ΕΔΕΚ για ΓεΣΥ: Ευημερούν οι αριθμοί, νοσεί δε ο δημόσιος τομέας υγείας


Με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει: 

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα από την εξάμηνη εφαρμογή του ΓεΣΥ επιβεβαιώνουν αυτό που πολλές φορές ειπώθηκε: ότι ευημερούν μεν οι αριθμοί, νοσεί δε σοβαρά τόσο ο δημόσιος τομέας της υγείας όσο και το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης στους πολίτες. Ο βασικός λόγος είναι γιατί η ίδια η νομοθεσία και η φιλοσοφία του ΓεΣΥ παραβιάζονται βάναυσα από αυτούς που είχαν την ευθύνη να το εφαρμόσουν.
Ειδικότερα:
Η πιο σημαντική αρχή της εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από τους ασθενείς. Υπάρχει σήμερα ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή; Φυσικά όχι.
Πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως προνοεί η νομοθεσία έπρεπε να υπάρχει θετική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Σήμερα υπάρχει διοικητική αυτονόμηση; Υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα; Εάν ναι, τότε γιατί καλούνται οι πολίτες να καλύψουν τα ελλείματα που δημιουργούνται λόγω αδυναμίας τιμολόγησης των υπηρεσιών που τα δημόσια νοσηλευτήρια προσφέρουν;
Την ίδια στιγμή «ευημερούν» η έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα πρώτης ανάγκης, η συμφόρηση των τμημάτων πρώτων βοηθειών δημοσίων νοσηλευτηρίων και η αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών, η στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα καθώς και οι λίστες αναμονής που εκτός από τον δημόσιο τομέα, τώρα υπάρχουν και στον ιδιωτικό.
Κατά τα άλλα εφαρμόζουμε ΓεΣΥ προς όφελος των πολιτών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











590