγχειρήματος έγινε τον Μάιο του 2019 με την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού και την ολοκλήρωση της κλινικής κατευθυντήριας οδηγίας που διέπει την παρεχόμενη μαιευτική φροντίδα, συμπλήρωσε.

Η Χριστίνα Γιαννάκη υπογράμμισε ότι σε μια καισαρική τομή"συχνά εμπλέκονται διαδικασίες όπως η φαρμακευτική πρόκληση του τοκετού, η επισκληρίδια αναισθησία, η χρήση εργαλείων κ.α. που είναι πρακτικές που επιφέρουν τόσο σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας αλλά και του νεογνού και που σύμφωνα με διάφορα ερευνητικά δεδομένα, αποδυναμώνουν τη γυναίκα, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής της ίδιας και της οικογένειας της".

Η εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού, συνέχισε, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός της γυναίκας και της οικογένειας, ενώ η φροντίδα και η διαχείριση που τυγχάνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια αυτού του τοκετού επηρεάζει, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το φυσικό όσο και το συναισθηματικό πεδίο αλλά και την υγεία του παιδιού.

"Η κατάλληλη προετοιμασία, η καλή επικοινωνία αλλά και η υποστήριξη από πλευράς όλων των επαγγελματιών υγείας και ο σεβασμός στις επιθυμίες αλλά και στην εκπλήρωση των αναγκών είναι απαραίτητα στοιχεία ώστε η γυναίκα να αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο του σώματος της και είναι σε θέση να συμμετέχει ενεργά σε έναν τοκετό, καταλήγοντας σε μια θετική εμπειρία ζωής", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, διεμήνυσε πως το έργο του Υπουργείου θα συνεχιστεί " παρόλο που βάλλεται από παντού" και διαβεβαίωσε ότι , "το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να εργάζεται για αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων προκλήσεων που έχουμε σήμερα στον τόπο μας".

 Από την πλευρά της, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην λειτουργία της Κλινικής Φυσικού Τοκετού και υπέδειξε ότι αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες πόλεις, το οποίο έλειπε από τις ιατρικές υπηρεσίες στον τόπο μας.

 Εκ μέρους της Νοσηλευτικής Διοίκησης του Νοσοκομείου Λεμεσού, η Προϊστάμενη Νοσηλευτική Λειτουργός, Μάγδα Σταύρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι "το δωμάτιο αυτό θα δώσει στις γυναίκες της πόλης αλλά και παγκύπρια, μια εναλλακτική επιλογή σε αυτή τη σημαντική στιγμή της ανθρώπινης ζωής".

Έξαλλου, η υπεύθυνη της Κλινικής, Άλκηστη Βίκτωρος, διαβεβαίωσε πως "οι ενέργειες και αποφάσεις μας για την έναρξη της λειτουργίας της πρώτης Κλινικής Φυσικού Τοκετού στην Κύπρο, πρωτίστως στοχεύουν στην εξασφάλιση της καλύτερης μαιευτικής φροντίδας σε όσες εγκυμονούσες επιθυμούν να γεννήσουν φυσικά χωρίς παρεμβάσεις".

Το δωμάτιο φυσικού τοκετού ονομάστηκε "Μαργαρίτα Γιακουμή" προς τιμή "μιας αξιέπαινης μαίας που εργάστηκε στο μαιευτήριο και δυστυχώς χάσαμε πριν δυο χρόνια", ανέφερε εξάλλου η Α` Νοσηλευτική Λειτουργός, μαία, Μαρία Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι το δωμάτιο δεν θυμίζει νοσηλευτήριο και λειτουργεί θετικά στη ψυχολογία της γυναίκας ή του ζευγαριού, το οποίο έχει "ακούραστο συμπαραστάτη τη μαία".
Των εγκαινίων ακολούθησε αγιασμός από τον Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο.
 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1375