Ζήτησε χρόνο η Κανάρη και αναβολή συζήτησης για τέλη αισθητικών επεμβάσεων στην Επιτροπή Υγείας


Δίπλαρος: «Έχουμε ενημερωθεί ότι η νέα Υπουργός Υγείας έχει ζητήσει να το μελετήσει περαιτέρω. Υπάρχει ένα ερώτημα για το τι άλλο θα πρέπει να ενημερωθεί και γιατί θα πρέπει αυτή η ενημέρωση να κρατήσει δύο εβδομάδες»

Αναβολή πήρε η συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για το θέμα των τελών που θα καταβάλλονται στον Οργανισμών Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις, με το θέμα να επανέρχεται για συζήτηση ενώπιον των μελών της Επιτροπής σε δύο εβδομάδες περίπου, αφού η νέας Υπουργός Υγείας ζήτησε χρόνο να μελετήσει περαιτέρω το θέμα.

Στο μεταξύ, μέλη της Επιτροπής Υγείας εξέφρασαν προβληματισμό σε σχέση με το χρόνο που ζήτησε η νέα Υπουργός, ώστε να ενημερωθεί, αφού όπως ανέφεραν το θέμα συζητείται από το 2016, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο οι σχετικοί κανονισμοί κατατέθηκαν στην Βουλή, για συζήτηση και ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικοί Κανονισμοί έτυχαν της δέουσας νομοτεχνικής επεξεργασίας από την Νομική Υπηρεσία, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία της 22ας Νοεμβρίου του  2022, ενώ κατατέθηκαν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου του 2022.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε πως το θέμα των τελών για αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις «είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς χρονολογείται», για να προσθέσει πως τα μέλη της Επιτροπής Υγείας ανέμεναν πως σήμερα η συζήτηση επί της αρχής θα ολοκληρωνόταν και ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα γινόταν η τοποθέτηση και η διαβούλευση.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι η νέα Υπουργός Υγείας έχει ζητήσει να το μελετήσει περαιτέρω. Υπάρχει ένα ερώτημα για το τι άλλο θα πρέπει να ενημερωθεί και γιατί θα πρέπει αυτή η ενημέρωση να κρατήσει δύο εβδομάδες», διερωτήθηκε ο κ. Δίπλαρος. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Επιτροπή Υγείας «δείχνει την κατανόησή της».

Εξάλλου, με αφορμή παράπονα από πολίτες, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ότι κανένας Βουλευτής της Επιτροπής Υγείας της Βουλής δεν έδωσε το παρών του κατά την επίσκεψη της νέας Υπουργού Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι η Επιτροπή θα δείξει επίσης κατανόηση, ωστόσο, σημείωσε το γεγονός ότι η Επιτροπή Υγείας «ούτε ενημερώθηκε, ούτε κλήθηκε σε αυτή την επίσκεψη».

«Φυσικά, δικαίωμα είναι της εκτελεστικής εξουσίας να επισκέπτεται  οποιαδήποτε ώρα το επιθυμεί οποιοδήποτε χώρο. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η Επιτροπή Υγείας θα μπορούσε απλά να ενημερωνόταν, γιατί γίναμε δέκτες παραπόνων από πολίτες, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ότι κανένας Βουλευτής δεν έδωσε το παρών του κατά την επίσκεψη. Οφείλω να το διευκρινίσω, ώστε να μην αιωρούνται σκιές ότι οι Βουλευτές της Επιτροπής Υγείας δεν συνόδευαν την Υπουργό Υγείας», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε ότι «για ένα θέμα που συζητιέται από το 2016 η νέα Υπουργός Υγείας ζήτησε επιπλέον δύο εβδομάδες, για να μελετήσει τους κανονισμούς, που το ίδιο το Υπουργείο της κατέθεσε». Χαιρέτισε την προσφορά νέων υπηρεσιών στον ΟΚΥπΥ, αλλά ταυτόχρονα ανέφερε πως το κόμμα του θέλει με αυτή την ευκαιρία να ψέξει για ακόμα μια φορά την πολύ άσχημη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης και του ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Χριστόφια «οι δηλώσεις της νέας Υπουργού Υγείας μετά την πρόσφατη επίσκεψη της στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού επιβεβαιώνει πανηγυρικά τις θέσεις, που το ΑΚΕΛ προβάλλει τα τελευταία δέκα χρόνια και δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό». «Είναι απαράδεκτο», είπε, «εν έτη 2023 να βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Αυτό δείχνει εγκατάλειψη και δεν είναι άσχετη με την προηγούμενη κυβέρνηση». Κάλεσε την νέα Υπουργό Υγείας να θέσει άμεσα στις προτεραιότητες της τη λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, καθώς και την πραγματική τους αυτονόμηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε με τη σειρά του πως το κόμμα του δεν θεωρεί πρόβλημα το ότι η νέα Υπουργός ζήτησε παράταση δύο εβδομάδων, ώστε να μπορέσει να ενημερωθεί για το θέμα. «Θεωρούμε πως δεν είναι πρόβλημα υπό την έννοια ότι τώρα έχει αναλάβει και επειδή το Υπουργείο έχει πολλά ανοικτά ζητήματα. Να ενημερωθεί για να έχει συγκεκριμένη άποψη επί του συγκεκριμένου», είπε. Όπως πρόσθεσε «το ΓεΣΥ έχει ανοικτές πληγές», σημειώνοντας πως το ΔΗΚΟ στέκεται δίπλα του, ευελπιστώντας ότι με τη νέα Υπουργό θα γίνει εφικτό να κλείσουν οι πληγές που έχει το ΓεΣΥ όλα αυτά τα χρόνια.  

Όπως διευκρινίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής οι  αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις δεν αφορούν επεμβάσεις καλλωπισμού, αλλά και σοβαρές άλλες επεμβάσεις όπως μαστεκτομές και άλλα σοβαρά προβλήματα ασθενών.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
337