Πολιτική συνάντηση για την καταπολέμηση του παιδιατρικού καρκίνου στις Βρυξέλλες


«O παιδιατρικός καρκίνος συνιστά ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και σχετίζεται άμεσα με την κοινωνική ανισότητα. Ενώ έχουμε επιτύχει ορισμένες βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, ειδικά όσον αφορά την επιβίωση των ασθενών. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Κάθε χρόνο, άνω των 35.000 παιδιών και νέων στην Ευρώπη  διαγιγνώσκονται με καρκίνο και άνω των 6.000 παιδιών πεθαίνουν από καρκίνο. Τα δύο τρίτα των επιζώντων παιδιών βιώνουν σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν άρδην την καθημερινότητά τους. Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε αυτή τη μάστιγα. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας είναι να σταθούμε δίπλα τους και να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν αυτό που είναι αδύνατο να επιτευχθεί, όταν αγωνίζεσαι μόνος!».

Αυτά σημειώνει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου  ο οποίος, υπό την ιδιότητα του Μέλους της Διακομματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Παιδικό Καρκίνο, ήταν από τους συνδιοργανωτές ευρείας πολιτικής συνάντησης με θέμα την καταπολέμηση του παιδιατρικού καρκίνου που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες της συνάντησης εστίασαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και στην εξεύρεση και ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών/συνεργειών μεταξύ όλων των εταίρων που δραστηριοποιούνται, πανευρωπαϊκά αλλά και σε εθνικό επίπεδο, στον κοινό αγώνα για καταπολέμηση του παιδιατρικού καρκίνου στην Ευρώπη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις ανισότητες που υπάρχουν σχετικά με την πρόσβαση στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, και τις θεραπείες. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας και η διασφάλιση του δικαιώματος τους για πρόσβαση σε δημόσιες, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ευημερίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας. Αναπτύσσοντας παράλληλα μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των οικογενειών, των γιατρών και των πολιτικών», τόνισε ο Γιώργος Γεωργίου στην ομιλία του.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της έγκρισης, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κοινής πρότασης του Γιώργου Γεωργίου και του Λουκά Φουρλά για διάθεση ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για έγκαιρη διάγνωση και βελτιστοποίηση των θεραπειών του παιδικού καρκίνου.

Στην συνάντηση πήραν μέρος ακαδημαϊκοί/ιατρικοί ερευνητές, επιστήμονες, φορείς της κοινωνίας των πολιτών καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού με την «Ευρωπαϊκή Κοινότητα Παιδιατρικού Καρκίνου», τον  «Διεθνή Οργανισμό για τον Παιδικό Καρκίνο- στην Ευρώπη» και τους Ευρωβουλευτές Λουκά Φουρλά (EPP), Véronique Trillet-Lenoir (Renew), Cristian-Silviu Bușoi (EPP), Patrizia Toia (S&D), Francisco Guerreiro (Greens/EFA) και Lucia Ďuriš Nicholsonová (ECR).

Έχουμε τον νου μας στα παιδιά...

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1035