ΕΔΕΚ: Τέσσερις προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων του ΓεΣΥ


Με ανακοίνωσή της για το ΓεΣΥ η ΕΔΕΚ αναφέρει:

Αναφορικά με τις προτάσεις του Υπουργού Υγείας για τον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών και σε συνάρτηση με την απόφαση του ΟΑΥ για τον καθορισμό του χρόνου για τις εγγυημένες μονάδες παροχής ιατρικών υπηρεσιών, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι οι αυτοσχεδιασμοί και οι πειραματισμοί σε βάρος της υγείας των ασθενών αλλά και της διασπάθισης του χρήματος του φολογούμενου πολίτη, συνεχίζονται.
Δυστυχώς είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα δεν αξιοποιούνται ορθολογικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ και κάποιοι επαναπαύονται μόνο στους αριθμούς.
Τα προβλήματα όμως δεν λύνονται με τους αριθμούς αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν λύση στα προβλήματα.
Η επίλυση των προβλημάτων άμεσα μπορεί να προέλθει με την υλοποίηση των πιο κάτω δράσεων:
1.  Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των δημοσιών νοσηλευτηρίων το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την στελέχωση, τη δημιουργία επιστημονικής δομής στις κλινικές, τη δημιουργία νέων κλινικών για αποκέντρωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τα δημόσια νοσηλευτήρια και την άμεση κάλυψη των αναγκών σε αναλώσιμα.
2. Κατάργηση της λίστας του προσωπικού γιατρού. Οι προσωπικοί γιατροί να αμείβονται με την επίσκεψη
3. Οι παιδίατροι να επανέλθουν ως ειδικοί γιατροί και όχι ως προσωπικοί ιατροί
4. Να εφαρμοστεί σωστά η πρόνοια της νομοθεσίας για τη δυνατότητα του ασθενή άμεσης πρόσβασης στον ειδικό γιατρό με μείωση της συμπληρωμής που θα πρέπει να καταβάλλει και να παραμένει στον γιατρό και όχι να επιστρέφεται στον ΟΑΥ σύμφωνα με την πρόνοια που έχει υιοθετηθεί.
Η υλοποίηση των πιο πάνω θα διασφαλίσει:
1. Τη βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ για την παραχώρηση της δυνατότητας στον ασθενή να επιλέγει γιατρό και νοσηλευτήριο
2. Θα μειώσει δραστικά τη διασπάθιση χρήματος που παρατηρείται και θα καταστήσει το σύστημα οικονομικά βιώσιμο
3. Θα ενισχύσει την αριστεία των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες που είναι και το βασικό ζητούμενο για την εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Η ΕΔΕΚ ως η πρωτοπόρα δύναμη για την υλοποίηση του ΓεΣΥ στην Κύπρο, θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις της με στόχο τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των πολιτών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











864