Ασφάλεια στην εργασία τους ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λεμεσού


Σωτήρης Κούμας: «Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και νομίζω έγκειται στο ότι έχει στοχοποιηθεί η εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων»

Τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια τους εν ώρα εργασίας ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, οι οποίοι κατήλθαν σε δίωρη στάση εργασίας, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε γιατρός, νοσηλεύτρια αλλά και αστυνομικός.

Σε δηλώσεις του έξω από το ΤΑΕΠ του ΓΝ Λεμεσού, όπου συγκεντρώθηκαν οι διαμαρτυρόμενοι, ο  Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας  Κυβερνητικών Ιατρών, Δρ.Σωτήρης Κούμας, ανέφερε πως, παρά το ότι έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις περί αστυνόμευσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, «το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και νομίζω έγκειται στο ότι έχει στοχοποιηθεί η εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

«Τακτικά ακούμε ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια γίνεται αυτό και το άλλο λάθος, ότι δεν είμαστε εξυπηρετικοί και λίγο πολύ ότι είμαστε παροχείς υγείας 2ης ή 3ης κατηγορίας, κάτι που είναι μέγιστο λάθος», είπε, και κάλεσε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης, υπέδειξε ο κ.Κούμας, προσθέτοντας ότι «είναι θέμα στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων σφαιρικά και ναι, πρέπει να καταφέρουν να μεταφέρουν στην κοινωνία ότι πηγαίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, την ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας, ώστε να λάβουν αυτό που τους αναλογεί, αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε και που σίγουρα μπορούμε να το προσφέρουμε ιδιαίτερα καλά».

Η ΠΑΣΥΚΙ, ανέφερε, βρίσκεται δίπλα στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους λειτουργούς «ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια γενικά και τα ΤΑΕΠ ειδικότερα, όπως τα κρατήσαμε σε πολύ δύσκολες περιόδους σε λειτουργία, αυτό να συνεχίσουμε να κάνουμε».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Θεόδωρος Πετέλης, δήλωσε ότι, εδώ και χρόνια όλοι ακούνε πως θα ληφθούν μέτρα, «αλλά τίποτα δεν έχει γίνει και αυτό το αποδεικνύουν τα συνεχόμενα κτυπήματα τα οποία δέχονται οι επαγγελματίες υγείας».

Ο κ.Πετέλης εξέφρασε τη θέση ότι παρόμοια φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας θα συνεχίσουν να καταγράφονται στα ΤΑΕΠ και κάλεσε τους αρμόδιους να προστατεύσουν τους επαγγελματίες υγείας και ειδικά τον ΟΚΥπΥ «που είναι ο εργοδότης μας και είναι υπεύθυνος ο κάθε εργοδότης να προστατεύσει και να παρέχει ασφάλεια στο χώρο εργασίας για τον κάθε εργαζόμενο».

Υπενθυμίζοντας ότι κατά το χθεσινό περιστατικό ένας γιατρός έσπασε σε τρία σημεία το χέρι του, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ διερωτήθηκε κατά πόσο «πρέπει να πεθάνει κάποιος επαγγελματίας υγείας για να συνειδητοποιήσει η Πολιτεία ότι πρέπει επιτέλους να λύσει αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του».

Από πλευράς ΟΚΥπΥ, ο Επιστημονικός Διευθυντής για τις επαρχίες Λεμεσού – Πάφου, Δρ.Χρίστος Νικολάου, ανέφερε πως ο Οργανισμός καταδικάζει το περιστατικό «και σίγουρα θα προχωρήσουμε να δούμε τι άλλο επιπλέον μπορεί να γίνει για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα».

«Η βία αυτή ασκείται από πρόσωπα που έρχονται από την κοινωνία, άρα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι ένα συλλογικό πρόβλημα της πολιτείας, το οποίο βγάζει αυτές τις παρενέργειες πάνω στα νοσηλευτήρια και στους ανθρώπους που είναι τεταγμένοι για να βοηθούν τον πάσχοντα», συμπλήρωσε.

Λέγοντας πως ο ίδιος θεωρεί ότι επρόκειτο για ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά βίας που καταγράφηκαν σε δημόσια νοσηλευτήρια τα τελευταία χρόνια, ο κ.Νικολάου ανέφερε ότι γίνεται έρευνα, σε συνεργασία και με την Αστυνομία, «για να δούμε πως μπορούμε να προασπίσουμε τους εργαζόμενους του ΟΚΥπΥ».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται, στο επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, η διαδικασία καταχώρησης της ποινικής υπόθεσης εναντίον των συλληφθέντων για το περιστατικό

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1416