Άμεση επίλυση των προβλημάτων τους ζήτησαν οι νεφροπαθείς Πάφου


Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και εξέφρασαν την πικρία για τη μη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατηγορώντας την πολιτεία για αδιαφορία .

Όπως αναφέρουν, η χωρητικότητα της μονάδας είναι για έξι μηχανές με ισάριθμα κρεβάτια ή καθίσματα αιμοκάθαρσης κι όμως έχουν παραβιαστεί οι Κανονισμοί και έχουν τοποθετηθεί 14, σ ένα χώρο που δεν ξεπερνά τα 50 τετραγωνικά μέτρα. Τα δύο μάλιστα τοποθετήθηκαν σε μια μικρή αποθήκη στην είσοδο της μονάδας, χωρίς παράθυρο, χωρίς φυσικό φωτισμό. Ο ένας ασθενής σχεδόν πάνω στον άλλο. Οι συνθήκες υγιεινής σίγουρα άσχημες αφού ο κάλαθος των αχρήστων λόγω έλλειψης χώρου ακουμπάει το κρεβάτι ασθενή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπή των Αιμοκαθαριζομένων του Νοσοκομείου Πάφου κ. Ανδρέας Ξενοφώντος σε δηλώσεις του τόνισε πως εκείνο που απαιτούν οι νεφροπαθείς είναι αξιοπρεπή διαμονή και ανθρώπινες συνθήκες στο θάλαμο αιμοκάθαρσης. Χαρακτήρισε ως «τριτοκοσμικές και απάνθρωπες» τις συνθήκες που επικρατούν στην μονάδα. «Σ ένα δωμάτιο χωρητικότητας έξι στρωμάτων υπάρχουν δώδεκα στρώματα, δώδεκα μηχανές αιμοκάθαρσης, δώδεκα τρόλεϊ , για τα προσωπικά αντικείμενα των αιμοκαθαριζομένων, και ο διάδρομος που υπάρχει χωράει μόνο ένα άτομο να περάσει. Ασθενείς με κινητικά προβλήματα που φθάνουν με τρόλεϊ μένουν στην είσοδο του θαλάμου και τους παίρνουν στα χέρια οι νοσηλεύτριες και τους μεταφέρουν στα στρώματα τους. Είναι τόσο κοντά το ένα στρώμα με το άλλο που μπορεί να βήξει ένας ασθενείς και σταγόνες από σάλιο να πέσουν στο διπλανό».
Γύρω στα εκατό άτομα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρείς φορές την εβδομάδα για πέντε ώρες κάθε φορά.
Δημιουργήθηκαν τρείς βάρδιες την ημέρα από 14 ασθενείς σε κάθε βάρδια και ίσως με την αύξηση των ασθενών να χρειαστεί και τέταρτη μεταμεσονύχτια βάρδια.
Ο κ. Ευγένιος Νεοφύτου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ο αριθμός των νοσηλευτών είναι πολύ μικρός ενώ δεν υπάρχουν κρεββάτια για τους νεφροπαθείς. Ένας νεφροπαθής θα πρέπει να περιμένει ίσως και για μερικές μέρες να αδειάσει κρεβάτι να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο».
Ο κ. Ιωάννου Ιωάννης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «μόνο με παρέμβαση του ΠτΔ μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα και κανενός άλλου» Πρόσθεσε δε πως «είναι αδιανόητο ο κάθε ασθενής – νεφροπαθής ο οποίος εισέρχεται στη μονάδα τρείς φορές την εβδομάδα να κάνει τον σταυρό του από την είσοδο του νοσοκομείου να μπει μέσα να κάνει την αιμοδιάλυση του και φεύγοντας πάλι να κάνει τον σταυρό του. Όχι γιατί δεν θα μας περιποιηθούν οι νοσηλευτές ή οι νοσηλεύτριες ή το ιατρικό προσωπικό αλλά για να μην κολλήσουμε ακριβώς ένα μικρόβιο»
Ο κ. Φίλιππος Χαραλάμπους φανερά αγανακτισμένος εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για την έλλειψη νοσηλευτών. «Δεν γίνεται να μην υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Ένας ασθενής αρρωστά, τρέχει αμέσως κοντά του η νοσηλεύτρια. Την ίδια ώρα παθαίνω δύσπνοια ενώ είμαι στην μηχανή, τότε τρέχει κοντά μου. Πριν δει τι έχω την καλεί ο διπλανός ασθενής. Αυτή η κατάσταση επικρατεί κάθε μέρα. Χρειάζεται προσωπικό χρειάζεται να αναβαθμιστεί η μονάδα. Λυπούμαι και είναι ντροπή της Κυβέρνησης. Τους τα λέμε και δεν κάνουν τίποτα. Είμαστε κακοποιοί;»
Στη μονάδα αιμοκάθαρσης ένας ασθενής μας ανέφερε πως δύο φορές υπέστη ανακοπή ενώ υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση και χρειάστηκε να τον βγάλουν από το παράθυρο για να τον μεταφέρουν στις πρώτες βοήθειες και ακολούθως στην εντατική. Ήταν χειμώνας πέρασε από ακάλυπτο χώρο.
Δίπλα στους νεφροπαθείς ήταν σήμερα ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες που επικρατούν στη μονάδα και είπε πως η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αναβάθμιση του χώρου οφείλεται στη γραφειοκρατία και στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Ήδη ο υπουργός Υγείας είπε ο κ. Κωνσταντίνου πριν από πέντε μέρες έχει αποστείλει επιστολή στην Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων ώστε να ξεκαθαρίσει επιτέλους ζήτημα. «Δυστυχώς τα Δημόσια Έργα καθυστερούν. Ο υπουργός Υγείας, επαναλαμβάνω, έχει στείλει επιστολή πριν πέντε μέρες μαζί με άλλα τέσσερα θέματα τα οποία είναι πολύ αναγκαία και επειγούσης φύσεως και δυστυχώς φαίνεται ότι η γραφειοκρατία είναι εκεί και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα».
Ο βουλευτής Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης εξέφρασε την αγανάκτησή και απογοήτευσή του για τον τρόπο που το κεντρικό κράτος αντιμετωπίζει τους νεφροπαθείς στην Πάφο. Δύο χρόνια είπε από τα διαβήματα που έκανε προς τον ΠτΔ και τις διαβεβαιώσεις που ακολούθησαν από τον υπουργό Υγείας και τίποτα δεν έγινε προς την καλυτέρευση των συνθηκών στην μονάδα αιμοκάθαρσης. «Έλεος πλέον!! Δεν μπορούμε πλέον να παίζουμε με τις ζωές αυτών των ανθρώπων».
ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1043