Δρ. Χρυσούλα Πιπιλή: Διπλάσιοι άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες πάσχουν από νεφρολιθίαση


*Συνέντευξη στο Ygeia- News

* Άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό νεφρολιθίασης έχουν 2.5 φορές περίπου μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης λίθων ουροποιητικού, σε σύγκριση με άτομα χωρίς ιστορικό

*  Ο δεύτερος νεφρολόγος αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη για το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.Η σχετική θέση έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο Υγείας. Απευθύνω κάλεσμα στους νέους συναδέρφους νεφρολόγους να επιδείξουν ενδιαφέρον

* Αποτελεί οικονομική ζημιά για το Νοσοκομείο και τη χώρα μας, να αρνούμαστε θέσεις αιμοκάθαρσης σε τουρίστες, πολίτες άλλων χωρών, λόγω τεχνικών κωλυσιεργιών και έλλειψης προσωπικού.

Η Δρ. Χρυσούλα Πιπιλή  MD,MsC,PhD, Νεφρολόγος  στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, σε συνέντευξη της στο Ygeia News, αναφέρεται στις υπηρεσίες που προσφέρει το Νεφρολογικό τμήμα,τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ μας μιλά και για τις πέτρες στα νεφρά.

Ας την ακολουθήσουμε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε.  

Υπηρεσίες

ΕΡ: Πως αξιολογείτε τις νεφρολογικές υπηρεσίες που παρέχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου;

ΑΠ: Οι νεφρολογικές υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι πολύ υψηλές και δεν υστερούν σε τίποτα από τις υπηρεσίες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Πληρούνται όλα τα διεθνή εγκεκριμένα πρωτόκολλα και οι παγκόσμιες προδιαγραφές. Είμαστε ωστόσο ένα δορυφόρος τμήμα, γιατί λόγω της θέσης μας και του ολιγάριθμου εξειδικευμένου προσωπικού στερούμαστε πληθώρας ιατρικών ειδικοτήτων και δυνατότητας νοσηλείας χρονίων και έκτακτων νεφρολογικών ασθενών. 

Πρόβλημα Νεφρολόγου

ΕΡ: Πριν μερικά χρόνια  στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου υπήρχε πρόβλημα νεφρολόγου, συγκεκριμένα δεν υπήρχε μόνιμος νεφρολόγος. Εσείς σήμερα είστε η μοναδική νεφρολόγος;

ΑΠ: Πράγματι, είμαι σήμερα η μοναδική μόνιμη νεφρολόγος στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.  Οι ασθενείς  σε όλα τα στάδια χρόνιας νεφρικής νόσου έχουν αρκετές ιατρικές απαιτήσεις για να  προλαμβάνουν την εξέλιξη της νόσου και να διατηρούνται σε άριστη γενική κατάσταση. Στην επαρχία μας είναι αρκετοί οι πάσχοντες που χρήζουν  δέσμης ιατροφαρμακευτικών παροχών για να διατηρούν μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής. Ευτυχώς, είχα την τύχη να εκπαιδευτώ σε κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού ώστε να έχω επαρκή κλινική και ακαδημαϊκή εμπειρία για να ανταπεξέλθω.

Ωστόσο αξιόλογος στόχος  για την επέκταση των δραστηριοτήτων του Νοσοκομείου είναι και ο δεύτερος νεφρολόγος.

Λειτουργία τμήματος

ΕΡ: Πως λειτουργεί το όλο τμήμα; Υπάρχει κατάλληλο προσωπικό; Σίγουρα υπάρχει ανάγκη και δεύτερου νεφρολόγου. Πως αντιμετωπίζετε το όλο θέμα;

ΑΠ: Το Νεφρολογικό Τμήμα λειτουργεί καθημερινά μαζί με  τα σαββατοκύριακα για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών σε χρόνια αιμοκάθαρση. Επιπρόσθετα, διεξάγεται Εξωτερικό Νεφρολογικό Ιατρείο καθημερινά, τα πρωϊνά και κάποια απογεύματα,  για την παρακολούθηση των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο.

