Κράμπες στο κολύμπι: Γιατί τις παθαίνουμε και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε


Ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που μπορούν να συμβούν στο κολύμπι είναι οι κράμπες. Εμφανίζονται χωρίς να προειδοποιούν, συνήθως διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα και συνήθως η ένταση του πόνου είναι έντονη. Ποιες είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση τους; Πώς να τις αντιμετωπίσετε αν εκδηλωθούν ενώ κολυμπάτε;

Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί:

Μυϊκή κράμπα είναι οι ξαφνικοί και χωρίς προειδοποίηση σπασμοί των μυών. Οι κράμπες που συμβαίνουν στο κολύμπι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και συνήθως εμφανίζονται στις γάμπες, στους οπίσθιους μηριαίους, στους τετρακέφαλους και πιο σπάνια στα πέλματα. Διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και η ένταση του πόνου ποικίλει από ήπια έως έντονη.

Αν η κράμπα είναι ήπια τότε ο κολυμβητής θα μπορέσει να κολυμπήσει προς τη στεριά απομονώνοντας και χαλαρώνοντας τον εμπλεκόμενο μυ. Αν όμως είναι ισχυρή και ο πόνος αφορά μεγάλο τμήμα του ποδιού μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς το πόδι δεν μπορεί να εκτελέσει κάποια κίνηση.

Τα αίτια που οδηγούν σε κράμπες κατά το κολύμπι είναι η έντονη προσπάθεια, η έλλειψη προθέρμανσης και η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό. Οι μύες που εργάζονται συνεχώς δε λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται γαλακτικό οξύ και όταν αυξηθεί πολύ η συγκέντρωσή του ο μυς αντιδρά με σπασμό.

Γι' αυτό οι κράμπες είναι συχνές όταν οι μύες κουράζονται μετά από κολύμπι μεγάλης διάρκειας. Οι μύες για να παράγουν κίνηση πρέπει να συσταλούν και να διασταλούν. Ένα καλό πρόγραμμα διατάσεων πριν την άσκηση μακραίνει και χαλαρώνει τους μύες, έτσι ώστε να μπορέσουν να συσταλούν πιο έντονα.

Επίσης εξασφαλίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος σε όλους τους μύες πριν την έναρξη της άσκησης. Οι ηλεκτρολύτες όπως το ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο ελέγχουν τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση των κινήσεων. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ιδρώνουμε αρκετά προκειμένου να δροσιστεί το σώμα. Με την εφίδρωση δε συμβαίνει μόνο απώλεια υγρών, αλλά και ηλεκτρολυτών και έτσι είναι πιο πιθανή η εμφάνιση κράμπας.

Αντιμετώπιση: Θα πρέπει, αν είναι εφικτό, να βγείτε στη στεριά ή τουλάχιστον να κολυμπήσετε μέχρι τα ρηχά, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού. Προσπαθήστε να ελέγξετε το φόβο και το άγχος για να μην πανικοβληθείτε.

Δοκιμάστε να κολυμπήσετε αργά χωρίς να χρησιμοποιείτε την πάσχουσα περιοχή. Στη συνέχεια κάνετε μασάζ στους επώδυνους μύες προκειμένου να διευκολύνετε τη ροή του αίματος και να βοηθήσετε τους μύες να χαλαρώσουν.

Όταν νιώσετε πως μπορείτε να κάνετε έστω και μία μικρή κίνηση προσπαθήστε να εκτείνετε την περιοχή. Αν ο πόνος επιμένει τοποθετήστε πάνω στη πάσχουσα περιοχή ζεστές κομπρέσες και στη συνέχεια παγοκύστη τυλιγμένη σε μια πετσέτα.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter778