Κομισιόν: Αφιερώνουμε το 2017 στην καταπολέμηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων


Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας μηδενικής ανοχής στην επιβλαβή αυτή πρακτική

Πάνω από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σ` ολόκληρο τον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και από αυτά τα θύματα, 500 000 ζουν στην Ευρώπη, ενώ 3 εκ. εκατομμύρια διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν αυτή την επιβλαβή πρακτική, η οποία παραβιάζει, με τρομακτικό τρόπο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τη σωματική ακεραιότητα των κοριτσιών και των γυναικών, εκτιμά η Κομισιόν η οποία καταδικάζει την πρακτική και λαμβάνει μέτρα για την εξάλειψή της σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα με κοινή τους δήλωση με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η Vĕra Jourová, επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, και ο Neven Mimica, ένωσαν τις φωνές τους για να επαναλάβουν την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ για την εξάλειψη του φαινομένου.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφιερώνουμε το 2017 στην καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να προστατεύονται από τη βία και τον πόνο που προκαλούνται από αυτή την πρακτική. Οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι αστυνομικοί, οι δικηγόροι, οι δικαστές, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών ασύλου έχουν καθοριστική συμβολή στην επίτευξη αυτού του στόχου», σημειώνουν τα τρία μέλη του κολεγίου των Επιτρόπων.

Η ΕΕ, μέσα από μια πανευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα, θα βοηθήσει να εντοπίζονται τα κορίτσια που ενδεχομένως κινδυνεύουν να πέσουν θύματα ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αναφέρει η κοινή δήλωση, στην οποία περιγράφεται ότι η ΕΕ προστατεύει επίσης τις γυναίκες και τα κορίτσια που μεταναστεύουν, εξασφαλίζοντας πρόσβασή τους σε ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, καθώς και σε νομική υποστήριξη.

«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά έγκλημα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι από την έναρξη του σχετικού προγράμματος της ΕΕ και του ΟΗΕ, η Γκάμπια και η Νιγηρία θέσπισαν ρηξικέλευθη νομοθεσία για την ποινικοποίηση της πρακτικής αυτής. 531 300 κορίτσια έχουν λάβει περίθαλψη για ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους ή σχετική προληπτική βοήθεια, και 2 000 κοινότητες έχουν δεσμευτεί δημόσια ότι θα εγκαταλείψουν αυτή την επιβλαβή πρακτική.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε και άλλοι εταίροι να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε. Πέρα από τις νομικές και τις πολιτικές αλλαγές, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων θα πάψει να εφαρμόζεται μόνο όταν οι κοινωνίες αμφισβητήσουν και καταδικάσουν τα πρότυπα που συμβάλλουν στη διάδοση αυτής της πρακτικής», σημειώνουν οι τρεις. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία ώστε η ολόκληρη η διεθνής κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της και να κινητοποιηθεί για να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της εξάλειψης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

«Κάνουμε ήδη πολλά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Είναι χρέος και δέσμευσή μας να εργαστούμε σκληρά για να θέσουμε ένα τέλος σ` αυτή την παραβίαση που στερεί τις γυναίκες από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», καταλήγουν τα τρία μέλη του κολεγίου των Επιτρόπων που υπογράφουν τη δήλωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











263