Οικολογοι: Το ΓεΣΥ χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση για να διαφυλαχθεί το συμφέρον των ασθενών


 Συνάντηση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου
 
Συνάντηση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης 27 Αυγούστου αντιπροσωπείες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Γιώργο Περδίκη και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Μάριο Κουλούμα.
 
Στη συνεδρία επίσης συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου, η κα. Ελένη Ζυμπουλάκη, Διοικητική Λειτουργός της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων και η Δέσποινα Ρούσου. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η πρόταση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τη συμμετοχή των ειδικών γιατρών και Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης αναφερόμενος στην σταθερή συνεργασία του Κινήματος με τους Συνδέσμους των Ασθενών ανέφερε ότι «το Γενικό Σχέδιο Υγείας έγινε για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς και όχι τα οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα».
 
«Αντιλαμβανόμαστε» συνέχισε, «ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εντάξουμε τους ιδιώτες γιατρούς και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο ΓΕΣΥ. Έχοντας υπόψη μας τις τελευταίες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον ΠΙΣ, ζητήσαμε συνάντηση με τους συνδέσμους των ασθενών για να τις συζητήσουμε, να ακούσουμε τις απόψεις και τις θέσεις του ασθενών σε σχέση με τις προτάσεις αυτές στις οποίες συμφωνούν και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δεδομένης και τις θέσεις αρχών σε σχέση με την ανάγκη να κρατηθεί ο χαρακτήρας και οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε το Γενικό Σχέδιο Υγείας».
 
Είναι σημαντικό, συνέχισε ο κ. Περδίκης, «να μην υπάρξει υποχώρηση από αυτές τις αξίες. Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, με ανησυχία, ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης στα νοσοκομεία. Εμφανής είναι και ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης τα δημόσια νοσοκομεία. Πριν λίγο καιρό είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου η ίδια η Ομοσπονδία για την εξέλιξη του ΓεΣΥ. Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης της αυτονόμησης των δημόσιων νοσοκομείων και μαζί με τους ασθενής να παρεμβαίνουμε προκειμένου να διαφυλαχθεί το συμφέρον των ασθενών»
 
Ο Προέδρος του Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου κ. Μάριος Κουλούμας, ευχαρίστησε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη διαχρονική στήριξη
 
«Το γενικό σύστημα υγείας», είπε «έχει έρθει για να μείνει και είναι πολύ βασικό να περιφρουρήσουμε όλοι μας τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους έχει χτιστεί το ΓεΣΥ, δηλαδή η καθολικότητα, η αλληλεγγύη και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Βέβαια δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Να μην ξεχνάμε ότι το ΓεΣΥ στην Κύπρο έχει μόνο τρεις μήνες ζωής. Άρα είναι σε νηπιακή ακόμη ηλικία. Θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και γνωρίζουμε αρκετά από αυτά.  Είναι η πρόσβασή μας στα φάρμακά, οι λίστες αναμονής κτλ».
 
Κάνοντας λόγο για ένα δεύτερο Εθνικό πρόβλημα ο κ. Κουλούμας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων να συστρατευτούν έτσι ώστε οποιαδήποτε εμπόδια εμποδίζουν αυτή η μεταρρύθμιση να παραμεριστούν προς όφελος του ΓεΣΥ.
 
«‘Έχω αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κομμάτων και τις οργανώνεις των λειτουργών της υγείας και τους καλούμε να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Κουλούμας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1030