Ελένη Θεοχάρους: Δεν θέλουμε κρατικά νοσηλευτήρια στα χέρια εμπόρων υγείας


Σωτήρης Κούμα:Θεωρούμε ότι υπάρχει κοινό έδαφος -αφού είναι κοινός ο στόχος να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων 

Αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλληλεγγύη με επικεφαλής την Πρόεδρο, Δρα. Ελένη Θεοχάρους, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΚΙ.

Η Δρ. Ελένη Θεοχάρους, μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα κεντρικά γραφεία της Αλληλεγγύης στη Λευκωσία, δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά και την τιμή σήμερα να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών με την οποία συζητήσαμε όλα τα εγγενή προβλήματα τα οποία ταλανίζουν το ΓεΣΥ. Ειδικότερα, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια και οι γιατροί που εργάζονται σε αυτά. Η Αλληλεγγύη ευθύς εξαρχής τάχθηκε υπέρ του συστήματος υγείας, και μάλιστα μαχητικά αγωνίστηκε θεωρώντας το ως ένα πολύ πρωτοποριακό και θεμελιακό μέτρο για τις ανάγκες του Κυπριακού λαού, και ως ένα μέσω κοινωνικής αλληλεγγύης».

Για να προσθέσει: «Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί γιατροί και είμαστε οι πρώτοι που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητήσαμε τη μισθολογική αναβάθμιση τους και τη παραχώρηση κινήτρων – όπως τη ηθική επιβράβευση, τη συνεχή επιμόρφωση, τη δυνατότητα να εργάζονται κάτω από καλύτερους όρους-  ούτως ώστε αυτοί που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της ιατρικής περίθαλψης στον τόπο μας, να έχουν και τις ανάλογες απολαβές και να μην αισθάνονται ότι είναι αδικημένοι».

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι και τα κρατικά νοσηλευτήρια φθίνουν και τα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα δεν εντάσσονται στο ΓεΣΥ, και αναρωτιόμαστε τι θα γίνει εάν καταρρεύσουν τα κρατικά νοσηλευτήρια. Βεβαίως, ευχόμαστε αυτό να μην γίνει, όπως δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δούμε τα κρατικά νοσηλευτήρια να γίνονται όργανο σε χέρια εμπόρων της υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Για αυτό το λόγο συμπαραστεκόμαστε στους γιατρούς του κρατικού τομέα. Θέλουμε να δοθούν κίνητρα για να προσελκύσουμε ικανούς γιατρούς, θέλουμε να βρούμε τη σωστή μέθοδο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ιατρική Σχολή του και τη συνεχή αναβάθμιση των γιατρών μας και θέλουμε να τους κρατήσουμε στο Δημόσιο γιατί χωρίς αυτούς δυστυχώς δεν θα περπατήσει το Σχέδιο Υγείας».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, κ. Σωτήρης Κούμας, δήλωσε: «Πρωτίστως να ευχαριστήσουμε το Κίνημα Αλληλεγγύη και την Πρόεδρο του Δρ. Θεοχάρους -η οποία είναι και συνάδελφος για εμάς- για την αποδοχή να μας υποδεχθούν σήμερα και να συζητήσουμε για τα θέματα που άπτονται των κρατικών νοσηλευτηρίων και κατ’ επέκταση για το ΓεΣΥ. Πρέπει να πούμε ότι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, τέθηκαν πολλές παράμετροι που αφορούν τη βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, τον τρόπο λειτουργίας τους. Όπως είπε και η κ. Θεοχάρους τέθηκε ακόμα το θέμα της συνεργασίας των κρατικών νοσηλευτηρίων με την Ιατρική Σχολή και θέματα εκπαίδευσης των γιατρών. Θεωρούμε ότι υπάρχει κοινό έδαφος -αφού είναι κοινός ο στόχος να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, ο ρόλος και ο χαρακτήρας των κρατικών νοσηλευτηρίων- ώστε όπως λέμε τακτικά τελευταία η εξίσωση «βιώσιμα κρατικά νοσηλευτήρια ισούται με βιώσιμο ΓεΣΥ». Εμείς όπως έχουμε δηλώσει θα εργαστούμε ώστε να παραμείνουν Δημόσια τα νοσηλευτήρια και να εκσυγχρονιστούν για το καλό του Κύπριου ασθενή».Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
348