Κωνσταντίνος Ιωάννου: Ο προϋπολογισμός του Υπουργ. Υγείας του 2019 ειναι ο πιο ψηλός από το 2012


Υπάρχει η πρόνοια για τις μισθολογικές αναβαθμίσεις των λειτουργών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής παρουσίασε σήμερα τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2019, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Έχουμε υποβάλει στην Επιτροπή Οικονομικών τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2019. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι είναι ο πιο ψηλός Προϋπολογισμός από το 2012, συνολικού ύψους σχεδόν 622 εκ. ευρώ.
Στον Προϋπολογισμό υπάρχει βέβαια μια μειωμένη πρόνοια για φάρμακα ύψους περίπου 14 εκ. ευρώ, διότι όπως γνωρίζετε από την 1η Ιουνίου 2019, τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα θα ενταχθούν πλέον στο ΓεΣΥ. Άρα αν προσθέσουμε και τα 14 εκ. ευρώ, ο Προϋπολογισμός τους Υπουργείου Υγείας είναι περίπου 640 εκ., που είναι και ο πιο ψηλός τα τελευταία 10 χρόνια.
Το σημαντικό για τον Προϋπολογισμό του 2018, και αυτή είναι η πρόθεσή μας και για το 2019, είναι το ποσοστό υλοποίησης. Οι Προϋπολογισμοί στο παρελθόν μπορεί να ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα, αλλά ήταν με πολύ χαμηλό ποσοστό υλοποίησης, ενώ φέτος λόγω και κάποιων αλλαγών που έχουν γίνει, υπάρχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό υλοποίησης.
Στον Προϋπολογισμό να αναφέρω ότι υπάρχει η πρόνοια για τις μισθολογικές αναβαθμίσεις των λειτουργών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Έχουν ήδη δοθεί οι μισθολογικές αναβαθμίσεις των γιατρών από 1 Ιανουαρίου 2018 και προβλέπεται όπως έχει συμφωνηθεί στη Συμφωνία στο Προεδρικό, η μισθολογική αναβάθμιση και όχι μόνο των υπόλοιπων, των νοσηλευτών, των ψυχιάτρων και οποιωνδήποτε άλλων εργοδοτείται στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Υπάρχει αύξηση όσον αφορά στο κονδύλι των εξοπλισμών στα δημόσια νοσηλευτήρια, υπερδιπλασιασμός του κονδυλιού για τους εξοπλισμούς που υπάρχει στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Επίσης να αναφέρω ότι έχουμε υποβάλει τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, ο οποίος θα συζητηθεί σήμερα, ο οποίος συμπληρωματικός Προϋπολογισμός είναι άλλα 50 εκ. ευρώ, τα οποία κάποιος πρέπει να τα λάβει υπόψη στο συνολικό ποσό που ξοδεύει αυτή η Κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Και το τονίζω αυτό, διότι δυστυχώς έχουμε κατηγορηθεί ότι υπάρχουν περικοπές ή λιτότητα και αντίθετα τόσο ο Προϋπολογισμός όσο και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός που έχουμε υποβάλει, δεικνύει ακριβώς το αντίθετο.
Σε ερώτηση εάν αυτό που άλλαξε ως προς την υλοποίηση του Προϋπολογισμού είναι η δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων από αναπτυξιακές δαπάνες σε μη αναπτυξιακές, ο κ. Υπουργός απάντησε πως «φέτος, με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, μάς δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρουμε συγκεκριμένα κονδύλια εντός συγκεκριμένων πιστώσεων. Για παράδειγμα, για αναπτυξιακές δαπάνες, μπορούμε να μεταφέρουμε από μια αναπτυξιακή δαπάνη σε άλλη. Και αυτό πράξαμε και φέτος. Είχαμε μεταφέρει κονδύλια από έργα τα οποία δεν θα υλοποιούνταν, όπως για παράδειγμα η ανέγερση του Γενικού Κρατικού Χημείου που δεν υλοποιήθηκε φέτος, μεταφέραμε τα κονδύλια για την αγορά εξοπλισμού και αναλωσίμων. Επίσης, έχουμε προβλέψει και επιπλέον κονδύλι για εξοπλισμούς και στον φετινό Προϋπολογισμό».
Κληθείς να πει περισσότερες λεπτομέρειες για τους Κανονισμούς που αφορούν στους Προσωπικούς Ιατρούς, ο κ. Ιωάννου δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σημειώνοντας πως «περιλαμβάνουν όλα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον τρόπο λειτουργίας των Προσωπικών Ιατρών. Αυτά περιλαμβάνονται και στους Κανονισμούς. Θα τα υποβάλω αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο και εντός της εβδομάδας θα υποβληθούν και στη Βουλή και ελπίζω σε γρήγορη ψήφισή τους, να μπει στις άμεσες προτεραιότητες για να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις».
Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι για να μπορέσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να ανοίξει τους καταλόγους για να εγγραφούν οι Προσωπικοί Ιατροί πρέπει να ψηφιστούν οι Κανονισμοί. «Επομένως, μόλις ψηφιστούν οι Κανονισμοί, θα προχωρήσει και ο ΟΑΥ να καλέσει τους γιατρούς που δύνανται να εξασκήσουν το επάγγελμα του Προσωπικού Ιατρού να εγγραφούν στους καταλόγους του. Ελπίζω να γίνει εντός των επόμενων 3-4 εβδομάδων, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου», είπε.