Φυσικά εκτιμώνται και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Όσοι πάσχοντες χρειάζονται νοσηλεία σε Νεφρολογικό θάλαμο διακομίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου υπάρχει εφημερεύων Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Το Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας διαθέτει άριστα εκπαιδευμένο  νοσηλευτικό προσωπικό  που όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών με νεφρική νόσο. Δεν είμαστε σίγουροι πότε θα έρθει νέο προσωπικό και αυτό εμποδίζει την προσέλευση ασθενών κοντά μας. Για παράδειγμα, μετακινούνται ασθενείς  για αιμοκάθαρση στη Λάρνακα που θα μπορούσαν να έρχονται για θεραπεία στο Τμήμα μας, δηλαδή δίπλα στο σπίτι τους. Επίσης είναι οικονομική ζημιά για το Νοσοκομείο και τη χώρα, να αρνούμαστε θέσεις αιμοκάθαρσης σε τουρίστες, πολίτες αλλών χωρών λόγω τεχνικών κωλυσιεργιών. Όλους αυτούς τους μήνες από τότε που ανέλαβα καθήκοντα, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις  μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό και την ιατρική Διευθύντρια να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα ιατρικού τουρισμού.

Στα πλαίσια αυτά, ο δεύτερος νεφρολόγος αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη. Η σχετική θέση έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο Υγείας. Ήδη κάποια Ελληνίδα συνάδερφος εξέφρασε ενδιαφέρον, αλλά δεν τελεσφόρησε. Απευθύνω κάλεσμα στους νέους συναδέρφους νεφρολόγους να απασχοληθούν σε ένα επαρχιακό Νοσοκομείο με έντονη κλινική δραστηριότητα και πολλές προοπτικές.

Πως εργάζεται

ΕΡ: Πως εργάζεται το τμήμα αιμοκάθαρσης-αιμοδιάλυσης; Πόσοι περίπου ασθενείς της περιοχής επισκέπτονται το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου για αιμοδιάλυση;

ΑΠ: Το τμήμα αιμοκάθαρσης-αιμοδιάλυσης εργάζεται επτά μέρες την εβδομάδα ακατάπαυστα χωρίς διακοπές και χωρίς μέρες αργιών. Τις περισσότερες μέρες έχουμε και απογευματινές βάρδιες. Προσπαθήσαμε να έχουμε και νυχτερινή βάρδια για να εξυπηρετούμε ασθενείς που εργάζονται, αλλά  η έλλειψη προσωπικού στάθηκε εμπόδιο. Επιπλέον, η παρατεταμένη νυχτερινή αιμοκάθαρση έχει τα καλύτερα αποτέλεσματα στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με τελικού σταδίου νεφροπάθεια. Στην παρούσα φάση έχουμε 40 μόνιμους ασθενείς σε αιμοκάθαρση και περίπου 30 επισκέπτες συμφωνα με τα στατιστικά του 2018.

Προβλήματα

ΕΡ: Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νεφρολογικό Τμήμα αναφορικά με την ομαλή λειτουργία του;

ΑΠ: Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Μας δυσκολεύει όταν έρχεται νέο νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδεύεται και μετά εγκαταλείπει το τμήμα λόγω άλλων αναγκών του Νοσοκομείου. Επιπρόσθετα χρειάζεται τροποποίηση το συστήμα προμήθειας αναλώσιμων ώστε να μειώσουμε το λειτουργικό μας κόστος.

Αναβάθμιση

ΕΡ: Υπάρχουν σχέδια αναβάθμισης του τμήματος με τη δημιουργία Νεφρολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο, με κλίνες και όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό;

ΑΠ: Στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υπάρχουν πολλά σχέδια αναβάθμισης για το τμήμα. Αρχικά, φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε ένα άνετο και ευχάριστο χώρο για όσους διαμένουν αρκετές ώρες κοντά μας. Τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης τελευταίου τύπου με σκοπό να αυξήσουμε τον αριθμό των μόνιμων ασθενών μας, ενώ με το καλό που θα έρθουν και άλλοι συνάδερφοι θα μπορούμε και να νοσηλεύουμε νεφρολογικούς ασθενείς. Θα ήταν ιδανικά, να επεκταθούμε σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με ειδικά διαμορφωμένη Νεφρολογική πτέρυγα που θα συνδυάζει ευρύχωρη μονάδα αιμοκάθαρσης και Νεφρολογικό θάλαμο.

