ΔΗΚΟ: Η απόφαση του Υπουργικού για το ΓεΣΥ παραβιάζει τη νομοθεσία που ψηφίσαμε


Με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ αναφέρει:

«Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην προσπάθεια για αναβάθμιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και στην επιτυχία του ΓΕΣΥ, χωρίς όμως να παραβιάζεται η νομοθεσία που ψηφίσαμε, όπως έπραξε η κυβέρνηση με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Τονίζουμε ότι:
Η αύξηση των εσόδων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με την χορηγία €70 εκ. από το κράτος, συγκρούεται με το Άρθρο 48(2) του Νόμου για το ΓΕΣΥ που λέει ότι η πραγματική δαπάνη δεν πρέπει να υπερβαίνει την προϋπολογισθείσα δαπάνη που καθορίστηκε στο σφαιρικό προϋπολογισμό για την ομάδα υπηρεσιών φροντίδας υγείας στην οποία αντιστοιχεί.
Η εν λόγω κυβερνητική απόφαση συγκρούεται επίσης με το Άρθρο 18(2) του νόμου για το ΓΕΣΥ, που προνοεί ότι τα έσοδα του Ταμείου, προέρχονται κυρίως από τις εισφορές που προνοούνται στο άρθρο 19.
Για να διασφαλιστεί ότι η ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ θα αποβεί προς όφελος της δημόσιας υγείας, επιβάλλεται:

  • Να μην παραβιαστεί ο σφαιρικός προϋπολογισμός.
  • Να μην παραβιαστεί η νομοθεσία για το ΓΕΣΥ, την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισε και στηρίζει έντονα την εφαρμογή της.
  • Να επιβληθεί ενδελεχής και συνεχής έλεγχος, έτσι ώστε να αποτραπεί η δημιουργία «μαύρης τρύπας», η οποία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα δημόσια οικονομικά. Προειδοποιούμε ότι, οι βεβιασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες πόρρω απέχουν από τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επιβάρυνση του φορολογούμενου πολίτη. Ήδη, οι πολίτες έχουν κληθεί να καλύψουν τα ελλείμματα στα δημόσια νοσηλευτήρια, δεν πρέπει να κληθούν να καλύψουν και τυχόν ελλείμματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, εάν μάλιστα τα ελλείμματα αυτά προκύπτουν λόγω κακοδιαχείρισης.

Πρώτιστη έγνοια του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η επιτυχία του ΓΕΣΥ και αυτό θα γίνει κατορθωτό εάν παραμείνουμε όλοι πιστοί στις πρόνοιες της νομοθεσίας και στον σφαιρικό προϋπολογισμό». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1238