Κληθείς να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι στον σχετικό νόμο δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ωστόσο, ανέφερε, ως Υπουργείο Υγείας έχουμε βάλει χρονοδιάγραμμα. «Στον Νόμο έχει μπει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ μέχρι την 1 Ιουνίου 2019 και την 1 Ιουνίου 2020. Και θέλω να τονίσω ότι στόχος μας ως Υπουργείο Υγείας είναι η εφαρμογή των νόμων όπως έχουν ψηφιστεί στα χρονοδιαγράμματα που έχουν προβλεφθεί, χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αναβολή. Όσον αφορά στην αυτονόμηση, δεν έχουν, στο πλαίσιο του Νόμου, μπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εμείς φυσικά έχουμε τα χρονοδιαγράμματα και τους σχεδιασμούς μας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έχουν ήδη προσληφθεί ο Γενικός, ο Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ και οι τρεις Διευθυντές των τριών Διευθύνσεων. Εντός του Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα προσληφθεί και το υπόλοιπο διευθυντικό προσωπικό, και αρχές του 2019, θα προχωρήσουμε πλέον με τις αποσπάσεις όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, στον αυτόνομο Οργανισμό και παράλληλα θα τους προσφερθούν και τα συμβόλαια. Αυτό θα γίνει τον Γεννάρη του 2019, όπως προβλέπεται, και θα προσφερθούν τα ιδιωτικά συμβόλαια για όσους επιλέξουν να πάρουν τα ιδιωτικά συμβόλαια. Και από 1/1/2019 όσοι προσλαμβάνονται στον πλέον αυτόνομο Οργανισμό θα είναι με ιδιωτικά συμβόλαια.
Στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας επειδή είναι με χορηγία προς τον ΟΚΥπΥ, έχουμε προβλέψει και κονδύλι 8 εκ. ευρώ που θα δοθεί στον ΟΚΥπΥ για πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού, κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό στα δημόσια νοσηλευτήρια, διότι θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και την παραγωγικότητα των γιατρών. Στο κονδύλι που θα δοθεί ως συνεισφορά στον ΟΚΥπΥ από το Υπουργείο Υγείας θα συμπεριληφθούν επίσης 2 εκ. ευρώ που θα δοθούν ως κίνητρα για τους γιατρούς», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.
Ερωτηθείς πού βρίσκεται η προσπάθεια για διάλογο μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον ΠΙΣ μετά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και το ψήφισμα με τις προϋποθέσεις τους, έδωσε τις απαντήσεις του Υπουργείου όσον αφορά στον ύψος του Προϋπολογισμού. Επανέλαβε εκ νέου ότι το Σχέδιο συζητήθηκε διεξοδικά τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά και πριν την ομόφωνη ψήφισή του πέρσι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Οι εισφορές και το ύψος του Προϋπολογισμού ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Κι αυτό βασίζεται στις πραγματικές δαπάνες της Υγείας και αναθεωρείται κάθε χρόνο. Το να ζητείται κάτι αόριστο με μέσους όρους της ΕΕ, αυτό δεν σημαίνει τίποτε, δεν τεκμηριώνεται και το έχω τονίσει ότι δεν είναι πρόθεσή μας να αλλάξουμε οτιδήποτε αφορά στο συνολικό ύψος του Προϋπολογισμού.
Όσον αφορά στο θέμα της αυτονόμησης, και αυτό έχει απαντηθεί πολλάκις, ότι δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση της αυτονόμησης και ούτε προβλέπεται στον Νόμο. Είναι προϋπόθεση να ξεκινήσει η αυτονόμηση και αυτό έχει γίνει και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι την ένταξη της ενδονοσοκομειακής, της Δευτεροβάθμιας, που είναι το 2020, θεωρώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και η αυτονόμηση. Κατ’ ακρίβειαν, θεωρώ ότι μέσα στο 2019 θα έχουμε τεράστια βήματα, με τις θέσεις που έχουμε προβλέψει στον Προϋπολογισμό και με την πρόσληψη των 17 επαγγελματιών διευθυντικών στελεχών, που θα στελεχώσουν πλέον τα δημόσια νοσηλευτήρια, η παραγωγικότητα και η ποιότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια θα αυξηθεί κατά πολύ.
Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις ΠΙΣ και ΟΑΥ, ο ΟΑΥ είναι ο αρμόδιος Οργανισμός να διαπραγματευτεί τα θέματα που αφορούν στους γιατρούς. Έχει τονιστεί αυτό στους γιατρούς. Έχει σταλεί ήδη επιστολή από τον ΟΑΥ με τις απαντήσεις τους και σήμερα επειδή προφορικά και όχι γραπτώς -το τονίζω- είχε ζητηθεί και από μένα να απαντήσω γραπτώς τις θέσεις μας, θα απαντηθεί. Και πλέον αναμένεται από τον ΠΙΣ, τι θα απαντήσει. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν μια σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Είμαστε στη διάθεση και των δύο πλευρών, και θεωρώ ότι με καλή θέληση που οφείλουν να δείξουν και οι δύο πλευρές, μπορούν να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πότε αναμένεται να υπάρξουν οι αναβαθμίσεις των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αυτές θα γίνουν από 1 Ιανουαρίου 2019, όπως προέβλεπε η Συμφωνία στο Προεδρικό, με συνολικό κόστος 11 εκ. ευρώ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











409