Πέτρες στα νεφρά, πως προκαλούνται

ΕΡ: Πως προκαλούνται οι πέτρες στα νεφρά;

ΑΠ: Το βασικό αίτιο είναι η καθίζηση ουσιών που δεν μπορούν πλέον να είναι διαλυμένες στα ούρα λόγω υπερκορεσμού των ούρων σε αυτές. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι γονιδιακές ανωμαλίες που αφορούν  κυρίως στην εντερική ή στην οστική απορρόφηση του ασβεστίου, κάποιες υποκείμενες παθήσεις όπως σύνδρομα δυσαπορρόφησης, νεφρικές δυσπλασίες, ευαισθησία σε ουρολοιμώξεις, φάρμακα (αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D, βιταμίνης C, διουρητικά) καθώς και ο τρόπος ζωής και οι διαιτητικές συνήθειες, λόγου χάρη χαμηλή πρόσληψη υγρών ή οξεία αφυδάτωση, αυξημένη πρόσληψη άλατος με την τροφή, και η αυξημένη πρόσληψη ζωϊκών πρωτεϊνών, σοκολάτας και ξηρών καρπών.

ΕΡ: Σε ποια σημεία εμφανίζονται;

ΑΠ: Μπορεί να εμφανισθούν στους νεφρούς ή σε οποιαδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος.

Συμπτώματα

ΕΡ :Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα τους;

ΑΠ: Το  οξύ επεισόδιο  κωλικού νεφρού έχει τα εξής χαρακτηριστικά: πόνος κατά ώσεις διάρκειας 20-60 λεπτών ανάλογα με τη θέση του λίθου. Η παρουσία λίθου στην πύελο ή το ανώτερο τμήμα του ουρητήρα προκαλεί οσφυϊκό πόνο ή ευαισθησία, ενώ λίθος στην κατώτερη μοίρα  του ουρητήρα αντανακλά στα γεννητικά όργανα.

Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από αίμα στα ούρα, ναυτία, εμετούς και αίσθημα έπειξης για ούρηση.

Άλλοτε η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να διαπιστώνεται σε τυχαίο ακτινολογικό έλεγχο ή με εικόνα μιας επιπλοκής της όπως απόφραξη ουροφόρων οδών, ουρολοίμωξη ή νεφρική ανεπάρκεια.

Διάγνωση

ΕΡ: Πως γίνεται η διάγνωση και ποια αντιμετώπιση είναι η κατάλληλη;

ΑΠ: Η διαγνωστική προσπέλαση περιλαμβάνει συνήθως δύο σκέλη. Αρχικά την αντιμετώπιση των οξέων επεισοδίων και των τυχόν επιπλοκών τους, με σκοπό την ανακούφιση του ασθενούς και την προφύλαξη από επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.Σε δεύτερο χρόνο ακολουθεί τη μελέτη της χρόνιας νόσου με περαιτέρω μεταβολικό και ακτινολογικό έλεγχο του ασθενούς με  ανάλυση του λίθου όπου είναι διαθέσιμη για την εκτίμηση της παθογένειας και των αιτιών της νεφρολιθίασης που στοχεύει στη θεραπεία και πρόληψη των υποτροπών της.

Η θεραπεία  περιλαμβάνει διαιτητική παρέμβαση και χορήγηση φαρμάκων ανάλογα με την αιτολογία, ενώ πολύ συχνά μπορεί να είναι παρεμβατική από τους ουρολόγους προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς και να προληφθεί η νεφρική βλάβη.

