Οικολόγοι: Προτείνουμε να ανοίξουμε το κεφάλαιο των αμοιβών των γιατρών και της φοροδιαφυγής


Με ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφέρει:

«Μια ανάσα πριν να μπούμε στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, παρατηρούνται κενά και παραλείψεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας, χωρίς ωστόσο να ξεχνούμε τις βελτιώσεις που έγιναν στο σύστημα με εισηγήσεις και πίεση από όσους γνοιάζονται πραγματικά για τη δημόσια υγεία και την επιτυχία του ΓεΣΥ.

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και το ζήτημα που εγείρεται για τις αμοιβές των ιατρών εντός ΓεΣΥ,  συνιστά ένα σοβαρό θέμα, το οποίο όμως δεν έπρεπε να ξαφνιάζει κανέναν.  Οι αμοιβές των γιατρών ήταν πάντοτε ένα εμπόδιο στην λειτουργία του ΓεΣΥ.  Ο ίδιος ο Πρόεδρος περίπου τέτοια εποχή πέρσι, σε μια στιγμή αγανάκτησης για τη στάση ορισμένων γιατρών, μίλησε δημόσια για τις αστρονομικές αμοιβές κάποιων γιατρών που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ας μην καμώνονται λοιπόν κάποιοι πολιτικοί που υποσκάπτουν εργολαβικά το ΓεΣΥ ότι πρώτη φορά ακούνε για τέτοιες αστρονομικές αμοιβές.  Όταν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης ζήτησε να ελεγχθούν οι αμοιβές των γιατρών όλοι στη Bουλή «έκαναν την πάπια» (επιστολή 15/01/2019 επισυνάπτεται). Τώρα που πλέον μιλούμε για αμοιβές από τον ΟΑΥ εμείς προτείνουμε να ανοίξουμε το κεφάλαιο των αμοιβών των γιατρών και της φοροδιαφυγής ταυτόχρονα. Θα τολμήσει το πολιτικό σύστημα να ασχοληθεί σφαιρικά με το θέμα, η θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να πλήξει το χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ για να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε εξ αρχής;

Έχοντας υπόψη τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις κύκλων εντός ορισμένων κομμάτων, ο κίνδυνος υπόσκαψης του ΓεΣΥ είναι υπαρκτός. Γι αυτό δεν δεχτήκαμε με ενθουσιασμό την πρόταση του Προέδρου της Βουλής για την αυριανή σύσκεψη. . Το ίδιο βράδυ, επί τόπου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε τις επιφυλάξεις του. Εάν το ΓεΣΥ έχει προβλήματα στην εφαρμογή του, δεν είναι με ευρύτατες συσκέψεις που θα λυθούν υπό την Προεδρία του κ. Συλλούρη. Δεν είναι θέμα αυτό μιας ακόμα «Παράλληλης Βουλής». Είναι κυρίως ευθύνη της Κυβέρνησης, του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ να λάβουν αποφάσεις – με την αξιοποίηση των εισηγήσεων των κομμάτων – προς εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων. Δεν θα θέλαμε να δούμε πισωγύρισμα στην πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ. Θέλουμε να παταχθούν οι καταχρήσεις, να εκλείψουν οι ουρές αναμονής, να υπάρχει ανθρώπινη προσέγγιση των ασθενών, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα τμήματα πρώτων βοηθειών κ.ο.κ.

Πάντως οι διαδικασίες που αφορούν τις αμοιβές των προσωπικών και ειδικών  ιατρών, χαίρουν – εκ του αποτελέσματος – αλλαγής. Τα οποιαδήποτε κενά ή ελλείψεις που παρατηρούνται στην ομαλή διεξαγωγή του ΓεΣΥ πρέπει να τονίζονται και να καταγράφονται και όχι να τυγχάνουν εκμετάλλευσης με σκοπό την υπόσκαψη του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως «η ποιότητα στοιχίζει», αρκεί να πληρώνουμε το πραγματικό της κόστος και όχι τις υπερβολικές αμοιβές των γιατρών, οι οποίες θέλουν κάποιοι να παραμείνουν αφορολόγητες ακόμα  και σε συνθήκες ΓεΣΥ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της υγείας είναι πολλά, πολύπλευρα και χρήζουν σχεδιασμού μέχρι η Κύπρος να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό ΓεΣΥ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1063