Kομισιόν: Προϊόντα και υπηρεσίες πρέπει να γίνουν πιο προσιτά για άτομα με ειδικές ανάγκες στην ΕΕ


Υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια άτομα με ειδικές ανάγκες στην ΕΕ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 120 εκατομμύρια έως το 2020

Τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα τηλέφωνα, οι αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων, τα λειτουργικά συστήματα και τα τερματικά πληρωμών, θα πρέπει να γίνουν πιο προσιτά σε άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με προσχέδιο Κανονισμού που τροποποιήθηκε από τους Ευρωβουλευτές την Τρίτη.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς τροποποίησε και ενέκρινε τους κανόνες που θα ισχύουν μόνο για προϊόντα και υπηρεσίες που θα διατίθενται στην αγορά της ΕΕ μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, με 19 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 17 αποχές.

Ο Εισηγητής της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς, κ. Morten Løkkegaard (Φιλελεύθεροι, Δανία), δήλωσε: "Η προσβασιμότητα αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν ισότιμη συμμετοχή και συνεπώς να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Για το σκοπό αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Με μεγαλύτερη προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες, έχουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη, η οποία δεν είναι μόνο ένας στόχος για τους πολιτικούς αλλά και για τις επιχειρήσεις, τις οποίες θα ενθαρρύνει η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα για να καινοτομούν με πιο προσιτά προϊόντα και υπηρεσίες.

Βελτίωση της καθημερινότητας

Υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια άτομα με ειδικές ανάγκες στην ΕΕ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 120 εκατομμύρια έως το 2020. Η προτεινόμενη "Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα" (European Accessibility Act) θα τους επέτρεπε να επωφεληθούν από πιο προσιτά προϊόντα και υπηρεσίες. Το σχέδιο οδηγίας καθορίζει τις απαιτήσεις προσβασιμότητας για έναν κατάλογο, συμπεριλαμβανομένων ΑΤΜ, μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων και check-in, υπολογιστών και λειτουργικών συστημάτων, τηλεφωνικού και τηλεοπτικού εξοπλισμού, τραπεζικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικών βιβλίων, μεταφορών και ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν άλλα στοιχεία στον κατάλογο, όπως όλα τα τερματικά πληρωμών, τους αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων και τους ιστοτόπους και τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων που βασίζονται σε κινητές συσκευές.

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι απαιτήσεις προσβασιμότητας θα καλύπτουν επίσης το «δομημένο περιβάλλον» όπου παρέχεται η υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών μεταφορών (π.χ. σιδηροδρομικοί σταθμοί), και στις περιπτώσεις που «αφορούν την κατασκευή νέων υποδομών ή ανακαινίσεων με ουσιαστική αλλαγή της δομής του υφιστάμενου κτιρίου», όταν τα κράτη μέλη δεν έχουν ήδη θεσπίσει προϋποθέσεις.

Χώρος για καινοτομία

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να βασίσουν τις απαιτήσεις για την προσβασιμότητα στη λειτουργικότητα και όχι στις τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό σημαίνει ότι Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας θα καθορίσει τι πρέπει να είναι προσβάσιμο από την άποψη των "απαιτήσεων λειτουργικής απόδοσης", αλλά δεν θα επιβάλει λεπτομερείς τεχνικές λύσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα είναι προσβάσιμο, επιτρέποντας έτσι την καινοτομία.

Όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που πληρούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας θα επωφεληθούν από την ελεύθερη κυκλοφορία στην εσωτερική αγορά.

Αποκλείονται οι μικροεπιχειρήσεις

Οι μικροεπιχειρήσεις (δηλαδή εκείνες που απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και / ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ) θα εξαιρούνται λόγω του μεγέθους, των πόρων και της φύσης τους.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης ρήτρες διασφάλισης για να εξασφαλίσει ότι οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας δεν δημιουργούν «δυσανάλογη επιβάρυνση» για τους οικονομικούς φορείς. Οι ευρωβουλευτές διασαφηνίζουν ότι η "έλλειψη προτεραιότητας, χρόνου ή γνώσεων" δεν θεωρείται νόμιμος λόγος για τον ισχυρισμό ότι η επιβάρυνση είναι δυσανάλογη. Αναφέρουν επίσης ότι η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει να εγκρίνει "κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις" που θα καθορίζουν τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο στάδιο της εκτίμησης που θα καθορίσει εάν επιβάρυνση πρέπει να θεωρηθεί δυσανάλογη.

Επόμενα βήματα

Οι υπουργοί της ΕΕ στο Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με αυτόν τον φάκελο προτού οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου μπορέσουν να αρχίσουν συνομιλίες μαζί τους σχετικά με την τελική μορφή αυτής της νομοθεσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











275