Κληρονομικότητα

ΕΡ: Τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα;

ΑΠ: Άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό νεφρολιθίασης έχουν 2.5 φορές περίπου μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης λίθων ουροποιητικού σε σύγκριση με άτομα χωρίς ιστορικό. Υπάρχουν μεταβολικές διαταραχές που κληρονομούνται ενώ μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για νεφρολιθίαση λόγω γονιδιακών ανωμαλιών που αφορούν κυρίως την εντερική ή οστική απορρόφηση του ασβεστίου.

Μέγεθος πέτρας

ΕΡ: Μέχρι πόσο μπορεί να μεγαλώσει μια πέτρα;

ΑΠ: Μπορεί να μεγαλώσει τόσο όσο το μέγεθος των νεφρού και να το αχρηστέψει.

Απαλλαγή

ΕΡ: Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τις πέτρες στα νεφρά;

ΑΠ: Με κατάλληλες διαιτητικές οδηγίες, φαρμακευτική αγωγή και τακτικό  ιατρικό εργαστηριακό έλεγχο μπορεί κάποιος να μείνει ασυμπτωματικός για πολύ μεγάλο διάστημα και να αποφύγει την δημιουργία νέου λίθου.Σίγουρα η παρακολούθηση και η θεραπεία μπορεί να είναι μακροχρόνια και θα πρέπει να γίνεται σε συχνά χρονικά διαστήματα.

Επέμβαση

ΕΡ: Πότε γίνεται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των πετρών και πότε Lazer;

ΑΠ: Την απόφαση αυτή την παίρνουν οι ουρολόγοι ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του λίθου.

Εξέλιξη

ΕΡ: Άμμος στα νεφρά και πέτρες στα νεφρά: Δηλαδή αρχίζει με άμμο και εξελίσσεται σε πέτρες;

ΑΠ: Ναι μπορεί να ξεκινήσει έτσι και να εξελιχθεί αν κάποιος δεν λάβει τα απαραίτητα  διαιτοφαρμακευτικά μέτρα.

Στατιστικά στοιχεία

ΕΡ: Στην Κύπρο έχουμε στατιστικά  στοιχεία ασθενών με πέτρες στα νεφρά;  Άντρες ή γυναίκες και ποιας συνήθως ηλικίας είναι οι περισσότεροι Κύπριοι ασθενείς;

ΑΠ: Δυστυχώς δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με την νεφρολιθίαση στην Κύπρο. Γενικά οι άνδρες ηλικίας 45-70 ετών, πάσχουν σε διπλάσιο ποσοστό από τις γυναίκες.

Διατροφή

ΕΡ: Ποιος ο ρόλος της διατροφής στη δημιουργία λίθων στα νεφρά;

ΑΠ: Η  αυξημένη ενυδάτωση είναι το κυριότερο μέτρο για την αποφυγή δημιουργίας λίθων. Η  τροποποίηση της διατροφής ανάλογα με τη σύσταση του λίθου και τα ευρήματα του αίματος και των ούρων, είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική.

Βότανα

ΕΡ: Ποια είναι τα βότανα που θωρακίζουν και προστατεύουν τα νεφρά;

ΑΠ: Αναφέρονται πολλά για την αναλγητική,  διουρητική και νεφροπροστατευτική δράση βοτάνων. Δυστυχώς όμως η ευεργετικότητα αυτή δεν είναι πιστοποιημένη για την  ιατρική κοινότητα. Αντιθέτως μάλιστα κάποια κινέζικα βότανα κάνουν βλάβες στα νεφρά, οπότε καλό είναι να συζητάμε με τον γιατρό μας πριν λάβουμε οτιδήποτε.

ΕΡ: Μετά τη θεραπεία τι κάνουμε για να μην εμφανιστούν ξανά οι πέτρες;

ΑΠ: Η αυξημένη κατανάλωση ύδατος και η ισορροπημένη διατροφή,με μειωμένη κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών και άλατος πρέπει να ακολουθηθούν εφ’όρου ζωής.

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,

Νεφρολόγος  Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου  

Μετεκπαιδευθείσα στον Καναδά και το Ην.Βασίλειο

Τηλ. επικοινωνίας 23200194  Φαξ: 23200100

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2112